vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO. Adina Vălean pusă la zid de politicienii lui Marine Le Pen

„Importați muncitori pakistanezi și trimiteți șoferi sclavi pe șoselele Europei și ne vorbiți de idealuri sociale?”. Intrebarea i-a fost pusă joi Adinei Vălean de către un politician populist și naționalist francez.

Adina Vălean felicitată după audieri. În stânga, europarlamentarul român Marian Jean Marinescu

Intervenția politicianului francez poate fi urmărită aici.

Politicianul francez, Philippe Olivier, europarlamentar al Frontului Național, partid condus de Marine Le Pen, a lansat un atac la adresa Adinei Vălean cu ocazia audierilor în Parlamentul European, pentru funcția de  comisar pentru Transporturilor.

Olivier i-a reproșat Adinei Vălean că vine dintr-o țară care pune valorile pieței înaintea celor umane. Muncitorii din Asia „importați” de România și șoferii români bănuiți de dumping social în UE au fost argumente aduse în discuție de colegul lui Marine Le Pen.

„Participați la un model care se bazează pe dezvoltare. Tot ce faceți este să puneți valorile pieții în fața valorilor umane și nu se ține cont de colectivități. Cum vreți să promovați munca detasata când șoferii dvs sunt un fel de sclavi ai șoselelor. Țara dvs importă sute de mii din muncitori din Pakistan, nu credeți că e o contradicție între filozofie mercantilă practicată și politica declarată de dvs?” a fost chestionată Vălean de către Olivier. ”Pot fi și umanistă și româncă”, i-a răspuns Văleanu adăugând că prin politica sa va luipta împotriva fraudei în domeniul relațiilor de muncă.

Cum vede Vălean sectorul feroviar

  • Nu sunt de acord cu Registrul pasagerilor pe calea ferată căci există specificități, trebuie să găsim alte căi pentru a putea să sprijinim trenurile.
  • E nevoie de un coș de măsuri privind decarbonizarea (întrebarea privea taxa pe kerosen plătite de operatorii aerieni – propunere actuală).
  • Finalizarea TEN – T e fundamentală, știu că sunt întârzieri dar există moduri de a face față întârzierilor. Dacă privim harta Europei exista deosebiri considerabile Est-Vest privind conectivitatea. Cred că trebuie să se acorde sprjin Europei de Est pentru a dezvolta rețeaua centrală și extinsă. Transportul feroviar e cel mai curat, de aceea trebuie să sprijinim în special proiectele acestui sector.
  • Trebuie sa îmbunătățim piața unică, să aplicăm noi tehnologii, lanțurile logistice , noi sisteme de semnalizare, accesul la date în timp real. Avem al patrulea pachet feroviar cu doi piloni. In pilonul de piață trebuie îmbunătățit accesul la facilități. avem nevoie de o mai bună gestiune a  materilului  rulant, de sisteme noi bilete.
  • Coridorarele de transport a mărfurilor –trebuie văzut cum sunt implementate. Există prevederi regionale care aduc lacune, aduc bariere. Sunt reguli diferite uneori la nivel național.
  • Nu mă voi feri să recurg la infrigement, acolo unde lucrurile nu progresează. Avem opt state membre ce s-au angajat să pună in palicare regulamentele la nivel UE, din păcate sunt încă 17 care nu au pus în aplicare pilonul tehnic.
  • Trebuie reintroduse trenurile de noapte

Audierile s-au încheiat la orele serii. Audierea de joi a avut loc după ce Adina Vălean a fost validată marți de comisiile parlamentare reunite pentru Afaceri Europene din parlamentul României, pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

S-au înregistrat 25 de voturi „pentru” şi trei abţineri. ”Am primit unda verde din partea Parlamentului României și a Comisiei JURI. Acum, abia aștept audierea mea din Comisia TRAN, joi de la ora 13,00”, a scris Adina Vălean pe contul său de Twitter.

Adina Vălean este europarlamentar în Grupul Partidului Popular European (PPE, creştin democrat), preşedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie. Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis săptămâna trecută ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor în viitorul Executiv comunitar.

Și Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a dat undă verde candidaturilor comisarilor desemnaţi de Franţa, România şi Ungaria, după ce a analizat marţi, într-o reuniune extraordinară, ”conflictele de interes potenţiale sau reale” ale acestora, a anunţat directorul general pentru comunicare şi purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, pe contul său de Twitter.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole