vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

65% dintre francezi vor să dispară statutul personalului feroviar. La noi, legea se află la reexaminare

Potrivit unui sondaj realizat de Odoxa și Dentsu Consulting pentru Le Figaro și France Info, 65% dintre francezi vor să dispară Statutul personalului feroviar. În România, legea privind statutul feroviarilor a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Adrian Bărbulescu

Statutul personalului feroviar grevă la SNCF Statutul feroviarului în Franța

57% dintre francezi consideră nejustificată mișcarea de protest a feroviarilor anunțată pentru 5 decembrie, în conformitate cu același sondaj, care relevă faptul că apărarea regimului special de ieșire la pensie nu este foarte popular. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.005 cetățeni din Hexagon.

Nu e deloc o surpriză: în cursul ultimei lor mișcări de protest de anvergură care s-a soldat în primăvara lui 2018 cu o revă de 36 de zile, francezii nu i-au susținut. La vremea respectivă, 58% dintre respondenții unui sondaj similar considerau că mișcarea socială împotriva legii privind pactul feroviar nu era justificată.

Dacă cei intervievați în cadrul sondajului se desolidarizează din noi de angajații SNCF, este pentru că francezii știu foarte bine că vor avea de suferit de pe urma acestei greve programate în luna decembrie. Două sindicate (Unsa ferroviaire și Su Rail) au făcut apel la o grevă pe termen nelimitat, iar CGT Cheminots se va pronunța în câteva zile pe acest subiect. Deja, 37% dintre respondenții sondajului se simt deja afectați de această grevă.

Trăgând linie, nu este decât un punct pentru care feroviarii francezi au susținerea opiniei publice. 58% dintre francezi sunt de părere că dreptul la pensionare anticipată la care au făcut apel angajații SNCF după accidentul din 16 octombrie din Champagne-Ardennes a fost justificat.

În România, Statutul personalului feroviar e în Parlament

În România, e fix pe dos ca în Franța. Pe 3 iunie, Legea privind Statutul personalului feroviar a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis, după ce fusese aprobată de Parlament.

Pe 20 iunie însă, actul normativ a fost trimis de șeful statului înapoi la Parlament, pentru reexaminare, iar între timp a intervenit vacanța parlamentară. Prin Statut, s-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de sindicate, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Totodată, s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Apoi, pe 21 octombrie, Legea privind Statutul personalului feroviar a trecut de Senat, fără nicio modificare față de varianta inițială. Acum, ea trebuie să mai treacă și de Camera Deputaților pentru a fi trimisă din nou la promulgare, iar președintele României nu mai are, din punct de vedere legal, decât o opțiune: să semneze.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole