vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

O țară din Africa preferată de români vrea să facă un tren sanitar. Al nostru e la fier vechi

O echipă de arhitecți s-a pus pe treabă pentru a transforma o garnitură feroviară obișnuită într-un tren sanitar. Se întâmplă în Tunisia, țară din nordul Africii unde românii obișnuiau să-și petreacă vacanțele înainte de pandemia de coronavirus.

tren sanitar ajutor francez pentru Tunisia trenuri anulate în Tunisia

Obiectivul acestei transformări este o accesibilitate crescută pentru persoanele infectate cu Covid-19 din interiorul țării, a declarat arhitectul Hatem Bounaoues, inițiatorul proiectului.

El a precizat că acest proiect constă în transformarea vagoanelor unui tren în spital mobil, pentru a se putea deplasa în zonele defavorizate. Totodată, garnitura va permite furnizarea de ajutoare sanitare și sociale, cu precădere în zonele unde există contaminări cu noul coronavirus.

Noul tren sanitar va fi gata în două săptămâni

De altfel, Bounaoues spune că trenul sanitar va fi gata în termen de două săptămâni. Această structură va permite furnizarea de ajutoare, echipamente de îngrijire și de depistare a bolii. Regiunile defavorizate vor beneficia cu prioritate de aceste servicii, informează site-ul L’Économiste Maghrébin.

Într-o primă fază, echipa însărcinată cu punerea în practică a proiectului va instala echipamente pentru măsurarea temperaturii, pentru a preveni contaminarea personalului medical.  În final, dosarul acestui proiect, care va cuprinde și o farmacie și un serviciu de reanimare, va fi trimis spre aprobare Ministerului Transporturilor de la Tunis.

Trenul sanitar din România a fost vândut la fier vechi

Și România avea până de curând un tren sanitar, un spital mobil cu toate dotările necesare: săli de operație, cisternă cu apă, farmacie și săli de masă.

La vremea respectivă, era singurul tren cu acest specific din Europa și în caz de calamități naturale sau, cum este cazul acum, de epidemii garnitura se putea deplasa prin toată țara pentru a salva vieți omenești. În 2016, printr-o manevră cel puțin controversată a conducerii de la acea vreme a Societății Feroviare de Turism, trenul a fost vândut la fier vechi. Potrivit unei evaluări realizate în 2008, trenul sanitar ar fi valorat 1,2 milioane de euro, dar prețul de vânzare la fier vechi a fost mai mic de 200.000 de euro.

Vagoane cușetă transformate în unități ATI

Utilitatea trenului sanitar s-ar fi văzut cel mai bine acum, în plină pandemie de coronavirus, când și francezii au transformat garnituri de călători în TGV-uri medicale.

Posibilitatea transformării unor vagoane de tren in unități de tratare a bolnavilor de coronavirus a fost pusă pe tapet la videoconferința susținută în ultima zi a lunii martie de premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cu actorii de pe piața transporturilor feroviare.

Una dintre propunerile discutate a fost transformarea vagoanelor vechi de cușetă, din anii 80, în unități ATI destinate tratării bolnavilor de coronavirus. Propunerea a venit din partea Grupului Grampet, participant la discuții. Reprezentanții acestuia  au spus că au și posibilitatea efectuării transformărilor necesare, cu eforturi minime.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole