miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

VIDEO. ARF susține că CRRC are capacitatea de a respecta termenul de livrare a ramelor RE-R. Cum arată acestea

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pretinde, într-un proces verbal realizat zilele trecute, că producătorul chinez CRCC are capacitatea de a respecta termenul de livrare de 18 luni pentru ramele electrice, socotit din momentul semnării contractelor.

Doru Cireașă

Autoritatea pentru Reformă Feroviară își apără, într-un proces verbal realizat zilele trecute, decizia sa privind desemnarea asocierii CRRC China – Astra Vagoane Arad drept câștigătoare a licitației pentru achiziția a 40 până la 80 de rame electrice regionale destinate închirierii către operatorii feroviari.

Practic ARF dedică cea mai mare parte a procesului verbal de 12 pagini uneia din cele două probleme reclamate de competitorii Alstom și Siemens, anume incapacitatea chinezilor de a își omologa ramele potrivit prevederilor europene în domeniu.

Procesul verbal invocă și opinia unor experți independenți din partea Băncii Europene de Investiții care susțin că CRRC are capacitatea necesară parcurgerii pașilor și că aceștia au început mai demult procedurile de omologare pe piață. Ramele ar face chiar obiectul ami multor contracte de furnizare, cel mai probabil semnate în China cu operatori din țara asiatică.

„În aceste condiții rezultă, fără dubii că ofertantul va fi capabil să respecte termenul ofertat pentru livrarea primei RE-R de 18 luni de la semnarea contractului”, se arată în P.V.

În plus, ARF pretinde că se va beneficia de un termen suplimenatr de 2 luni, anume cât timp licitația a fost suspendată în toamna anului trecut.

„În concluzie, membrii comisie de evaluare (…) au constatat că ofertantul CRRC Qingdao Sifang Co Ltd a parcurs deja, atât până la data depunerii ofertelor, cât și ulterior, etape importanteși necesare din procesul de proiectare autorizare/verificare a conformității tehnice a vehiculului, fiind astfel în măsură să oferteze și să respecte termenul de 18 luni ofertat pentru livrarea primei RE-R”, se arată în P.V.

Cât privește cealaltă problemă, anume consumul declarat foarte mic al ramelor produse de chinezi, problema este experidată de ARF pe nicio pagină.

ARF spune că a predat competitorilor câteva formulare de tip excel care trebuie completate în două zile și care vor conține consumurile energetice în cele șase regimuri de cirulație pe rutele București – Predeal și București – Constanța.

Cum arată trenurile chinezilor

Potrivit P.V. menționat chinezii vor participa cu modelul de ramă CRH6F-A, anume varianta electrică a familiei CRH6F. Mai multe postări pe youtube, arată rama in cauză circulând in China. Varianta vândută pe piața românească va avea însă câteva modificări.  ARF menționează că CRRC a prezentat informații privind două contracte semnate pentru perioada 2018-2019 privind livrarea a șase RE-R de acest tip. Aceste trenuri circulă în China, spre exemplu, între Changsha și Xianfeng (aproximativ 500 kilometri, centrul și estul Chinei).

Cum au ajuns chinezii la cel mai bun punctaj

Componenta preț din licitație a luat în calcul atât prețul de achiziție a ramelor, costurile de mentenanță pe o durată de 15 ani și cele cu consumul de energie. S-a considerat o distanță de aproximativ 96 milioane tren – kilometru, respectiv 40 de rame care parcurg 447 kilometri pe zi timp de 15 ani și funcționează 358 de zile funcționare pe an. Cele mai mici costuri unitare de întreținere au fost prezentate de Alstom (4,12 lei tren-km), Siemens (4,37 lei  tren – km) și CRRC – Astra (5,63 lei tren – km).

Ca valori de achiziție lucrurile au stat astfel: cel mai mic preț unitar a fost propus de chinezi (23,48 milioane lei, valori fără TVA), Siemens cu 31,23 milioane lei și Alstom cu 32,59 milioane lei.

O situație puțin de înțeles a privit consumul de energie al ramelor. Astfel oferta Alstom prevede costuri cu energia pe durata de exploatare de 15 ani de 1,11 miliarde lei în condițiile în care chinezii susțin că trenurile lor vor consuma energie de 86,31 milioane lei, iar Siemens de 133,94 milioane lei.

Cele trei categorii de costuri însumate, respectiv cele de achiziție, mentenanță și alimentare cu energie au dus la plasarea chinezilor pe primul loc cu 80 de puncte, a companiei Siemens Mobility pe locul secund cu 70,97 puncte și Alstom pe locul 3 cu 69,99 puncte.

La capitolul factor tehnic,  Alstom și CRRC au obținut  câte 9 puncte, iar Siemens 7,5 puncte. In final CRRC a obținut în total 89 de puncte, Alstom 78,69 puncte iar Siemens Mobility 78,47 puncte.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole