vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO. Oravița – Anina ținută în viață administrativ. Și cu M.P.G.T. cum rămâne?

Într-o postare pe site-ul propriu de socializare, ministrul de Interne, Marcel Vela, de origine din județul Caraș Severin, susține că ruta Oravița – Anina nu se va închide după data de 15 decembrie, odată cu noul mers al trenurilor. Informația nu se confirmă însă la nivelul Ministerului Transporturilor. La fel ca alte căi frumoase din România dar care nu au trafic comercial, aceasta ar putea fi preluată de Consiliul Județean Caraș Severin. 

Doru Cireașă

 

Sursa: Mihai-Andrei Caţan

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, va menține deschisă calea ferată Oravița – Anina, potrivit unei postări a ministrului de Interne, Marcel Vela.  „Domnul Bode menţine deschisă calea ferată Oraviţa-Anina”, anunță ministrul de Interne.

În postarea sa ministrul de Interne spune că decizia închiderii liniei aparține fostei guvernări PSD, mai precis fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Vela numește măsura CFR Călători o „pornire cucucistă”, ironie bazată pe numele de familie a fostului ministru.

„Este o măsură anunţată de cucii pe crengile ministerului, iar domnul ministru Bode va lua măsuri ca să le oprească aceste porniri cucuciste!”, spune ministrul de Interne.

Totodată, el amenință cu destituiri. „După ce mai multe ONG-uri, parlamentarii liberali sau primarul de la Anina ne-am luptat în vară să stopăm decizia Cucului de la Transporturi de a închide această linie, iată că puii lăsaţi în cuiburile din sistem, în loc să crească frumos, au aceleaşi apucături ca şi părintele lor spiritual (…) Pe scurt: cei încă rămaşi în funcţii, la CFR şi la Regionala Timişoara, semnalizează mereu că ar trebui să fie schimbaţi”, tună ministrul.

Anunțul ministrului a fost primit cu bucurie în județ. „Ministrul Bode menţine deschisă calea ferată Oraviţa-Anina! Marcel Vela: „Trebuie închise doar pornirile cuciste de pe Semmeringul bănăţean!”, titrează publicația locală Resita.ro.

O informație neconfirmată

Informația nu se confirmă însă la nivel central al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC). Pe situl ce include mersul trenurilor al Companiei de Informatică Feroviară nu se mai pot cumpăra bilete pe ruta Oravița – Anina pentru dată ulterioară celei de 15 decembrie.

„E un subiect care lumea a înnebunit. Va opera ca tren turistic. Vorbim de un călător, cel mult doi călători pe zi. E prima dată când se face un tren turistic ca în Austria, Elveția, Germania, nimic altceva.   Rămâne la regim de tren turistic. Nici nu se discută ca subvenția să acopere costurile”, spun oficiali din MTIC sub protecția anonimatului.

Măsură prea puțin liberală

Intervenția administrativă a Guvernului în privința unei probleme care ar trebui soluționată la nivelul descentralizat al companiei CFR Călători suprinde. Actualul partid de guvernare a venit la putere cu un discurs care critică intervenția arbitrară a statului în economie. În istoria recentă, oficiali ai unor partide din zona de centru – stânga a eșicherului politic au propus introducerea unor rute aeriene ale companiei naționale TAROM între Capitală și orașul lor de baștină sau construirea unor autostrăzi între municipii pe care le reprezentau la nivel parlamentar doar pentru ca așa le cerea electoratul și doreau să își facă imagine publică.

Oravița Anina, punct de plecare pentriu o reformă națională?

Dincolo de principiile pieței libere și a discursului cu care actualul PNl a venit la guvernare, se poate înțelege dorința administrațiilor locale, a cetățenilor unei regiuni de a fi menținută și chiar dezvoltată o rută feroviară de interes local. În cazul de față, Oravița  – Anina, rută cunoscută drept Semmeringul bănățean riscă închiderea totală, dacă inițiativa turistică nu se va dovedi suficientă pentru a ține la suprafața calea ferată. Aceasta ar putea fi o pierdere importantă pentru istoria căii ferate din România.  Oraviţa – Anina, una dintre primele căi ferate de munte din România, are 14 tuneluri săpate în stânca dură, zece viaducte şi patru gări, pe un traseu extraordinar de frumos,  cu diferenţă de nivel de 340 de metri.

Care ar fi soluția? Una dintre căile prin care astfel de infrastructuri pot fi salvate de la desființare este finanțarea lor sau integrală sau parțială de la bugetelul județului pe a cărui arie se găsesc. Modelul ar putea fi similar cu cel aplicat drumurilor județene unde Consiliile Județene primesc alocații de la bugetul de stat. Modelul poate fi aplicat doar în cazul liniilor feroviare neinteroperabile, adică a celor de interes strict local. Spre exemplu, dacă operatorului CFR Călători nu îi este suficientă subvenția primită de la stat pentru operare, Consiliul Județean Caraș Severin poate acoperi diferența dintre costurile de operare și veniturile obținute de către CFR Călători sau alt operator de transport interesat să ofere serviciul. Este un model aplicat cu succes in multe țări din UE, precum Italia, Franța, Germania.

Marea problemă este însă că actuala legislație a finanțelor publice, păstorită de Ministerul de Finanțe, nu permite această soluție și nici nu se înghesuie nimeni să modifice legea. 

Ce spune Master Planul Transporturi despre aceasta

Dealtfel situația căilor ferate neinteropreabile este clar abordată în Master Planul general Transporturi, document aprobat prin lege si despre care toată lumea afirmă că trebuie respectat. Ce spune Master Planul Transporturi, aporbat prin HG 666/2016 despre astfel de situații:

  • Există dorința de a menține unele linii cu potențial turistic ca parte a Master Planului. Cu toate acestea, aceste rute nu fac parte din rețeaua primară și deservesc o piață fundamental diferită. Menținerea acestor linii va depinde de aplicarea principiilor diferite, aferente acestei piețe față de abordarea folosită pentru evaluarea celelorlalte rute primare și secundare. Astfel, în acest caz ar trebui folosită o abordare alternativă care să ia în considerare vizitele turistice înregistrate în zona respectivă.
  • Clasificarea rețelei în linii interoperabile și neinteroperabile ar trebui înlocuită (prin modificarea legislației relevante) cu o structură mai clară bazată pe:

O rețea principală definită ca rețea de interes public național pe baza unor rute clare, incluzând atât infrastructura, cât și transportul de călători (…)

O rețea secundară care nu este de interes public național (dar care ar putea fi de interes local, așadar va fi preluată parțial sau în totalitate și subvenționată, de exemplu, de autoritățile județene sau municipale). O dată exclusă din serviciul public național, finanțarea unei astfel de linii de către stat nu va fi posibilă, iar în cazul în care nu va putea fi transferată autorităților locale și nici operatorilor privați, linia în cauză va fi tratată într-un mod în care nu va genera costuri adiționale pentru administratorul de infrastructură.

  • Clasificarea actuală a căii ferate în linii interoperable și neinteroperabile ar putea fi înlocuită cu rute principale de interes național. Rutele secundare care au funcționalitate locală ar putea fi preluate și întreținute de către autoritățile locale, însă fără fonduri de la stat. Dacă o linie secundară nu este transferată din proprietatea CFR Infrastructură, atunci aceasta va fi automat închisă. Dimensiunea rețelei de bază ar trebui să fie în concordanță cu cererea de transport călători și cu resursele financiare disponibile.

Citește aici despre planurile CFR călători privind calea ferată Oravița – Anina.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole