vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Studiu: Cele mai performante rețelele de tramvai din 32 de orașe ale lumii

Opt din primele 12 rețele de tramvai din lume ca performanțe, amplasate în orașe mari,  aparțin celor franceze, arată un studiu realizat de către firma franceză de consultanță Eurogroup Consulting. Studiul a analizat performanțele  rețelelor de tramvai din 32 de orașe ale lumii, niciunul însă din Europa de Est.

 

Studiul „Tramvaiele în inima metropolelor secolului XXI”, realizat de către firma franceză, împarte rețelele analizate în trei categorii: sisteme realizate recent în orașe cu peste 500.000 de locuitori, sistemele realizate recent care deservesc orașe sau regiuni cu o populație mai mică de 500 000 și rețelele istorice de tramvai care nu au fost niciodată închise, potrivit railjournal.com.

 

 

 

Fiecare rețea a fost evaluată în funcție de 10 criterii de performanță:

  • potențialul coridorului de tramvai – procentajul de opriri care deservesc centrele de activitate din zona urbană, densitatea populației de-a lungul coridorului de tramvai
  • viteza și integrarea urbană – viteza de tramvai / gradul de segregare de traficul rutier, viteza / distanța dintre opriri, viteza centrului orașului
  • oferta de servicii de tramvai – orele de funcționare, frecvența de serviciu în afara orelor de vârf, kilometri oferiți pe locuitor.
  • prețuri și ticketing – numărul de soluții de plată oferite, nivelul de integrare a tichetelor cu alte soluții de mobilitate.
  • integrarea multimodală – procentul de opriri cu interconexiuni de transport public și conexiuni individuale de transport (de ex. parc și plimbare, partajarea bicicletelor)
  • fiabilitate, accesibilitate și securitate – punctualitate, accesibilitate pentru vehicule și stații, maturitatea politicii de siguranță și comunicarea.
  • utilizarea resurselor – rata de utilizare a flotei, intensitatea utilizării infrastructurii, numărul de linii și depouri.
  • viabilitatea economică – costul pe kilometru, acoperirea costurilor de exploatare.
  • Utilizarea tramvaielor – numărul de călătorii pe tramvai și kilometru liniar
  • dinamica transportului public – gradul de acoperire a costurilor de exploatare a rețelei, cota deținută din transportul public.

Pentru sistemele recente din categoria orașelor mari, Lyon a obținut cel mai mare rating față de criteriile de mai sus cu un scor de 71 din 100, urmat de Paris (linia T3) cu 69, Bordeaux (68) și Strasbourg (67).

Orașele franceze au avut rezultate bune și în categoria orașelor mijlocii, condusă de Dijon (66) și Tours (61), urmată de orașul norvegian Bergen (58) și Stockholm (57).

Zürich a câștigat primul loc pentru orașele cu rețele istorice de tramvai, cu 63 de puncte. Viena ocupă locul doi cu 60 de puncte, urmată de Bruxelles și Melbourne, care au marcat 56 de puncte.

“Rezultatele studiului arată că tramvaiul oferă o soluție de mobilitate complementară rețelele structurale de transport, cum ar fi sistemele de metrou, și revitalizează centrele orașelor în epoca mobilității ecologice”, spune Philippe Menesplier, partener la Eurogroup Consulting și specialist în domeniul transportului și mobilității.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole