vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Violeta Bulc: Cofinanțăm studiul pentru o nouă legătură feroviară Europa – China

Conectivitatea în transporturi pentru integrarea regională este punctul central al summitului din 2019 al miniștrilor transporturilor care a început miercuri la Leipzig în Germania și va dura până în data de 24 mai.
Mai mult de 1 000 de delegați din peste 70 de țări și aproximativ 40 de miniștri sunt așteptați pentru a discuta subiecte variind de la standardele de conectivitate între vehicule și proiecte regionale dedicate conectivității.
Cunoscut sub numele de “Davosul transporturilor” , Summit-ul este organizat de Forumul Internațional de Transport al Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică. Coreea deține președinția în 2019 și va prezida sesiunea ministerială la 23 mai. România a fost reprezentată la eveniment doar la nivel de secretar de stat, respectiv de către Dragoș Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Întâlnirile la nivel ministerial sunt însoțite de un program bogat, axat pe dezbaterea de politică între miniștri, lideri de afaceri, șefii organizațiilor internaționale și asociațiile industriale.
Un total de 80 de evenimente sunt planificate în timpul celor trei zile ale Summit-ului.
Cel mai important eveniment de politică de transport din lume se va încheia cu un tur al bicicletelor prin istoricul orașului Leipzig condus de primarul orașului gazdă.
“Transportul conectează lumea și conectăm oamenii care fac acest lucru”, spune secretarul general al ITF Young Tae Kim.
“Summit-ul de la Leipzig se referă la dialogul global pentru un transport mai bun. Astăzi, factorii de decizie politică trebuie să stabilească orientări în fața unei schimbări rapide, profunde, deseori perturbatoare “.
“Pentru a răspunde provocării, ascultând pe alții, învățând din experiențele lor, împărtășind propriile succese și eșecuri este de o valoare enormă. Conectivitatea la transport se va îmbunătăți prin înțelegerea modului în care se utilizează conectivitatea digitală, dar și prin conectarea minții. Asta facem la ITF și la Summit”.
Într-un mesaj adresat delegaților, Secretarul General al ONU, António Guterres, a subliniat rolul de “parte integrantă” a transporturilor pentru societățile umane.
“Transportul leagă oamenii de locuri de muncă, de școli și de îngrijire a sănătății. El leagă lanțurile de producție globale și facilitează livrarea de bunuri și servicii vitale “, a scris Guterres.
Secretarul General al ONU a cerut, de asemenea, liderilor din sectorul transporturilor “să abordeze impactul asupra sănătății, mediului, social și economic al sectorului transporturilor”, subliniind că “Organizația Națiunilor Unite este gata să colaboreze cu voi toți pentru a promova mobilitatea durabilă pentru toți”.
Pe lângă delegații din cele 59 de țări membre ale Forumului Internațional de Transport, în calitate de invitați la Summit vor participa miniștri sau reprezentanți ai acestora din Columbia, Etiopia, Papua Noua Guinee, Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda, Tunisia și Turkmenistan.
Agenda discuțiile include subiecte interesante, arzătoare pentru politicile de transporturi nu doar din UE, ci din întreaga lume, fapt reflectat de participarea miniștrilor pentru transporturi din țări din afara UE. Miercuri a participat la evenimente Elaine L. Chao, secretarul de stat pentru transporturi în administrația Trump, ministrul de transporturi al Turciei, Mehmet Cahit, sau ministrul de Transporturi al statului Chile, Gloria Hutt Hesse. Nu a lipsit nici comisarul european pentru transporturi,Violeta Bulc, sau ministrul federal german al Transporturilor, Andreas Scheuer.
Discuțiile au cuprins subiecte arzătoare cum ar fi decarbonizarea transporturilor, mobilitatea – serviciu social, proiectele de conexiune între Asia și Europa, etc. Totodată companiile germane Siemens și Hessen Mobil au prezentat proiectul autostrăzii electrice, implementat experimental pe 10 kilometri.
„Conectivitatea este condiția sine qua non pentru toate statele membre ale UE de a profita de avantajele pieței unice și aici avem cele nouă coridoare de transport care vor fi definitivate până în 2030 la aceleași standarde, semnalizări etc ceea ce va da un impuls tuturor cetățenilor europeni. Dar pentru a juca un rol important global trebuie să fim contectați cu toate piețele internaționale”, a spus în sesiunea de deschidere comisarul Violeta Bulc, menționând proiecte de cooperare în transporturi cu țările Africii și China. Ea a anunțat faptul că UE cofinanțează un studiu dedicat realizării unei noi legături feroviare către China, proiect în care va fi importantă și conexiunea cu toate țările de pe acest traseu.
Menţionăm că în aprilie 2019, Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, şi o delegaţie chineză au semnat un acord pentru realizarea unui studiu comun. Acesta îşi propune identificarea legăturilor feroviare între cele două părţi şi va propune cele mai bune opţiuni care să contribuie la dezvoltarea traficului feroviar şi eliminarea barierelor cu care se confruntă calea ferată în tranzitul mărfurilor între cele două continente.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole