vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Sindicatele cer Guvernului implicare în susținerea sistemului feroviar

Sistemul feroviar, puternic afectat de criza COVID-19, este susținut în prezent de către operatorii feroviari și angajați, nu de Guvern. Aceasta diferă mult de ceea ce se întâmplă în alte țări, spun sindicatele, ai căror reprezentanți cer statului să se implice activ în protejarea industriei. Sindicatele cer Guvernului implicare în susținerea sistemului feroviar.dezec

Doru Cireașă

susținerea sistemului feroviar
Gara Botosani este una dintre gările închise de criză

Sistemul de transport feroviar de călători trebuie să fie menținut funcțional în timpul crizei COVID-19, iar în acest sens, intervenția de urgență a Guvernului României este necesară mai mult ca oricând, scrie Guvernului Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România  (FSTF România).

Acestea solicită intervenția de urgență a Guvernului României pentru evitarea blocării sistemului feroviar din țara noastră, așa cum au procedat și celelalte state membre UE, ale căror guverne au intervenit prompt pentru alocarea resurselor financiare necesare menținerii în funcțiune a acestui mod de transport, singurul care în această perioadă dificilă poate transporta în siguranță cetățenii, prin asigurarea distanței sociale minime.

„Atragem atenția că lipsa sau întârzierea unei intervenții de urgență va afecta mobilitatea cetățenilor pe termen nedefinit, dezechilibrând puternic mediului economic, cu implicații impredictibile asupra securității și a păcii sociale”, scriu sindicatele.

Restrângerea circulației, efecte negative

„CSN MERIDIAN și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România au urmărit cu deosebită atenție măsurile luate de Guvernul României în contextul răspândirii COVID-19, în baza decretului prezidențial pentru instituirea stării de urgență. Înțelegem pe deplin motivațiile acestora, dar am evaluat și efectele pe care în principal restrângerea circulației cetățenilor le are asupra tuturor companiilor feroviare sau a sutelor de mii de lucrători feroviari ori aparținători”, mai adaugă acestea.

Potrivit lor, compania cea mai afectată în acest moment este Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. Călători”- S.A și, indirect, Compania Națională Căi Ferate CFR S.A.

„Am salutat numirea unui management profesionist la CFR Călători și îmbunătățirile vizibile în companie înainte de criza Coronavirus, reflectate în suplimentările trenurilor, creșterea încasărilor, a parcului activ de material rulant, dar și la nivelul transparenței decizionale și a comunicării.

De asemenea, precizăm că măsuri eficiente și imediate, după modelul celor din mediul privat, au fost luate de conducerea companiei pe fondul reducerii încasărilor generate de restricțiile de circulație, în condițiile în care continuitatea serviciului trebuia totuși asigurată. Cetățenii din anumite domenii trebuiau aduși la serviciu, iar regiunile României nu puteau fi lăsate în izolare prin ruperea legăturilor feroviare. S-a înțeles și necesitatea anulării trenurilor, în același procent în care statele europene au făcut-o.

Oamenii noștri au înțeles și au trebuit să accepte inclusiv necesitatea programului redus de la 5 la 4 zile pe săptămână cu reducerea corespunzătoare a salariilor. Am negociat în numele membrilor noștri alte măsuri pentru asigurarea protecției călătorilor și a personalului, în regim de continuitate a serviciului. Este vorba de dezinfecția vagoanelor, locomotivelor și automotoarelor DESIRO, dotarea cu echipamente de protecție a salariaților CFR Călători, controlul vizual al biletelor etc.”, spun semnatarii scrisorii adresate Guvernului.

Măsuri palide față de UE

Sindicatele spun însă că, față de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, efortul traversării acestei perioade dificile nu trebuie să fie preluat doar de angajați și companie, ci și de Guvern.

„De exemplu, Marea Britanie a preluat integral (100%) cheltuielile operatorilor feroviari pentru călători, Italia, care este într-o situație mult mai grea, a finanțat suplimentar pentru a limita anulările de trenuri la 30%, iar Germania susține financiar traficul regional și de lung parcurs prin sume importante. Situația este similară și în state mai mici”, afirmă sindicaliștii.

Sindicatele cer Guvernului implicare în susținerea sistemului feroviar

„Membrii noștri de sindicat se află și ei în prima linie și își continuă serviciul pentru ca au înțeles că trebuie să fie la datorie și să asigure mobilitatea cetățenilor pentru a nu opri motoarele economiei”, conchid ei în scrisoarea trimisă premierului Ludovic Orban.

Fără o intervenție imediată a Guvernului pentru soluționarea situației critice generată de măsurile de distanțare socială și de limitare a mobilității cetățenilor asupra încasărilor CFR Călători și CFR Infrastructură, în lipsa acțiunii Guvernului se va ajunge la blocaj economic și haos social.

Patronatele au cerut și ele implicarea Guvernului pentru susținerea sistemului feroviar

Scrisoarea sindicatelor vine la doar o săptămână după ce reprezentanți ai Guvernului au avut întâlniri cu cei ai patronatelor din transporturile feroviare.

Firmele de transport feroviar aflate în dificultate ar putea beneficia de amânări la plata TUI și a energiei electrice, au mai cerut aceștia. O schemă de ajutorare a transportatorilor feroviari ar urma să fie pusă la punct în colaborare cu Consiliul Concurenței.

„Valabilitatea certificatelor de siguranță trebuie prelungită, căci nimănui nu îi arde să umble acum după acestea”, au cerut participanții la discuții.

În afara epidemiei de COVID – 19 transportatori au cerut ca acciza aferentă consumului de carburanți din transporturile feroviare să meargă către programe de dezvoltare a căii ferate. Operatorii și-au exprimat și nemulțumirea privind faptul că nu sunt susținuți în competiția cu transporturile rutiere, contrar declarațiilor oficale, conform cărora transportul feroviar este cel ce trebuie promovat prioritar.

Citește despre întâlnirea patronatelor cu membrii Guvernului pe tema crizei

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole