vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Semnalizarea feroviară în cloud, noul normal?

Dacă mergeți pe autostrăzile din Germania, este posibil să vedeți scris pe camioane următorul slogan: „Atâta timp cât nu puteți trimite fructe prin e-mail, va trebui să împărțim acest drum.”  Putem vedea în fiecare zi că volumele de transport de mărfuri și pasageri sunt în continuă creștere. Să aruncăm o privire mai atentă la căile ferate. În raport cu anul 2005, se estimează că traficul feroviar pe liniile magistrale va crește până în 2025 cu 108% la scară globală.

Traficul feroviar urban la nivel mondial va crește cu 180%, aceasta însemnând triplarea capacității. Ca operator feroviar, cum se poate gestiona acest volum de creștere? Cum se pot evita investițiile uriașe în hardware, în software și în ciclul de viață al semnalizării feroviare?

Operare de la distanță, control local

În mare parte, construirea de linii de căi ferate noi nu este o opțiune în zonele în care spațiul este limitat și scump. Acesta este motivul pentru care operatorii îndrăznesc să facă o schimbare de paradigmă:  aceștia sporesc capacitatea semnalizării feroviare   introducând-o în cloud.

Elveția este un model concludent: în anul 2017, Gornergratbahn și Siemens au sărbătorit, în premieră mondială, primul sistem de comandă și control feroviar în cloud, pus în funcțiune. Sistemul certificat Iltis, aplicațiile sale de cale ferată și infrastructura IT rulează acum de la distanță în Siemens cloud din Wallisellen, la 170 km de centrul de comandă și control din Zermatt. Prin intermediul unei linii directe sigure și redundante, dispeceratul feroviar al trenurilor operează în continuare sistemul de control și monitorizează sistemul feroviar.

1,8 milioane de turiști folosesc anual Gornergratbahn pentru a ieși în evidență în fața giganților precum Matterhorn. Cu toate acestea, tehnologia este diferită și atrage atenția prin caracterul specific. Operatorul feroviar beneficiază de cele mai noi standarde în materie de hardware, software, securitate cibernetică și întreținere, fără a risca vreodată învechirea tehnologică. Să fii mereu la zi contra unei rate lunare fixe ​​- aceasta este calea de urmat. Dar este bine și din punct de vedere al securității?

Securitatea nu trebuie compromisă niciodată

Până acum câțiva ani, tehnologia feroviară în cloud părea să fie de domeniul science fiction. Din motive întemeiate, infrastructura feroviară este clasificată ca o infrastructură critică în cadrul Uniunii Europene, adică „esențială pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății”.

Astăzi, centrele de comandă și control de la distanță pot fi operate în cloud la fel de sigur ca în stația de cale ferată. De la conexiunile de date redundante până la calculatoarele fallback din centrul de date, întregul lanț de date este bine protejat împotriva întreruperilor. Toate sarcinile relevante pentru securitate trebuie să fie supuse testelor și confirmărilor paralele. Cea mai recentă tehnologie crypto box – inclusiv unitățile de captare a datelor, diodele de date ale Siemens – conferă numai persoanelor autorizate dreptul de acces al sistemului.

Chiar și în cazul puțin probabil în care toate calculatoarele nu ar mai funcționa în centrul de date, un computer de urgență din Zermatt ar putea prelua controlul complet.

Revoluția continuă

Ideile bune se răspândesc cu ușurință. Un alt exemplu vine din Germania, unde prima instalație de centralizare digitală (DSTW) a Europei a început să funcționeze în martie 2018. Pe Erzgebirgsbahn, o filială regională a Deutsche Bahn AG, comenzile de operare ale operatorului feroviar sunt transmise macazelor, semnalelor și contactelor de urmărire prin intermediul tehnologiei de rețea.

Această tehnologie rezolvă o problemă uriașă a infrastructurilor feroviare complexe: astăzi, toate componentele căii ferate, precum numărătoarele de osii, circuitele de cale și semnalele sunt conectate la instalațiile de centralizare. Lungimea limitată a cablului restricționează acoperirea unei instalații de centralizare la aproximativ 16 kilometri. Doar pentru rețeaua feroviară din Germania, aceasta se traduce prin 2.500 de instalații de centralizare ale diferitelor generații tehnologice, toate acestea fiind întreținute și modernizate în timp. Aceasta a necesitat eforturi și investiții uriașe în infrastructură – până de curând.

Cu ajutorul infrastructurii feroviare Siemens conectată digital, totul urmează să se schimbe. Toate componentele, cu excepția electromecanismelor de macaz, vor fi virtualizate și conectate prin Internet of Things (IoT). Logica de control de bază – instalația de centralizare – va fi localizată în cloud. Tehnologia respectă și rămâne conformă cu nivelul de integritate a siguranței (SIL) 4, oferind astfel același nivel de siguranță și de securitate ca infrastructura cu cabluri de astăzi. Numărul de componente poate fi redus drastic, în timp ce operatorii au transparența totală a întregului sistem în orice moment și de oriunde.

Cheia noilor modele de afaceri

În curând, Gornergratbahn și Erzgebirgsbahn vor fi alte exemple concludente. Fie că este vorba de magistralele principale cu trafic intens, de stațiile feroviare majore sau de aplicațiile mai simple din zonele rurale, digitalizarea tocmai a început să-și desfășoare potențialul. Cu ajutorul sistemului de transport digital, puterea datelor poate fi valorificată. Noile modele de afaceri vor ajuta operatorii să se concentreze asupra activității lor de bază. Acestea pot crește performanța și atractivitatea sistemelor feroviare, fără a construi linii de cale ferată noi. De asemenea, pot determina soluțiile intermodale ale viitorului. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole