vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

STB are doar pe hârtie banii pentru modernizările făcute de Astra Bus Arad

Producătorul de mijloace de transport, Astra Bus Arad, are de recuperat opt milioane lei de la STB în contul unor modernizări de autobuze și troleibuze încheiate de luni bune. Bugetul STB prevede peste 12 milioane lei în 2019 pentru aceste lucrări. Unde sunt atunci banii?

Doru Cireașă

Bani existenți pe hârtie, lucrări de investiții realizate și companii ce sunt unice producătoare de mijloace de transport în România îngrijorate că nu își mai iau banii. Acestea sunt cuvintele ce descriu cel mai bine situația în care se găsește producătorul de troleibuze Astra Bus din Arad și Societatea de Transport București, companie in subordinea primăriei Capitalei.

Pe hârtie lucrurile sunt echilibrate. Anexa 4 dedicată investițiilor STB  prevede o sumă de 5,78 milioane lei pentru plata lucrărilor restante, efectuate în 2018 de Astra Bus la autobuze Mercedes al STB. Lucrările au prevăzut montarea unor sisteme de climatizare în saloanele de călători ale autobuzelor. Un an mai devreme, în 2018 STB a avut prevăzuți în buget pe acest contract 12,14 milioane lei, din care a cheltuit puțin peste jumătate, respectiv 6,35 milioane lei.

Contractele de modernizare au  prevăzut și montarea de instalații de climatizare pe  troleibuzele Astra Irisbus. STB a avut cu productărul arădean un contract de 7,75 milioane lei, realizat în 2018 dar și o componentă de 6,68 milioane lei rămasă pentru anul acesta. În total datoriile neplătite ale STB față de Astra se ridică la 8 milioane de lei, sumă importantă pentru o companie de mărime medie și care a reușit de abia recent să iasă din insolvență.

Potrivit datelor prezentate la Ministerul de Finanțe, anul trecut Astra Bus a avut o cifră de afaceri de 672 mii lei și venituri de 1,7 milioane lei, deci mult sub sumele ce trebuie să le încaseze de la STB.

Unde sunt banii

Oficialii explică faptul că, asemenea oricărei entității publice, STB are prevăzute pe hârtie cheltuielile de investiții și veniturile din care aceste cheltuieli se acoperă dar că banii nu există în conturile bancare ca disponibil al companiei. În cazul de față STB are un contract de transport pe doi ani cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti Ilfov – ADIBI care trebuie să verse STB contravaloarea serviciilor de transport prestate în funcție de numărul de călători convenit. La rândul ei ADIBI își ia banii de la Primăria București, Sectorul Ilfov, Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Ilfov, limitrof Capitalei.

„Banii vor fi plătiți au fost niste gripaje, facturile merg în continuare. Avem contract foarte ferm cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, ei ne vor plăti, nu este problemă.  Bugetul se construiește, lista de investiții se face la începutul exercițiului bugetar, se prevăd banii pe hârtie și când intră  sunt distribuiți conform bugetului, altfel ar fi deturnare de fonduri”, explică un oficial.

Datoriile STB la Astra Bus provin de aproximativ nouă contracte de modernizare a instalațiilor de climatizare pe 150 de autobuze Mercedes și 100 de troleibuze Astra Irisbus deținute de STB (inclusiv contracte subsecvente). Situl de internet al STB menționează o valoare însumată a contractelor de aproximativ 20 milioane lei.

„La autobuze sunt neplătite 70 de bucăți. Acum un an de zile s-au oprit plățile, Primăria Capitalei a retras banii de la STB si i-a dat la Administratia străzilor”, relatează un oficial din cadrul contractului. Lucrările au fost încheiate integral în noiembrie 2018 în cazul autobuzelor și în februarie 2019 în cel al troleibuzelor.

Astra Bus a făcut lucrările pe banii ei, adică a cumpărat de la producătorul Valeo toate instalațiile de climatizare, le-a plătit iar acum se chinuie să își recupereze banii de la STB. La rândul ei Astra Bus are de plătit și câțiva alți subcontractori. STB este bombardată de luni bune cu cereri de plată, însă nu are ce face. Societatea trimite către Primăria București cereri de alocări însă de abia primește banii necesari funcționării.

Astra Bus, victima disputei Primărie București – Guvern

Se pare că atât STB cât și Primăria Generală au intrat în blocaje financiare a căror cauză este controversată. Club Feroviar a relatat zilele trecute că STB a adus drept gaj la Fisc 10 tramvaie, 995 de autobuze, 65 de troleibuze, alte utilaje, precum și sediul central al societății, pentru a putea obține reeșalonarea unei datorii de 231 milioane de lei. Directorul general al STB, Andrei Creci, spunea că nu este nimic ieșit din comun și că datoria s-a acumulat pentru că a crescut foarte mult volumul de activitate.

O altă cauză constă în faptul că Primăria Municipiului București nu a mai primit bani la rectificarea bugetară făcută de fostul premier Viorica Dăncilă. Pe cale de consecință, nu a putut să transfere către STB sumele respective, la nivelul necesităților, spune Andrei Creci.

Primăria Capitalei aruncă vina și pe actualul Guvern care nu i-ar fi dat la rectificarea bugetară nciciun ban. Într-un comunicatr remis presei la finele lunii trecute reprezentanții Primăriei susțin că Bucureştiul nu face parte din proiectul de rectificare bugetară a Guvernului, iar fondurile suplimentare cerute, în valoare de 62,4 milioane de lei nu vor fi acordate.

Gabriela Firea, primarul general al Municipiului Bucureşti, a afirmat: “Deşi am comunicat prompt datele care ne-au fost solicitate pentru viitoarea rectificare bugetară, Bucureştiul nu apare în proiectul pe care Guvernul intenţionează să îl adopte. Constat că nevoile bucureştenilor sunt ignorate de administraţia centrală, în condiţiile în care Bucureştiul este cel mai mare pol de dezvoltare a ţării şi cel mai mare contributor la PIB-ul României.”

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole