joi, septembrie 19, 2024
spot_img

VIDEO Tren fără frâne și alte incidente grave la CFR Călători într-o singură zi

Mai multe incidente grave, printre care situația unui tren fără frâne, s-au produs în cursul zilei de marți la CFR Călători, în partea de sud a țării. Incidentele s-au petrecut pe secțiile  901, 802, 804 și pe Magistrala 700. În majoritatea, au fost implicate automotoare Siemens Desiro care fuseseră sau ar fi trebuit reparate la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

Adrian Bărbulescu

tren fără frâne muncă la negru în Gara Golești

În cel mai grav incident a fost implicat trenul IR 1897, care a plecat din București Nord cu destinația Craiova, via Pitești, la ora 18,30.

Tren fără frâne la Golești. Panică printre călători

Nici mai mult, nici mai puțin, în zona gării Golești de pe secția 901, automotorul Siemens Desiro 2016 a rămas fără frâne. Site-ul epitesti.ro relatează, pe baza mărturiei unui pasager, că mecanicul de locomotivă i-a transmis șefului de tren să acționeze frâna de mână, dar acesta nu știa unde se află, întrebându-i pe călători daca l-ar putea ajuta în acest sens.

”Din București s-a sesizat la mecanicul de locomotivă că legătura între conductori nu este corectă. Mecanicul a făcut de două ori apel la controlorul de tren, care nu a putut să îl ajute cu nimic, deoarece nu știa unde este frână de mână. Acesta ne-a întrebat pe noi unde este frâna. Nu este normală o astfel de situație. M-am speriat foarte rău. Am trecut prin momente de groază. Mecanicul a sărit printre noi, ne-a spus să ne dăm la o parte, să îi acordăm culoarul liber, că să poată să ne salveze. A trebuit să treacă în cealaltă rezervă pentru a ne salva viețile. Erau peste 100 de persoane în tren”, a spus o pasageră a trenului rămas fără frâne.

Fabricantul de echipamente de frânare Knorr Bremse spunea acum un an că CFR Călători i-a respins propunerile de modernizare

Tren fără frâne. Garnitura a depășit semnalul și a rupt un macaz

Trenul a depășit cu câteva sute de metri semnalul și a rupt un macaz. Peste 40 de persoane au fost asistate medical de două echipaje, unul de la ambulanță și unul de la SMURD. Mulți dintre pasageri au suferit atacuri de panică.

”Serviciul Județean de Poliție Transporturi Argeș a fost sesizat cu privire la faptul că un tren de călători care circula pe ruta București-Pitești-Craiova nu ar fi oprit la indicatoarele STOP amplasate la intrarea în stația Golești și a rupt macazul de linie. Trenul nu a deraiat și nu au existat victime. Cei aproape 40 de călători au fost preluați de un alt tren și și-au continuat deplasarea. La fața locului s-a deplasat echipa operativă a Serviciului Județean de Poliție Transporturi, dar și o comisie de specialitate din cadrul Agenției de Investigare Feroviară Română, pentru efectuarea cercetărilor. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neîndeplinire a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă din culpă, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis polițiștii.

Incidentul seamănă ca o picătură de apă cu unul produs în 2011, când frâna unui automotor ”Săgeata Albastră” în care se afla ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu, a cedat. Atunci a fost făcută o improvizație prin introducerea unei crenguțe rupte dintr-un copac, pentru a bloca compresorul.

Un alt automotor defect. Întârziere de o oră pe M700

Să revenim în prezent, mai exat la ziua de marți, 1 Iunie, când a avut loc un alt incident în care a fost implicat un automotor Siemens Desiro al CFR Călători (2007), de această dată pe Magistrala 700 București-Urziceni.

Trenul RE 7037,  care trebuia să plece din București la 19,20, cu destinația finală Urziceni, a plecat din Gara de Nord cu o întârziere de 57 de minute. Automotorul a fost scos târziu din Revizia de Vagoane București Basarab, din cauza unor probleme tehnice. În final, a ajuns la Urziceni cu 61 de minute întârziere.

Trei trenuri anulate pe secția 802

Tot în sudul țării, pe secția 804 Ciulnița – Slobozia s-a produs o altă situație neplăcută. Trei dintre cele patru perechi de trenuri Regio care ar fi trebuit să circule pe relația Slobozia Veche – Ciulnița și retur au fost anulate din cauză că automotorul Desiro 2079 s-a defectat, iar operatorul feroviar de stat nu a avut material rulant de rezervă.

Două incidente pe secția 804. Opt ore de la Tulcea la Medgidia

În fine, alte două incidente s-au produs pe secția 804 Medgidia – Tulcea Oraș. Locomotiva GM 1395 a trenului R 8652, care plecase din Tulcea la ora 5,20, s-a stricat după nici 13 km, la Cataloi, unde garnitura a așteptat aproape cinci ore să vina de la Constanța (deci de la o distanță de 132 km) o locomotivă de ajutor. Mai exact, trenul a stat la Cataloi de la 5,48 la 10,10, iar călătoria Tulcea – Medgidia a durat opt ore, pe distanță de 144 km. Întârziere de 286 de minute.

Pe aceeași secție, trenul R 8653, cu plecare programată din Medgidia la 9,10, a plecat cu o întârziere de 115 minute, din cauză că nu ajunsese locomotiva  de la Constanța. A ajuns la Tulcea Oraș cu o întârziere de 125 de minute. În aceste ultime două cazuri, trebuie menționat faptul că locomotivele trebuie aduse de la Constanța din cauza faptului că remizele de la Medgidia și Făurei au fost desființate cu ani buni în urmă.

Automotoarele Desiro, reparate superficial la Remarul 16 Februarie

În ceea ce privește defectările de automotoare Siemens Desiro, reparațiile planificate ale acestora sunt apanajul exclusiv al societății Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, controlată de omul de afaceri Călin Mitică, pe baza unui contract încheiat în 2017. Societatea se află în mijlocul unui scandal monstru, după ce în curtea acesteia se află sechestrate șase automotoare ale CFR Călători, de mai bine de trei ani.

După cum s-a putut constata, și celelalte automotoare care au fost sau ar fi trebuit reparate la Remarul au probleme grave. Club Feroviar solicită AFER o anchetă serioasă în ceea ce privește incidentele produse marți, 1 Iunie. Mai ales că, potrivit informațiilor noastre, sistemul de frânare al automotorului 2016, care ar fi trebuit înlocuit la Cluj-Napoca, a fost doar reparat. Iar reparațiile au fost neconforme, după cum s-a văzut la Golești.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole