vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Zece companii au depus oferte pentru conexiunea dintre Ungaria și portul croat Rijeka

Zece companii și consorții au depus oferte pentru a construi o parte din proiectul feroviar de 297 de milioane de euro care presupune conectarea portului croat Rijeka cu granița Croației cu Ungaria.

Informația a fost oferită la începutul acestei săptămâni de către Compania croată de Infrastructură Feroviară (HŽ Infrastruktura). Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 85% din mecanismul Conectarea Europei (CEF) și este cel mai mare proiect de infrastructură din istoria recentă a Croației, a spus compania feroviară.

“Acesta este un proiect strategic de importanță publică pentru Republica Croația și până în prezent cel mai mare proiect feroviar de infrastructură din istoria recentă a Republicii Croația. Implementarea acestuia va spori capacitatea căilor ferate, va crește viteza traficului datorită liniei duble și va crește nivelul de siguranță pe coridor “, a declarat HŽ Infrastruktura.

Ofertantul câștigător va trebui să extindă o linie feroviară de 42,6 km care face legătura între Krizevci și Koprivnica, în nordul Croației, cu granița cu Ungaria, ca parte a unui plan mai larg de modernizare a transportului feroviar de la Rijeka spre Europa Centrală.

Compania croată de infrastructură are în vedere și alte două proiecte, anume modernizarea celei de-a doua căi ferate de la Dugo Selo la Križevci, proiect în valoare de 196,9 milioane de euro, și proiectul de modernizare a celei de-a doua linii de pe Leskovac – Karlovac cu o valoare estimată a lucrărilor de 315 milioane euro, pentru care vor fi anunțate licitațiile de achiziții publice la sfârșitul acestui an.

Toate cele trei proiecte sunt parte a coridorului mediteranean feroviar care ajunge la granița cu Ungaria, dinspre Rijeka. “Prin realizarea lor, în cele din urmă, vor fi create condiții pentru creșterea în continuare a volumului mărfurilor în portul Rijeka și pentru creșterea competitivității”, a spus compania.

De unde provin ofertele

Doi dintre ofertanți provin din China, țară din ce in ce mai activă în sectorul de infrastructură din partea balcanică a Europei. Aceștia sunt  un consorțiu format din China Engineering Tiesiju și  China Railway Electrification și un alt consorțiu, anume cel condus de Sinohydro Corporation. Alți doi ofertanți sunt din Turcia: Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret și un consorțiu condus de Yapi Merkezi Insaat. Oferte au depus și firme din țările învecinate Croației, anume Kolektor Koling din Slovenia, SZ-Zeleznisko Slovenia, Div Grupa Croația, Integral Inzenjering Bosnia și slovacii de la TSS. Alte oferte au provenit de la Strabag – Austria, Comsa – Spania, Generale Costruzioni Ferroviarie din Italia, Avax – Grecia, etc.

Ungaria, de la Slovenia către Croația

In afară de Croația, țara pe al cărui teritoriu se implementează proiectul, unul dintre marii câștigători ai proiectelor de modernizare  căii ferate din Balcani este Ungaria. Țara vecină a oscilat mult între Slovenia (portul Koper) și Croația (portul Rijeka) pentru a își puntea de ieșire la mare.

Până la sfârșitul acestui deceniu, Croația va avea o cale ferată modernă de la portul Rijeka până la granița cu Ungaria și mai departe către Budapesta, a declarat premierul Croației, Zoran Milanovic, după o ceremonie în portul Rijeka.

“Începem să transformăm portul Rijeka în ceea ce ar trebui să fie: un port croat și un port important care leagă o mare parte a Europei Centrale de mare”, spunea Milanovic. Ungaria a cochetat însă atât cu Slovenia cât și cu Croația.

O analiză apărută zilele trecute pe situl hungarianspectrum.org descrie bine situația.

Dobândirea unui port de pe Marea Adriatică este un lucru dorit de mult timp de către premierul Ungariei, Viktor Orbán. Ideea a fost luată în considerare la momentul primului guvern Orbán (1998-2002), când prim-ministrul se gândea la Rijeka, Croația ca la o poartă de intrare a Ungariei în Marea Adriatică, o alegere evidentă în termeni istorici, spunea Botond Szalma, fost CEO al Mahart, cea mai mare companie de transport maritim din Ungaria.

Slovenia, curtată și ea de Ungaria

Planurile ungurilor s-au îndreptat și spre Slovenia.  În ianuarie 2016, în cadrul unui summit sloveno-maghiar, Viktor Orbán a ținut un discurs cu privire la starea relațiilor dintre cele două țări. Unul dintre subiecte a fost Portul Koper, singurul acces al Sloveniei la Marea Adriatică. Pentru Ungaria, Koper era portul de alegere, dar nici portul însuși, nici căile ferate care duceau la acesta nu erau adecvate. Ambele ar avea nevoie de upgrade-uri majore. Dacă Slovenia s-ar fi decis să se lanseze în modernizarea infrastructurii, a declarat Viktor Orbán, Ungaria ar fi fericită să se alăture efortului.

Schimbarea Guvernului sloven, în urma alegerilor din această țară, a dus însă la eșuarea proiectului de colaborare, în condițiile în care premierul Orban s-a poziționat politic și declarativ mai degrabă de partea liderului sloven care a pierdut oportunitatea formării noului guvern. Mai mult, Orban a ironizat numirea slovenului Marjan Sartec drept premier, pe motiv că este un fost actor de comedie.

Mai recent atenția Ungariei s-a îndreptat și spre Italia. Aici țara vecină a dorit închirierea unor terenuri în portul italian Trieste pentru realizarea unui terminal. Speranța Ungariei a rămas ca  țara vecină Croația să se țină de lucrările de modernizare a căii ferate, astfel încât să aibă cât mai repede propriul acces la Marea Adriatică.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole