vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Sfaturi de la Banca Mondială. Cum pot avea succes trenurile de mare viteză

Experții Băncii Mondiale analizează succesul pe care îl au în China trenurile de mare viteză. Ei identifică câțiva factori de care trebuie să țină seamă orice țară care visează la așa ceva.

ascensiunea Chinei

Majoritatea căilor ferate din lume au cunoscut în ultimii ani un declin al traficului feroviar de lung parcurs, multe țări străduindu-se să mențină cerera de transport și serviciile, potrivit unei analize semnate de Martha Lawrence, publicate pe blogurile Băncii Mondiale.

În China, în schimb, călătoriile cu trenul sunt în plină expansiune. În timp ce țara era printre cele cu cele mai extinse și aglomerate rețele de cale ferată din lume, numărul pasagerilor pe căile ferate chineze a crescut annual cu 8,5%, în ultimii 10 ani. Cea mai mare parte a acestei creșteri a venit din liniile feroviare de mare viteză (HSR). În ultimii zece ani China a construit peste 25.000 km de linii feroviare de mare viteză (HSR), iar acum transportă mai mulți pasageri decât Europa sau Japonia (trenurile de mare viteză lipsind în Statele Unite cu desăvârșire).

Ce putem învăța din această experiență despre atragerea pasagerilor pe calea ferată? Ce putem spune țărilor în curs de dezvoltare care vor să ia în considerare construirea de căi ferate de mare viteză, se întreabă expertul BM.

Ce face atractiv trenul de mare viteză?

Pe lângă tren, pasagerii pe o piață au la dispoziție o mare varietate de opțiuni de călători între orașe, precum autoturismele, autobuzele sau comapniile aeriene. Pentru a fi competitive, serviciile feroviare trebuie să funcționeze cu punctualitate, frecvență corespunzătoare, viteză și condiții de confort. În China, serviciile HSR care conectează marile orașe circulă la cel mult o oră, cel puțin între 7:00 și miezul nopții.

Peste 95 la sută din trenurile de mare viteză ajung la destinație la timp, în condițiile în care trenurile Fuxing, de ultimă generație, oferă punctualitate și mai bună. Trenurile sunt moderne și confortabile. Cu viteze de 200 până la 350 de kilometri pe oră, timpii de călătorie HSR sunt foarte competitivi pentru distanțe de 150 – 800 km (aproximativ 1-3 ore) și oarecum competitivi până la 1200 km (aproximativ 5 ore).

Prețurile trebuie să fie și acestea competitive. În China, acestea sunt mai mari decât cele de pe calea ferată convențională dar la jumătate față de ​​Europa și Japonia (pe bază de paritate a puterii de cumpărare). Tarifele pentru serviciile de clasa a 2-a la trenurile de 250 km/h sunt comparabile cu tarifele la autobuz, în timp ce tarifele pentru trenurile ce au o viteză de 350 km/h sunt comparabile cu prețurile cu discount oferite de liniile aeriene. Aceste prețuri fac biletele HSR să fie accesibile pentru marea majoritate a populației.

Ce piețe sunt potrivite pentru calea ferată de mare viteză?

Analiza noastră arată că distanța optimă pentru HSR variază între 150 și 800 km (până la maximum 1200 km în anumite regiuni). Dacă distanța este mai mică de 150, timpul de transport nu va fi competitiv cu cel oferit de autobuze și mașinile personale. Dacă distanța este peste 800 – 1200 km, majoritatea călătorilor va prefera călătoriile cu avionul.

O altă acțiune-cheie privește faptul că HSR este cel mai potrivit pentru volumele mari de pasageri. Un serviciu de transport orar cu trenul poate asigura aproximativ 6 milioane de locuri. Dacă trenurile au un grad de ocupare rezonabil, acestea trebuie să poată atrage cel puțin 4 milioane de pasageri pe an. Având în vedere accesibilitatea prețurilor la bilete în China, acoperirea investițiilor și costurilor operaționale se face la peste 40 milioane de pasageri pe an.

Deci, ce putem învăța din experiența chineză? În primul rând, pentru a concura cu alte moduri de transport, operatorii HSR trebuie să respecte principiile: frecvența ridicată, punctualitate, confort și prețurile accesibile. Acestea sunt cruciale pentru atragerea pasagerilor. În al doilea rând, în timp ce multe țări consideră proiectele HSR ca un fel de „elefanți albi”(lucruri de valoare ridicată și utilitate îndoielnică), experiența Chinei arată că calea ferată de mare viteză poate fi viabilă din punct de vedere economic și financiar, în special pe piețele la distanță mijlocie, cu cerere mare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole