vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO CFR Călători face upgrade la Trenul de Dragon și la cel de Buftea

Odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor 2019-2020, CFR Călători va face upgrade la Trenul de Dragon și va introduce mai multe garnituri pe relația București-Buftea. Traseul Trenului de Dragon va fi prelungit până la Fundulea.

Adrian Bărbulescu

În prezent, Trenul de Dragonul Roșu pleacă din Gara de Nord spre Gara Băneasa, ajunge la Pantelimon, de unde se întoarce spre Gara Obor, cu oprire la o haltă amenajată în dreptul complexului comercial Dragonul Roșu.

Cu o cadență adecvată, el ar putea constitui o soluție pentru preluarea corporatiștilor din zona de nord către metrou, având în vedere că de la Gara Băneasa la Gara de Nord trenul face doar opt minute. Asta ar fi soluția și pentru alți corporatiști, cei din Pipera, dacă la intersecția Șoselei Petricani cu calea ferată București – Constanța ar fi amenajate două peroane (câte unul pe fiecare sens de mers) iar de aici până la Gara de Nord, unde există legătură cu metroul, călătoria ar dura 15 minute.

O altă hibă a Trenului de Dragon, în prezent, este că sunt doar două perechi de garnituri pe zi, la ore total inatractive pentru corporatiști. Atunci când a fost introdus în circulație, acum aproape zece ani de zile, trenul era un automotor electric, iar la Pantelimon mecanicul se ducea în celălalt capăt al garniturii, care în cinci minute își relua călătoria spre Gara Obor, cu trecere pe la Dragonul Roșu.

Între timp însă s-a constatat că automotoarele cu pricina – de altfel cumpărate la prețuri exorbitante din Franța, chiar dacă erau la mâna a doua – conțin azbest și au fost retrase din circulație. Acum, Trenul de Dragonul Roșu este format din două vagoane supraetajate tractate de o locomotivă electrică. Pe cale de consecință, a crescut timpul de staționare la Pantelimon, de la cinci la 20 de minute, pentru că este necesară decuplarea locomotivei și apoi recuplarea ei în celălalt capăt al trenului.

Trenul de Dragon revine în forță, până la Fundulea

Începând cu 15 decembrie, toate aceste probleme vor dispărea. În noul Mers al Trenurilor sunt prevăzute nu mai puțin de 13 perechi de trenuri pe relația București Nord – Fundulea, cu opriri în stațiile de pe traseu, inclusiv București Băneasa și Pantelimon.

Aici nu va mai fi necesară mutarea locomotivei dintr-un capăt în celălalt al garniturii, pentru că ea își va continua drumul și nu se va mai întoarce spre Gara Obor. Asta va face actualul Tren de Dragon, care va rămâne în circulație.

Celor 13 perechi de trenuri București Nord – Fundulea li se vor adăuga alte cinci existente, între București Obor și Fundulea. Astfel, locuitorii din Pantelimon, de exemplu, vor avea la dispoziție zilnic 18 perechi de trenuri cu care să vină la București și să se întoarcă.

Mai multe trenuri din București spre Buftea

Tot de la 15 decembrie, locuitorii din Buftea vor avea șase perechi de trenuri în plus care vor face legătura cu Bucureștiul.

În total, nu mai puțin de 26 de trenuri operate de CFR Călători vor lega Buftea de București Nord sau București Basarab. Lor li se vor adăuga garniturile operatorilor privați care deja circulă pe această rută.

”Trenul de la Buftea la bucurești face 14 minute. Cu mașina, la orele de vârf, când e aglomerație, faci și o oră și jumătate. Sunt foarte mulți tineri la noi în oraș care fac naveta la București”, a declarat Alexandru Vaida, viceprimarul din Buftea.

El a arătat că autobuzele societății de transport local din Buftea vor avea orarul coordonat cu mersul trenurilor, pentru a-i prelua sau a-i duce pe călători de la și la gară. În plus, vor fi autobuze de la gara din Buftea și spre/dinspre Corbeanca și Crevedia.Trebuie precizat că ambele rute, spre Fundulea și Buftea, sunt moldernizate și se poate circula cu viteze de până la 160, respectiv 140 km/oră.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole