vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Transportul feroviar de călători a pierdut aproape 10 milioane de pasageri în primul semestru

Eurostat a dat publicității, zilele trecute, evoluția traficului feroviar de călători în al doilea trimestru al anului curent. Traficul din România a scăzut mai puțin față de alte țări, aceasta având însă legătură și cu duritatea măsurilor luate de statele europene privind protejarea populației.

Transportul feroviar de pasageri a scăzut în toate statele membre ale Uniunii Europene în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul pandemiei, însă declinul înregistrat în România a fost unul dintre cele mai mici înregistrate la nivelul UE, potrivit Eurostat, citat de Agerpres.

Potrivit acestor date, în România un număr de 9,067 milioane de pasageri au călătorit cu trenul în perioada aprilie-iunie 2020, cu 7,943 milioane mai puţini faţă de 17,010 milioane pasageri în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă un declin de 47%.

Traficul căzut cu 10% și în primele trei luni

O reducere a traficului a avut loc în România inclusiv în primul trimestru al anului, respectiv cu 10% de la 16,48 milioane călătorii la 14,89 milioane călătorii. În primele trei luni, cele mai mari reduceri au fost întâlnite  în Macedonia de Nord, Franța și Italia (25%-28%), iar Portugalia a avut o creștere de 6%. Starea de urgență în România a fost instituită în 16 martie, deci cu două săptămâni înainte de finele primului trimestru.

Singurele state membre UE unde declinul procentual al pasagerilor transportaţi cu trenul a fost mai mic decât în România sunt Bulgaria (minus 37%) şi Olanda (minus 0,2%).

Cele mai mari scăderi în numărul de pasageri transportaţi cu trenul au fost înregistrate în: Irlanda (minus 94%, sau 11,7 milioane de pasageri mai puţini), urmată de Franţa (minus 78%, sau 262,6 milioane de pasageri mai puţini), Spania (minus 78%, sau 125,3 milioane de pasageri mai puţini), Luxemburg (minus 78%, sau 4,9 milioane de pasageri mai puţini) şi Italia (minus 77%, sau 173,4 milioane de pasageri mai puţini).

Singura excepţie de la aceste scăderi dramatice a fost Olanda, unde transportul feroviar de pasageri a rămas practic stabil, fiind înregistrat un declin de doar 0,2%. Un număr de 97,271 milioane de pasageri au călătorit cu trenul în Olanda în trimestrul al doilea al acestui an, cu 198.000 mai puţini decât în perioada similară a anului trecut.

În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 295 milioane pasageri în trimestrul al doilea, chiar dacă a suferit o scădere de 59% faţă de 725 milioane pasageri în trimestrul al doilea al anului trecut.

CFR Călători a anulat în aprilie 43% din trenuri

La începutul lunii aprilie, CFR Călători a suspendat sau limitat circulația pentru 453 de trenuri, ceea ce reprezintă 43% din totalul de 1.040 de trenuri care circulau zilnic, în urma crizei generate de Covid-19, potrivit datelor furnizate News.ro la acel moment.

“A fost suspendată sau limitată circulația pentru 453 de trenuri, ceea ce reprezintă 43% din totalul de 1.040 de trenuri care circulau zilnic.  Dintre acestea, 330 sunt trenuri Regio și 123 sunt trenuri InterRegio. Unele trenuri InterRegio au opriri suplimentare pentru a prelua și călătorii din stațiile mai mici. Au fost suplimentate cu vagoane trenurile de navetă pentru a evita aglomerația și pentru a permite accesul în siguranță al cât mai multor călători în tren”, spunea conducerea CFR Călători în primăvară. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole