vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Summitul Railway PRO: RATB intentioneaza sa dezvolte o retea de metrou usor

Regia Autonoma de Transport Bucuresti, RATB, intentioneaza sa formeze o retea de metrou usor in capitala, prin constructia de noi linii care sa asigure conexiuni cu liniile existente. In prezent, ruta de tramvai 41 este singura linie de metrou usor din Bucuresti. “Vrem sa dezvoltam reteaua de tramvai din Bucuresti pentru a raspunde viitoarei cereri de mobilitate. Avem un proiect ce vizeaza constructia unei linii de metrou usor care sa faca legatura intre linia de tramvai 32 si 21, ambele situate in centrul orasului,” a declarat Sorin Negrea, Expert Transport Public si Mobilitate, RATB, in cadrul Summitului de Investitii Railway PRO, organizat de catre Club Feroviar si Railway PRO, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, la Bucuresti, in perioada 3 – 4 octombrie.
Este nevoie de dezvoltarea sistemului de transport public pe sina deoarece “cresterea calitatii serviciului de transport public este singura solutie la traficul infernal din Bucuresti, iar extinderea retelei de tramvai prin linii proprii, este o solutie cu sanse mari de aplicare,” a explicat Negrea.
Proiectele de metrou usor fac parte din Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) – 2030 care are ca scop dezvoltarea si integrarea sistemului de transport in Bucuresti si Judetul Ilfov. In ceea ce priveste sistemul de tramvai, PMUD mentioneaza ca este necesara dezvoltarea retelei de tramvai, achizitionarea de noi vehicule, reabilitarea depourilor si a statiilor de tramvai. In acest an, PMUD a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
In prezent, sistemul de tramvai include 286 km de linie cu 24 de rute, reteaua oferind linii radiale si orbitale in suburbie, in cea mai mare parte linii orbitale in apropiere de centrul orasului. In general, calea de rulare este retrogradata pentru a imparti spatiul pe carosabil, cu traficul auto, ceea ce are un impact asupra vitezei si calitatii. Astfel, sunt necesare masuri mai ample pentru a da o prioritate mai mare tramvaielor, separarea fizica si controlul semnalelor de trafic.
Este de mentionat faptul ca, pentru optimizarea serviciilor si cresterea atractivitatii transportului public, in cadrul PMUD este mentionata achizitia a 300 de tramvaie (dar si 100 troleibuze si 500 autobuze) si modernizarea infrastructurii de tramvai si extinderea acesteia cu 41 km de cale dubla si modernizarea a 1800 de statii.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole