vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Terminalul de tramvai Cora Pantelimon e aproape gata. Ce se întâmplă la Străpungerea Nicolae Grigorescu

Terminalul de tramvai Cora Pantelimon e aproape gata, după ce Primăria Capitalei a redeschis pe 1 aprilie șantierele de infrastructură, închise pe 18 martie. Termenul inițial de punere în funcțiune a parcării de tip park&ride și a buclei de întoarcere a tramvaielor era vara lui 2014.

Adrian Bărbulescu

Terminalul de tramvai Cora Pantelimon

”Fundația este făcută, săptămâna trecută a venit structura metalică în șantier, au început să o monteze. Terminalul de tramvai este aproape gata, s-au montat aparatele de cale și s-a turnat asfalt. Reconfigurarea intersecției este aproape gata”, a declarat pentru HotNews Marius Coaje, consilierul primarului general Gabriela Firea pe probleme de infrastructură.

Proiectul prevede realizarea unui nod intermodal cu bucla întoarcere a tramvaielor, peroane, sală de așteptare, zona food, zona maxi taxi, tunel până la viitoarea stație de metrou și pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. În plus, cu acești bani se va construi și o parcare subterană de 171 de locuri în zona Școlii 46.

Terminalul de tramvai Cora Pantelimon trebuia să fie gata în 2014

Inițial, termenul de finalizare a lucrării era anul 2014. Din 2017, de când a fost reluată circulația tramvaielor pe Șoseaua Pantelimon, aici sunt folosite doar tramvaie cu dublă cabină, iar la Granitul (Cora Pantelimon) vatmanul se mută dintr-un capăt în altul al vehiculului. Tramvaiele cu dublă comandă au fost retrase atunci de pe linia 5, unde circulau tocmai pentru că nici la capătul de linie de la Aeroportul Băneasa nu există buclă de întoarcere.

Lucrările sunt executate de un consorțiu format din TIAB SA, Tehnologica Radion și VIA proiect, pe baza unui nou contract semnat cu Primăria Capitalei la finele lunii iulie 2019, în valoare de 21 milioane de euro.

Contractul pentru terminalul de tramvai Cora Pantelimon, semnat cu aceeași asociere

Contractul pentru parcarea de la Cora Pantelimon și bucla de întoarcere a tramvaielor a fost semnat cu exact aceeași asociere care ar fi trebuit să finalizeze lucrările pe 10 august 2014, conform panoului de identificare a investiției care era prezent pe șantier. Între timp însă, el a fost înlocuit cu un nou panou, care menționează noul termen de finalizare a lucrărilor.

Lucrările nu au fost gata în 2014 pentru că în acel an Tehnologica Radion a intrat în insolvență. Apoi, în august 2014, patronul companiei, Teodor Berna, a fost arestat preventiv într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu, potrivit procurorilor, în valoare de 100 milioane de euro. După acest episod, lucrările pe Șoseaua Pantelimon s-au oprit definitiv.

Odată ce va fi gata noua buclă de întoarcere de la Cora Pantelimon, liniile 14 și 46, care acum circulă deviat, pe Bulevardul Chișinău și Bulevardul Basarabia, până la terminalul de la Republica, vor reveni pe traseul de bază. Pe ruta deviată, calea de rulare a tramvaielor este într-o stare avansată de degradare, ceea ce a provocat, recent, și o deraiere în intersecția de la Diham. Acum, tramvaiele din Pantelimon ale liniei 55 au un interval de succedare de 10 până la 15 minute.

Un nou termen pentru Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu. Ce a ”uitat” Sorin Oprescu

Primăria Capitalei a reluat lucrările și la pasajul suprateran Nicolae Grigorescu.

Când au început lucrările, în 2010, pe vremea fostului primar general Sorin Oprescu, Primăria Capitalei nu și-a dat seama că trebuie mutate firele de înaltă tensiune din zonă. Altfel, podul de 400 de metri peste Dâmbovița este finalizat de ani buni, însă dacă treceai cu mașina pe el riscai să se formeze un arc electric. În noiembrie 2016, reprezentanții Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea, spuneau că podul este aproape gata și lucrările se vor finaliza în șase luni. Lucru care nu s-a întâmplat însă.

În luna februarie 2019, oficialii Transelectrica promiteau că vor începe o procedură de achiziție publică pentru proiectarea și executarea lucrărilor de supraînălțare a firelor de înaltă tensiune. Pe 30 martie, Transelectrica a anunțat că firele au fost mutate. Apoi, constructorul s-a reapucat de lucrări și poate termina rampa pasajului dinspre Bulevardul Nicolae Grigorescu. Pasajul va face parte din viitoarea linie de tramvai Berceni-Pipera.

Marius Coaje spune că termenul asumat de constructor pentru finalizarea lucrării este de trei luni, respectiv luna iulie 2020.

Se lucrează și la Pasajul Doamna Ghica, de pe traseul viitoarei linii de tramvai Berceni-Pipera

Un alt obiectiv de infrastructură de pe traseul viitoarei linii de tramvai Berceni-Pipera este Pasajul Doamna Ghica.

Aici, constructorul aproape a finalizat partea de relocare a rețelelor edilitare și va începe forajele pentru a turna picioarele podului.

”Se lucrează la canivourile de la RADET, țeava este în șantier, canivourile sunt venite. Partea de rețele electrice a fost finalizată, urmează să vină Enelul la recepție. Partea dreaptă cum vii dinspre Petricani spre Doamna Ghica a fost deja asfaltată. Acolo se va muta traficul. Pe partea stângă s-au relocat curenții slabi (cablu, telefonie), urmează să mutăm traficul și urmează să facem forajele, să introducem armăturile pentru pile și culei. Până la finalul anului, podul este sus, vom începe testele de rezistență”, a declarat Marius Coaje pentru HotNews.

Reluarea lucrărilor la Pasajul Grant mai așteaptă

La începutul lunii ianuarie, Primăria Capitalei a finalizat prima etapă de reabilitare a Pasajului Grant, pe care se află calea de rulare a tramvaiului 41. Lucrările trebuiau reluate în primăvară, însă din lipsa banilor acest lucru nu s-a mai întâmplat.

”Din cauza banilor, fiindcă stăm foarte prost din punct de vedere financiar, încă nu am dat drumul la a doua etapă, tronsonul dinspre Crângași spre Turda”, a explicat Coaje. Deocamdată nu se știe când se vor relua.

Se lucrează pe Prelungirea Ghencea

Municipalitatea lucrează la lărgirea străzii Prelungirea Ghencea pe primul tronson, între bd. Ghencea și strada Râul Doamnei. Proiectul include și o linie de tramvai.

Exproprierile pentru următoarea etapă nu s-au făcut fiindcă nu sunt bani. ”Săptămâna trecută constructorul monta partea de rețele de apă și canal și se apucă să toarne primul strat care trebuie pus după finalizarea rețelelor. Din lipsa banilor am reușit să expropriem doar primul tronson. La bani avem probleme, în rest constructorii sunt mobilizați. Încercăm să le finalizăm, dar totul depinde de bani”, a explicat Marius Coaje.

În concluzie, cele mai avansate lucrări sunt cele de la terminalul de tramvai Cora Pantelimon.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole