vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Călători vrea terminale mobile pentru controlori, în valoare de două milioane de euro

CFR Călători va investi aproape 10 milioane de lei pentru achiziţionarea unor terminale mobile pentru controlori, dotate cu imprimante, cu ajutorul cărora vor putea fi vândute bilete în tren.

terminale mobile pentru controlori

Este vorba despre achiziţionarea a peste 2.000 de terminale, iar investiţia se va realiza din cei 130 de milioane de lei primiţi de companie la rectificarea bugetară.

În 2020 se vor aloca 2,8 milioane de lei pentru cumpărarea de terminale mobile pentru controlori

”În acest an terminalele vor costa 2,8 milioane de lei şi se va continua în anul următor cu încă aproximativ 7 milioane de lei. Asta înseamnă o echipare a tuturor şefilor de tren – pentru că acest terminal va însemna gestiune personală şi va fi asociat cu numele deţinătorului, se vor ţine evidenţele contabile pe gestiunea individuală, cum este şi acum, doar că este pe hârtie – deci ne vom duce undeva la 2000 şi ceva de terminale în total. Se va renunţa la clasicul chitanţier şi pix şi se vor emite pe acest terminal bilete, se vede foarte precis locul liber, biletul se va tipări pe un suport tot de hârtie, dar cu o imprimantă mică, mobilă, care va fi în dotarea controlorului sau a însoţitorului de tren”, a declarat pentru Agerpres directorul general al CFR Călători, Dan Costescu.

El a precizat că preţul biletelor cumpărate în tren va fi acelaşi doar pentru călătorii care s-au urcat din staţii care nu au case de bilete.

”Preţul se măreşte doar pentru acei călători care s-au urcat din staţii cu case de bilete de unde puteau să îşi cumpere bilete. Avem şi staţii unde nu avem case de bilete, unde nu vinde nimeni bilete şi pentru aceste staţii este normal să oferim acelaşi preţ ca şi cum am fi avut case acolo”, a menţionat el.

Cardul TrenPlus nu va mai fi tipărit, ci se va transforma într-un portofel electronic

În ceea ce priveşte Cardul TrenPlus, şi acesta va suferi transformări, în sensul că nu va mai fi tipărit pe suport de hârtie, ci va fi gen portofel electronic. “Deocamdată, Cardul TrenPlus va rămâne în vigoare aşa cum este, pentru că a fost o măsură bună, apreciată de foarte mulţi. Modul lui de implementare se va schimba şi lui i se vor putea adăuga o mulţime de alte bonusuri şi facilităţi pentru călători în momentul în care vom implementa terminalele mobile pentru taxare la toţi conductorii noştri. Atunci totul se va putea face mult mai frumos, se va face prin scanare, se vor putea contoriza călătoriile, se vor putea aduna kilometrii parcurşi cu CFR Călători, iar călătorii noştri fideli şi vor fi răsplătiţi pe măsură cu aceste bonusuri şi facilităţi care se vor adăuga pe Cardul TrenPlus. El însuşi va deveni, dintr-un card pe hârtie, un card gen portofel electronic, cu un cont care va încuraja şi mai mulţi călători să vină spre noi şi să circule cu noi acolo unde doresc”, a susţinut directorul general al operatorului naţional de transport feroviar de călători.

Majorarea de capital la CFR Călători a fost aprobată peste capul lui Florin Cîțu

Pe 10 septembrie, după şedinţa de Guvern, Dan Costescu a transmis pe pagina sa de Facebook că operatorul naţional de transport călători a primit suma de 130 milioane de lei pentru investiţii. Majorarea de capital a CFR Călători a fost cu peripeții, după ce e fusese respinsă de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

La începutul lunii septembrie, Florin Cîțu, a trimis o adresă către omologul său de la Transporturi, Lucian Bode, prin care a respins majorarea de capital la CFR Călători, pe motiv că este ilegală.

Practic, prin acest proiect de act normativ, Ministerul Transporturilor forța o ”rectificare a rectificării”, lucru care nu a fost pe placul ministrului Florin Cîțu. ”Această propunere implică în fapt o altă rectificare bugetară (…) Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare și acestea pot fi promovate în semestrul II al anului bugetar. În ipoteza în care se aprobă prezentul proiect de act normativ, în anul curent nu mai poate fi aprobată nicio rectificare a bugetului de stat. Asupra acestui aspect este necesar și punctul de vedere al Ministerului Justiției”, se arăta în adresa trimisă de Cîțu lui Bode.

Cu toată opoziția ministrului Finanțelor, actul normativ a fost în cele din urmă aprobat de Guvern. Și o parte din bani se vor duce pe cumpărarea de terminale mobile pentru controlori.

CITEȘTE și Ajutor ilegal de stat. Guvernul a fentat Consiliul Concurenței la majorarea de capital a CFR Călători

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole