vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Trenurile cu muncitori pentru Austria, sub semnul declarațiilor contradictorii

Problema transportului muncitorilor români către Austria a ajuns subiect pentru construirea imaginii publice. Trei oficiali, români și austrieci, au ajuns să dea informații contradictorii privind înființarea unui tren între România și Austria la începutul lunii mai, în pofida existenței unor proceduri precise ce trebuie parcurse pentru demararea inițiativei.

Doru Cireașă

Sursa foto: profil.at. Pentru ministrul austriac problema e rezolvată.

Prezent la Timișoara zilele trecute, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a simțit nevoia să calmeze spiritele, în condițiile în care se discută din ce în ce mai mult despre înființarea unor trenuri speciale care să plece de la București, Cluj sau Timișoara spre Viena, ducând personalul necesar îngrijrii vârstinicilor austrieci.

Temperarea spiritelor a venit a doua zi după ce oficiali ai Ministerului de Externe din Austria au prezentat problema ca fiind aproape bătută în cuie.

“Mă bucur că, în ciuda închiderii graniţelor, am putut pune la punct un coridor comun pentru lucrătorii din România”, a declarat ministrul austriac al Afacerilor Externe, Caroline Edtstadler. Ea a precizat că aproximativ 33.000 de persoane din Austria depind de serviciile de îngrijire continuă. Cursa directă cu trenul de noapte între Timişoara şi Viena va începe cu un tren pe săptămână, dar ar putea fi extinsă la trei trenuri pe săptămână, se mai arată în comunicatul Ministerul austriac al Afacerilor Europene, potrivit publicației austriece Heute.at, ediția de joi.

Lucian Bode: Sunt „declarațiile unui politician”

La București nu se știe nimic de așa ceva. A doua zi după declarația ministrului austriac, Lucian Bode a infirmat existența unei astfel de soluții și, inclusiv a discuțiilor în acest sens. El lasă să se înțeleagă că a întrebat de aceasta problemă și la alte ministere autohtone și nimeni nu știe nimic.

Lucian Bode n-a auzit de vreo cerere de înființare a unui tren

Până în momentul de faţă nu există înregistrată nicio solicitare din partea vreunui oficial austriac cu privire la un tren care să plece din Gara Timişoara, pe 2 mai, pentru a transporta în Austria forţă de muncă din România pentru îngrijirea vârstnicilor din această ţară.

Lucian Bode a subliniat că este vorba despre “declaraţia unui politician” austriac şi că dacă se va ajunge la un acord guvernamental, “nu va veni cine va dori în România cu trenul, să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei”.

“Eu am văzut această comunicare publică din partea unui oficial austriac. La Ministerul Transporturilor nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Noi am cerut să facă demersurile şi am transmis adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns”, a afirmat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a mai spus că este “potrivit” orice demers care respectă ordonanţele militare în vigoare în România şi a atenţionat că ţara noastră se mai află în stare de urgenţă “cel puţin până în data de 15 mai”.

“În această perioadă avem obligaţie zero de a implementa tot ceea ce s-a stabilit prin ordonanţele militare pentru a proteja populaţia, pentru a respecta măsurile sanitare şi să ne gândim în acelaşi timp cum menţinem în viaţă toate sectoarele economice. (…). Dacă vom ajunge la un acord guvernamental (cu Austria, n.r.), fiţi convinşi că nu va veni cine va dori în România cu trenul, să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei. Dacă se va ajunge la operaţionalizarea unui astfel de tren, această activitate se va desfăşura după regulile statului român. Deocamdată nu avem nicio solicitare oficială, ci doar o declaraţie a unui politician din Austria, pe care o tratăm ca o declaraţie. Din punctul nostru de vedere, nimic concret”, a detaliat ministrul Bode.

Șeful CFR Călători: Discuțiile despre trenurile cu muncitori pentru Austria au fost doar de principiu

Tonul discuțiilor a fost dat acum două săptămâni de Dan Costescu, șeful CFR Călători, care a declarat la România Actualități că ar fi purtat discuții de principiu în acest sens. Este neclar ce înseamnă „de principiu” însă astfel de măsuri trebuie pornite doar cu avizul Ministerului Transporturilor, cel puțin în perioada stării de urgență.

Trenurile cu muncitori pentru Austria
Dan Costescu a purtat discuții doar „de principiu”

Românii care doresc să plece în această perioadă pentru a lucra în străinătate vor putea merge cu trenul până la Viena. CFR Călători pregătește garnituri care să poată circula, cu respectarea măsurilor de prevedere a infectării cu noul coronavirus.

Directorul CFR Călători, Dan Costescu, a precizat că doritorii se vor înscrie pe listă, iar în momentul ocupării locurilor trenul va pleca.

”Gândim trenuri speciale, unde se poate păstra distanța socială, mergem pe același principiu: un loc liber, altul ocupat. Aceste trenuri vor pleca fie din București, fie din Cluj și vor merge spre graniţă. Vom avea puncte de colectare toate stațiile importante. Aceste trenuri, așa cum am vorbit deocamdată de principiu cu autoritățile austriece, vor merge până la Viena, evident fără oprire pe teritoriul Ungariei, care a închis granițele.”, a declarat Costescu în prima decadă a acestei luni, pentru Radio România.

În condițiile situației de urgență, introducerea trenurilor se face doar cu acceptul ministerului. În situații normale pentru introducerea trenurilor este suficientă o înțelegere CFR, OBB și MAV. În situația de urgență actuală trenurile nu se înființează decât cu acordul ministeruluiu, explică surse din domeniul transporturilor feroviare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole