vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

A fost sau n-a fost trenul lui Drulă. Povestea plecării cu întârziere a IR 1929

Trenul Interregio 1929 care a plecat vineri la ora 14,00 din Constanța cu destinația Sibiu a ajuns la timp în Gara de Nord din București, însă a plecat cu o întârziere de 27 de minute. Un site local a susținut că de fapt era trenul lui Drulă, adică ministrul Transporturilor ar fi intenționat să se urce în garnitură și de aceea ar fi întârziat.

Adrian Bărbulescu

trenul lui Drulă Deraierile de le Fetești moțiunea de cenzură a picat Cătălin Drulă a mers cu trenul
De când este ministru, Cătălin Drulă a mers o singură dată cu trenul. Ironia sorții: pe M 800

Informația a fost distribuită de site-ul Observatorul Prahovean. ”Surse din SNCFR susțin că decizia ar fi fost luată pentru călătoria ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă”, a scris publicația. Trebuie menționat din capul locului, faptul că SNCFR este acronimul pentru Societatea Națională a Căilor Ferate Române, societate care a fost divizată în urmă cu 23 de ani, pe vremea când ministru al Transporturilor era Traian Băsescu. Dincolo de dubiile care persistă asupra surselor jurnaliștilor ploieșteni, ceva fum a fost, iar acesta nu apare fără niscaiva foc.

Plecarea cu întârziere a trenului – un lucru cert

Cert este că IR 1929 a plecat cu o întârziere de 27 de minute din București Nord, după ce i s-au atașat două vagoane – unul de clasa 1 și unul restaurant. Acest lucru apare și în aplicația „Trenul meu” de pe site-ul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

Știrea a făcut înconjurul internetului și a stârnit reacții dintre cele mai diverse pe grupurile de ceferiști de pe Facebook. Unii au comentat că este fake news, alții l-au înjurat copios pe ministrul Transporturilor, pe care l-au comparat cu fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu.

„Motivul (neoficial) ar fi fost dorința șefilor din CFR de a-i face mai plăcută călătoria ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care ar fi preferat să meargă cu trenul în această seară din Capitală la Brașov pentru a evita coloana de mașini de pe DN 1-Valea Prahovei”, au mai scris jurnaliștii ploieșteni.

Trenul lui Drulă a plecat fără Drulă

În cele din urmă însă, ministrul nu s-a mai urcat în trenul cu pricina. Acest lucru a fost confirmat atât de pasagerii din tren (nu ar fi putut trece neobservat, având în vedere desele sale ieșiri publice – nu este Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pe care nu-l știe nimeni), cât și de o precizare trimisă de conducerea CFR Călători redacției publicației menționate, pe care o redăm în cele ce urmează: „În trenul InterRegio 1929 nu s-a aflat domnul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă. Motivul întârzierii este suplimentarea trenului cu un vagon de clasa 1 și un vagon de clasa a 2-a din cauza afluxului sporit de călători de la acea oră și cererii mari pentru trenurile spre Valea Prahovei. Întârzierea a fost cauzată de condițiile de circulație și de efecutuarea manevrei în Gara de Nord, deoarece la acea oră traficul de trenuri este foare aglomerat”. Apoi, și ministrul Cătălin Drulă a negat că ar fi călătorit cu trenul respectiv.

Asta după ce, anterior, directorul general al operatorului feroviar de stat, Ovidiu Vizante (susținut puternic de Cătălin Drulă în ultima perioadă, în ciuda inabilităților acestuia), spusese că nu are habar dacă ministrul se afla sau urma să se afle în garnitura respectivă: „Nu pot să confirm sau să infirm ce face domnul ministru Drulă, nu-i știu programul.”

Vizante s-a dus în Revizia Grivița să vadă trenul lui Drulă

Cert este că, înainte de ora programată a plecării trenului, Ovidiu Vizante a fost văzut de mai mulți ceferiști în Revizia de Vagoane București Grivița. Unele surse vorbesc despre faptul că ar fi fost acolo pentru a se asigura că totul este în regulă la vagoanele care urmau să fie atașate garniturii „ministeriale”.

Și în legătură cu aceste vagoane persistă unele incertitudini. Jurnaliștii prahoveni, care citează spusele unor călători, susțin că ar fi fost vorba de un vagon de clasa 1 și unul restaurant. În schimb, conducerea CFR Călători susține că, de fapt, era vorba de un vagon de clasa întâi și unul de clasa a doua.

În primul scenariu, suplimentarea numărului de vagoane al garniturii nu ar fi avut sens decât dacă erau pregătite pentru ministru sau pentru un alt oficial. Ce rost ar fi avut să atașezi un vagon restaurant (din cele trei funcționale ale CFR Călători) la un tren care urma să plece la 16,40 din București Nord?

De când este ministru, Cătălin Drulă a mers o singură dată cu trenul

A fost sau n-a fost trenul IR 1929 pregătit pentru ministru – rămâne o întrebare deschisă. Cert este însă că ministrul Drulă a mers o singură dată cu trenul de când este în funcție.

S-a întâmplat pe 27 mai, iar deplasarea a fost făcută tot către un obiectiv de infrastructură rutieră. „Începem ziua cu o vizită la lucrările de reabilitare ale podurilor de pe A2 de la Cernavodă. Cel mai rapid (150 km/h) și confortabil mijloc de transport pe această relație: trenul IR 1581. În această vară, vom avea 12 perechi de trenuri InterRegio de la CFR Călători pe relația București-Constanța („Trenurile Soarelui”) la care se adaugă încă 7 perechi de trenuri de la operatorii privați Softrans, Regio Călători, Transferoviar Călători și Astra Trans Carpatic. Timpul de parcurs este de 2 ore, pentru cea mai rapidă pereche. Știm că sunt multe de făcut pentru calea ferată, restanțe de zeci de ani. Dar pe anumite relații, trenul chiar reprezintă ACUM o alternativă decentă, rapidă și ecologică. Vă încurajez să mergeți la mare cu trenul în vara aceasta!”, a scris ministrul la vremea respectivă pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE AICI care miniștri ai Transporturilor din ultimii 31 de ani au mers cu trenul.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole