vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

[Webinariile CFiR] Adrian Burlacu, Decan FCFDP: Împreună cu studenții vom schimba multe lucruri

Marți, 11 mai 2021, în cadrul webinarului susținut pentru a prezenta oferta educațională și nu numai a Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri cu scopul de a atrage tinerii să urmeze cursurile acestei facultăți sau programele de masterat și doctorat, domnul decan Adrian Burlacu spunea că “împreună cu studenții vom schimba multe lucruri, iar ei vor face față cu brio provocărilor din viitor”.

Niciodată, ca astăzi, nu a existat atâta nevoie de specialiști în infrastructura de transport, domeniu prioritar care determină progresul unei societăți. Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții este singura din țară care pregătește ingineri de profil, singura cu o tradiție de peste 135 ani.

Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri (C.F.D.P.) formează ingineri constructori pentru activităţi de proiectare, cercetare, execuţie şi consultanţă a infrastructurii de transporturi (drumuri, poduri şi căi ferate).

Acesta este contextul în care Decanul Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, domnul conf. univ. dr. ing. Adrian Burlacu, a dorit ca, împreună cu invitații săi, să prezinte celor interesați istoria și prezentul facultății – campus, facilități și oferta educațională -, precum și oportunitățile de carieră pe care le au absolvenții acesteia. Prezentarea o puteți descărca de aici.

Înregistrarea integrală a webinarului o puteți urmări în filmul de mai jos.

Corneliu Luscalov, Director General la Vossloh Tehnica Feroviară, puncta în intervenția sa, susținută si de o prezentare pe care o puteți descărca de aici, că este foarte important să fii student al unei facultăți cu tradiție, precum Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri înființată in 1851 sub denumirea de “Școala de Poduri și Șosele”, și de încredere – evaluările instituționale ale ARACIS au conferit de fiecare dată Grad de Încredere Ridicat” pentru UTCB și FCFDP.

De asemenea, atât el cât și domnul prof. dr. ing. George Stoicescu, colaborator extern în cadrul departamentului Drumuri, Căi Ferate şi Materiale de Construcţii, au dorit să scoată în evidență faptul că absolvenții FCFDP au o multitudine de opțiuni de carieră. Legat de acest subiect, domnul Stoicescu a dorit sa sublinieze că important pentru studenți este ca ei să-și “găsească domeniul în care se simt cel mai bine”, din cele trei domenii principale ale facultății: Drumuri, Căi Ferate și Poduri, fiecare cu subdomeniile: Proiectare, Execuție și Întreținere.

Următorul invitat, domnul Constantin Ionescu, fost Director de Infrastructură la Metrorex, absolvent al facultății cu specializarea “Inginer Construcții Feroviare și Întreținere Feroviare” a dorit să întărească ideea că este foarte mare nevoie de ingineri feroviari și că absolvenții acestei facultăți, îndrumați de un colectiv de “cadre foarte bine pregătite”, sunt foarte apreciați in Europa, iar diploma de absolvire este recunoscută și in străinatate.

Ultimele două intervenții au fost din partea domnului dr.ing. Ovidiu Arghiroiu, fost Director Tehnic la Metroul SA, în prezent profesor asociat la Universitatea din Oradea, și a domnului conf. univ. dr. ing. Ionuț Răcănel, Director al Departamentului Rezistenţa Materialelor, Poduri şi Tuneluri.

Unul dintre mesajele comune ale celor doi a fost că este nevoie de o strategie națională pe termen lung, de minimum 20 de ani, pentru piața muncii din România.

Pentru a afla mai multe despre elemente de istorie ale acestei facultăți, aspecte noi, actuale, legate de campusul universitar, despre posibilitățile pe care studenții le au în a-și asigura pregătirea teoretică și practică, dar, mai important, despre multiplele posibilități de dezvoltare a carierei ale studenților acestei facultăți vă invităm să urmăriți înregistrarea webinarului.

Pornind de la scopul acestei prezentări, acela de a atrage tinerii spre domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, am putea încheia cu răspunsul dat unei întrebări adresate de unul dintre participanți:

– Cum ajută facultatea studenții să își înceapă cariera, să își găsească de muncă după terminarea studiilor?
– Facultatea facilitează contactul direct între studenți și mediul economic, prin organizarea de întâlniri online (în actualul context). De asemenea, organizăm anual Târgul de Cariere, unde studenții pot sta de vorba direct cu viitorii angajatori.


Webinariile CFiR reprezintă mediul perfect în care persoanele interesate de o carieră sau care lucrează deja în domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină să primească informații de la reprezentanții companiilor, instituțiilor publice sau asociațiilor invitate să se prezinte pe ele și mediul de lucru și/sau să expună diverse probleme care privesc personalul.
De asemenea, la aceste webinarii vor fi invitați reprezentați ai instituțiilor de învățământ pentru a-și prezenta oferta educațională și perspectivele unei cariere după terminarea studiilor, cu scopul de a atrage resursa umană către acest domeniu.

Pentru a participa la Webinariile CFiR, care vor avea loc online prin intermediul aplicației Zoom, doritorii trebuie să se înregistreze la fiecare în parte – cel sau cele care sunt de interes.

Toate prezentările se vor încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri astfel încât participanții să primească toate informațiile de care au nevoie.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole