vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO România Feroviară despre tramvaiul V3A 4036 lăudat de Firea: un produs electoral

Tramvaiul V3A 4036, modernizat la Uzina de Reparații Atelierele Centrale a STB și prezentat de Gabriela Firea la mijlocul lunii septembrie, ”nu este decât un produs electoral”, susțin cei de la România Feroviară.

”Am analizat puțin noutatea V3A 4036 și venim astăzi cu o analiză detaliată a celui mai recent produs ieșit pe porțile Uzinei de Reparații Atelierele Centrale a Societății de Transport București. Din păcate, nu este decât un produs electoral scos pe repede înainte, incomplet, dar și cu câteva părți pozitive”, se arată într-o postare de marți dimineață de pe pagina de Facebook România Feroviară.

Gabriela Firea a făcut live pe Facebook din ”noul” tramvai

În urmă cu o lună, în plină campanie electorală, fostul edil Gabriela Firea s-a lăudat într-un live pe Facebook că nouă tramvaie din București au fost modernizate. În tramvai se aflau doar ea, viceprimarul Aurelian Bădulescu și directorii STB.

”Ne aflăm într-un tramvai aproape reconstruit de la zero de către STB. Atât acest tramvai, cât și cele opt modernizate de STB au un confort deosebit. Cei care călătoresc cu aceste tramvaie noi beneficiază de aer condiționat, de WIFI, de priză USB. Aici ar fi încăput 300 de călători, dar fiind pandemie trebuie să se păstreze distanță fizica”, a spus Firea din tramvaiul gol.

Istoria tramvaiului V3A

V3A 4036 este un proiect la care au lucrat și reprezentanți ai Universității Politehnice din București împreună cu personal de la URAC și STB timp de doi ani de zile. Dar să rememorăm istoria tramvaiului V3A.

În 1968 a ajuns în România, din Germania, un tramvai prototip LHB GT6 de la producătorul Linke Hoffman Busch, primul tramvai articulat din București. În 1971, LHB #3501 a facilitat prin demontare și analiză detaliată în URAC apariția V3A, tramvai care a fost produs în diferite versiuni din 1972 până în 2007.

În 2006 apare versiunea cu adevărat modernizată, proiect și construcție nouă V3A CH PPC, iar în 2009 iese pe poarta uzinei și varianta îmbunătățită V3A CA, cu motoare de tracțiune asincrone. Din păcate, proiectul V3A își arată limitările: pe varianta CA nu se poate monta instalație de aer condiționat, din cauza echipamentelor de pe acoperiș.

Tramvaiul V3A 4036. Aspecte pozitive

România Feroviară enumeră aspectele pozitive ale V3A 4036:

– interior construit total din fibră de sticlă, mai silențios decât versiunile anterioare;

– scaune noi foarte bine profilate, dar la prima vedere firave, vedem cum rezistă în timp;

– sistem de informare video și verbal foarte util în timpul mersului;

– sistem de supraveghere video interior și exterior, să vedem cât va funcționa;

– interior curat (nou), ți-e mai mare dragul să mergi cu el.

– post de conducere simplificat cu acționări de V3A CA;

– sisteme de frânare noi montate în cadrul reviziei, pentru că nu o putem numi modernizare.

Tramvaiul V3A 4036. Aspecte negative

În continuare, sunt prezentate aspectele negative ale tramvaiului modernizat:

– lipsă aer condiționat, am înțeles că va fi montat ulterior;

– nu are motoare de tracțiune asincrone;

– boghiuri recondiționate la repezeală, bandajele roților sunt deja uzate 25%;

– suspensia primară nu există, simți practic orice defect al șinei în mers, semn că blocurile de cauciuc (metalastice) sunt refolosite, nu înlocuite cu altele noi;

– schema de vopsire dezordonată (aici vom veni noi cu o propunere pentru V3A 4020 dacă nu a fost vopsit deja – precizează România Feroviară), fără nicio logică, de la distanță ai impresia că ușile de acces sunt în dreptul articulațiilor.

”Sper că am clarificat puțin istoria și situația actuală, nu este decât un V3A cu an de fabricație 2008, care a trecut printr-o revizie tip RR cu costuri minime. Dacă avem printre noi oameni care au lucrat la acest <proiect>, sunt rugați să vină cu argumente contra constatărilor noastre”, se încheie postarea celor de la România Feroviară.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole