vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

DOCUMENT Cum va fi construit racordul feroviar la Terminalul Est al Aeroportului Otopeni

Studiul de fezabilitate privind noul racord feroviar la Terminalul Est al Aeroportului Otopeni a fost pus în dezbatere publică. Această conexiune feroviară va fi complementară celei inaugurate la finele anului trecut între Gara de Nord și actuala aerogară de la Henri Coandă și va presupune contrucția unei căi ferate noi ce se va desprinde din stația Balotești de pe Magistrala 700. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de modernizare a stațiilor de pe traseu, electrificarea căii ferate, construcția a două stații noi și a unui tunel.

Adrian Bărbulescu

Terminalul Est al Aeroportului Otopeni Dublarea liniei Mogoșoaia-Balotești

Valoarea investiției totale este de 1.153.068.893 lei, din care lucrările pentru protecția mediului vor reprezenta 42.232.050 lei. Durata estimată de execuție a lucrării este de 36 de luni (trei ani), iar cea pentru elaborarea proiectului tehnic, de 16 luni, se arată în documentul citat, elaborat de compania de consultanță Baicons.

Proiectul propune reabilitarea liniei existente București-Urziceni pe amplasamentul actual între Pajura și Balotești, pe circa 18,27 km total traseu. Se vor face lucrări pe intervalul Pajura-Mogoșoaia (7,40 km), traseu care nu a fost inclus în proiectul privind dublarea liniei ferate Mogoșoaia-Balotești, a cărui recepție finală va avea loc în cursul acestei luni. De asemenea, se va face sistematizarea stației Mogoșoaia, pe circa 2,09km, pe intervalul Mogoșoaia-Balotești (6,66 km) și a haltei de mișcare Balotești (2,12 km).

În document se propune realizarea unui racord nou de cale ferată la Terminalul Est al AIHCB (unde va fi construită o stație nouă), pe amplasament nou, pe 6,76km. Se va trece și la reabilitarea liniei Băneasa-Chitila, pe amplasamentul existent (2,57 km) şi la reabilitarea liniei pe amplasament nou alăturat, în zona podului de încrucișare (tunel de la km pr. 7+971), pe 0,90 km. În fine, se va face și reabilitarea racordului de cale ferată existent în zona Cargo, pe amplasamentul actual al liniei (0,50 km).

Prin proiect sunt prevăzute nouă lucrări/construcții, şi anume: un pasaj pietonal înlocuit, un pod înlocuit, un pod reabilitat, un podeț înlocuit, un podeț demolat, două pasaje inferioare noi, două podețe noi, un tunel nou. Proiectul prevede electrificarea liniei pe tot traseul.

Traseul noii linii ferate către Terminalul Est al Aeroportului Otopeni

Terminalul Est al Aeroportului OtopeniDar să vedem ce traseu va avea noua conexiune feroviară, care va utiliza infrastructura existentă de la Gara de Nord la Aeroportul Henri Coandă până la stația Balotești.

În plan, linia nouă se va desprinde din capătul Y al haltei de mişcare Balotești și va fi paralelă cu linia existentă București – Urziceni până în dreptul km pr. 24+400. De aici, linia va continua printr-o curbă la dreapta pe culoarul dintre satul Dimieni și viitoarea autostradă de centură. Printr-o altă curbă, traseul se va înscrie pe o direcție perpendiculară pe amplasamentul viitorului terminal. Lungimea liniei de racord, măsurată din capătul Y al haltei de mişcare Balotești până în

capătul din stația Terminal Est AIHCB, va fi de 6,76 km, iar geometria traseului permite o viteză maximă de circulaţiei de 120 km/oră.

La km pr. 24+350, la solicitarea Primăriei Tunari, proiectul prevede înfiinţarea unui punct de oprire pe intervalul Balotești-Căciulați, denumit punct de oprire Tunari, care va fi prevăzut cu două peroane şi cu o trecere la nivel pietonală.

Între km pr. 25+350 – km 29+595 (pe o distanță de 4.245 m) s-a prevăzut un tunel, iar ultimii metri ai traseului sunt la nivelul terenului.



Gările de pe traseu vor fi modernizate

Pe tot traseul noii conexiuni, stațiile feroviare existente vor fi  modernizate. Să le luăm pe rând:

Punct de Oprire Parc Mogoşoaia

opriri la Parc Mogoșoaia
PO Parc Mogoșoaia

În punctul de Oprire Parc Mogoşoaia nou înfiinţat, proiectul prevede realizarea unui peron de 150 m, cu lățimea de 3,05 m şi înălţimea de 55 cm faţă de nivelul superior al șinei.

Pe peron se va amplasa un refugiu de aşteptare. Refugiul va avea structură metalică, închiderile fiind din sticlă securizată, atât la nivelul pereților, cât și la nivelul acoperișului. Pentru accesul la peron, se amenajează o trecere la nivel. Primăria Mogoșoaia a luat-o înaintea proiectului și a amenajat deja peronul și trecerea la nivel cu calea ferată.

Stația Mogoșoaia

 

Terminalul Est al Aeroportului Otopeni
FOTO Sebastian Morea

În staţia Mogoşoaia se propun trei peroane, cu dimensiunile de 250m x 6,05m, cu înălţimea de 55 cm faţă de nivelul superior al șinei.

Peroanele vor fi prevăzute cu copertine şi vor fi realizate din elemente prefabricate, cu zonă de monolitizare între ele. Prefabricatele pentru peroane se vor așeza pe un strat de beton de egalizare. Între liniile directe, se vor monta garduri de protecţie de 1,50 m înălţime, pe toată lungimea peroanelor. La capătul peroanelor se va realiza o pasarelă pietonală acoperită pe întreaga lungime, care va facilita accesul persoanelor cu handicap locomotor prin intermediul lifturilor. Pasarela va avea o structură metalică cu stâlpi din beton și închideri cu tablă perforată și policarbonat compact colorat, cu scări și lifturi de acces la fiecare peron.

Halta de mişcare Balotești

În halta de mişcare Baloteşti, se propun trei peroane, cu dimensiunile de 250m x 3,05m, cu înălţimea de 55 cm faţă de nivelul superior al șinei. La capătul peroanelor se va realiza o trecere la nivel pietonală.

Peroanele vor fi prevăzute cu refugii de aşteptare şi rampe de acces. Pe toată lungimea peroanelor, între liniile directe, se vor monta garduri de protecţie de 1,50 m înălţime. Deja, în cadrul proiectului de dublare a liniei ferate, aflat la final, au fost puse în funcțiune o tabelă electronică și sistemul de avertizare sonoră a călătorilor.

Punct de oprire Tunari

La km pr. 24+350, la solicitarea Primăriei Tunari, proiectul prevede înfiinţarea unui punct de oprire pe intervalul Balotești-Căciulați. El va fi prevăzut cu două peroane cu lungimea de 150 m şi lățimea de 3,05m. Peronul de la linia pentru Urziceni va avea înălțimea  de 0,38 m de la nivelul superior al șinei, iar cel de la linia pentru Terminalul Est, de 0,55 m. Trecerea de la un peron la altul se va face printr-o trecere la nivel pietonală.

Peroanele vor fi prevăzute cu copertine, rampe de acces şi vor fi realizate din elemente prefabricate. Pe toată lungimea peroanelor, între liniile directe, se vor monta garduri de protecţie de 1,50 m înălţime.

Noua stație feroviară de la Terminalul Est al Aeroportului Otopeni

Terminalul Est al Aeroportului OtopeniProiectul prevede realizarea unei stații supraterane, ce va asigura legătura cu noul terminal de aeroport. Noua stație va avea un regim de înălțime P+E parțial, cu înălţimea maximă construită de aproximativ +10m, de la cota terenului natural.

În stația c.f. Terminalul Est vor fi două linii. Peroanele vor avea lungimea de 150 m, cota de +0,55 m faţă de nivelul șinei și vor fi realizate din elemente prefabricate din beton armat şi dale prefabricate cu lăţimea de un metru.

Peroanele vor fi dotate cu bănci, coșuri de gunoi şi panouri sosiri-plecări, dublă faţă cu ceas analogic încorporat. În zona băncilor va fi poziţionat un bloc luminos care va afișa denumirea stației, casetă luminoasă cu harta stațiilor CFR, casetă luminoasă cu panoul de informații și casetă luminoasă care va afișa reclame.

Pe zonă destinată personalului feroviar, vor fi amplasate automate de comercializare a biletelor, casa de bilete, punct de informare, cabina destinată impiegatului de mișcare, scările și trotuare rulante.

Cele două zone ale staţiei c.f. vor fi acoperite de o structură metalică pe arce având 18 m deschidere, fiind aşezate la 45 de grade faţă de direcţia liniilor, ce va fi deschisă pe capete.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole