vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO Au început lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi. M2, prelungită până la centură

Lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi, în prelungirea Magistralei 2, au început luni dimineață pe Șoseaua Berceni din sudul Capitalei. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea ca în etapa următoare Magistrala 2 de metrou să fie prelungită până la centura feroviară a Bucureștiului, pentru a se asigura mobilitatea locuitorilor din comunele limitrofe. Este vorba de prima lucrare de metrou începută de o autoritate publică locală din România.

Adrian Bărbulescu

Mobilizare de utilaje și muncitori luni dimineață pe Șoseaua Berceni, pe care traficul a fost restricționat la o bandă pe sens în vederea începerii lucrărilor de construcție la noua stație de metrou Tudor Arghezi.

Primarul Sectorului 4, unitatea administrativă care derulează proiectul finanțat cu bani europeni pentru prelungirea cu 1,6 km a Magistralei 2, a dat startul oficial al lucrărilor, care într-o primă fază vor consta în relocarea rețelelor de utilități. ”Prin punerea în funcțiune a acestei stații de metrou, vrem ca această zonă să se transforme într-un adevărat hub tehnologic. În prezent, Bucureștiul este total debalansat, pentru că majoritatea investițiilor este concentrată în zona de nord”, a declarat edilul.

Magistrala 2 de metrou se va conecta cu centura feroviară a Capitalei

Răspunzând unei întrebări adresate de Club Feroviar, Daniel Băluță a precizat că lucrurile nu se vor opri aici.

”Privim această extindere ca un proiect pilot. Rețeaua de metrou trebuie să se prelungească spre toate localitățile din Ilfov, pentru că mai devreme sau mai târziu vom vorbi de zona metropolitană”, a spus primarul, care a precizat că etapa a doua va presupune prelungirea Magistralei 2 de metrou până la centura feroviară a Capitalei. De fapt, până acolo există o linie de metrou supraterană, simplă, care este și funcțională, fiind utilizată de Metrorex pentru aprovizionare.

Stația de metrou Tudor Arghezi va avea o parcare de tip park&ride

Revenind la stația Tudor Arghezi, în zonă vor fi construite clădiri de birouri, blocuri de locuințe și facilități de producție, mai ales că aici va fi amenajată și o parcare de tip park&ride cu o capacitate de 600 de locuri. Parcarea va fi cu plată, însă tariful perceput va fi unul accesibil, de sub un leu pe oră. ”O politică corectă a abonamentelor îi va determina pe oameni să folosească transportul în comun”.

La rândul lui, Andrei Stanciu, directorul general al Somet SA, liderul asocierii care va realiza lucrările, a precizat că noua stație de metrou va fi construită în parte pe locul unde se află benzile de intrare în București ale Șoselei Berceni. Traseul șoselei va fi deviat, pentru a rămâne tot la două benzi pe sens.

La 1 martie încep excavațiile pentru construcția stației

În afară de stația propriu-zisă, care va avea un regim de înălțime de S+P+2E, se va reabilita linia existentă și va fi construită o a doua, paralelă cu ea. Într-o primă fază, vor fi deviate rețelele de utilități, iar de la 1 martie vor începe excavațiile pentru construcția stației.

Potrivit lui Stanciu, în acest caz lucrările vor fi de o dificultate mai redusă față de alte stații de metrou realizate de firma pe care o conduce, având în vedere că acum avem de-a face cu o stație supraterană, nu una subterană.

Prima lucrare de metrou făcută de o primărie

Este vorba de prima lucrare de metrou realizată de o autoritate publică locală din România. Valoarea contractului este de peste 157 milioane de lei și va primi finanțare de la Bruxelles.

Noua linie de metrou care se va întinde pe o lungime de 1,6 kilometri va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană și va avea șase zone pietonale. Două dintre acestea vor fi situate pe partea opusă a șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

Finanțare de la Bruxelles pentru stația de metrou Tudor Arghezi

Ministerul Fondurilor Europene a aprobat în luna septembrie a anului trecut cererea de finanțare pentru stația de metrou Berceni Centură, în valoare de 50 milioane de euro.

Noua stație de metrou va fi construită de asocierea SometTIAB – UTI – Construcții Erbașu. Valoarea contractului este de 157,64 milioane de lei. Contractul cu asocierea câștigătoare a fost semnat pe 15 aprilie 2020, conform anunțului de atribuire publicat în sistemul electronic de achiziții publice.

Lucrarea va fi gata peste doi ani de zile

Primăria Sectorului 4 primise două oferte la licitaţia pentru construirea staţiei de metrou Berceni Centură.

Astfel, pentru contract se luptau grecii de la Aktor şi asocierea condusă de firma românească Somet. Între timp, grecii de la Aktor au fost excluși, după ce nu au mai depus garanție de participare. Somet a lucrat de-a lungul timpului la mai multe staţii de metrou din Bucureşti, precum Laminorului, Străuleşti, Anghel Saligny sau Jiului.

Licitaţia pentru noua staţie de metrou de la capătul Magistralei 2 dinspre Berceni a fost lansată pe 2 octombrie 2019. Proiectul de investiţii pentru edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură este derulat de Asocierea de autorităţi contractante formată din Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în calitate de lider de asociere şi Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti “Metrorex” SA. Durata contractului de “Elaborare Proiect Tehnic şi execuţie lucrări pentru edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură” este de 22 de luni.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole