vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

DOCUMENT EXCLUSIV Alte Săgeți Albastre riscă să ajungă sechestrate la Remarul 16 Februarie

Alte automotoare Siemens Desiro (cunoscute ca Săgeata Albastră) riscă să ajungă sechestrate la Remarul 16 Februarie, în afară de cele șase care stau în curtea reparatorului de material rulant din Cluj-Napoca de mai bine de trei ani. La această situație se poate ajunge în urma unei licitații cu o valoare de peste 30 milioane de euro ce va fi lansată în perioada următoare de CFR Călători pentru reparațiile de tip R7 la automotoarele respective.

Adrian Bărbulescu

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători urmează să lanseze o licitație importantă, cu o valoare estimată cuprinsă între 923.200 de lei și 149.897.934,50 lei, echivalentul a peste 30 milioane de euro.

sechestrate la Remarul 16 Februarie

Titlul procedurii de achiziție este ”Servicii de revizie tip R7 la automotoarele DESIRO SR 20D reparatie grup power pack echipate cu motor Diesel MTU 6R 183 TD13H și cutie de viteze ZF ECOMAT 5HP600R şi alte servicii de reparaţii constatate în prezența Recepţiei CFR Călători pe fluxul de revizie tip R7”, potrivit unui document intern al operatorului feroviar de stat, intitulat ” Situaţia achiziţiilor publice aflate în pregătire”, intrat în posesia Club Feroviar. În documentul respectiv se precizează că licitația va fi lansată în luna iulie 2021, însă deocamdată anunțul nu figurează în sistemul electronic de achiziții publice. Mai pe românește, reparațiile de tip R7 presupun revizii la motoare și la cutiile de viteze ale automotoarelor.

Documentul poate fi consultat accesând linkul de mai jos:

Anexa_1_situatia_achizitiilor_publice_aflate_in_pregatire

În România, nu sunt mulți reparatori de material rulant care să fie autorizați pentru a face astfel de reparații planificate. Unul dintre ei este Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, societate deținută de omul de afaceri Călin Mitică, ce controlează și un concurent direct al operatorului feroviar de stat, și anume Transferoviar Călători.

Șase automotoare ale statului român, sechestrate la Remarul 16 Februarie de trei ani

Raport de control la CFR Călători reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorUltima licitație, pentru reparații planificate de tip R7 și R8, a fost câștigată de Remarul în asociere cu o firmă controlată de fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus. Numai că nu toate automotoarele statului român s-au mai și întors de la Cluj-Napoca. Șase dintre acestea sunt sechestrate în curtea reparatorului de material rulant încă de acum trei ani, fără ca cei care s-au perindat pe la conducerea CFR Călători, în speță Dan Marian Costescu și, mai nou, Ovidiu Vizante, să facă o plângere penală în acest sens. S-au mulțumit cu un proces civil, care este tărăgănat în „buna” practică a Justiției românești.

Motivul pentru care cele șase automotoare nu au mai fost returnate este unul simplu: au fost pur și simplu ”canibalizate”. Adică s-au luat piese de pe ele pentru a fi reparate celelalte. Aceste automotoare au făcut obiectul contractului de reparație planificată de tip R8, care presupune intervenții la nivelul ”cutiei” vagonului: scaune, geamuri, instalația de climatizare, sistemul de frânare etc.

Că automotoarele sunt sechestrate ilegal este consemnat și într-un Raport de control la CFR Călători făcut anul trecut de Corpul de control al prim-ministrului. Cu toate acestea, situația a rămas neschimbată și în momentul de față.

Reloc nu va participa la licitație dacă valoarea estimată este din nou subevaluată. Acum este de 30 milioane de euro

sechestrate la Remarul 16 Februarie licitație pentru reparații locomotive reparații la locomotivele CFR Călători
Reloc are contracte care îi asigură activitatea până în 2025

Acesta este contextul, dar să vedem dacă istoria riscă să se repete. Licitația care stă să vină nu este pentru reparații planificate de tip R9, care ar presupune o combinație între cele două menționate anterior (R7 și R8), practic o revizie totală. În acest caz, reparatorul de material rulant controlat de Călin Mitică nu ar avea nicio șansă, pentru că s-ar înscrie Siemens, producătorul automotoarelor. Nimeni nu ar putea contesta capacitatea tehnică a producătorului german, din moment ce chiar el le-a fabricat.

În afară de Remarul 16 Februarie, în România mai este certificată de AFER să execute revizii planificate de tip R7 (practic „se dă jos” motorul) societatea craioveană Reloc SA, parte a Grupului Grampet. Numai că societatea nu duce lipsă de comenzi și are de lucru, cu contractele încheiate până în momentul de față, până în 2025. Cu toate acestea, oficialii societății nu ar zice nu unui astfel de contract, cu condiția ca procedura de achiziție să fie organizată corect. Cu alte cuvinte, nu vor participa dacă valoarea estimată a contractului va fi subevaluată, așa cum s-a întâmplat la recentele proceduri lansate de operatorul feroviar de stat.

Istoria riscă să se repete. La fel și „canibalizarea” Săgeților Albastre

Desiro defect circulație feroviară întreruptă

Proceduri care, așa cum am arătat mai sus, au fost câștigate de Remarul 16 Februarie, care nu a avut capacitatea tehnică și expertiza profesională să le realizeze ca la carte.

Muncitorii de aici au luat piese de pe unele automotoare pentru a le repara pe celelalte. În atari condiții, dacă Reloc nu participă la licitație, ea va ajunge să fie câștigată tot de Remarul, iar automotoarele ce vor fi trimise la reparații la Cluj-Napoca riscă să devină sursă de piese de schimb pentru cele șase sechestrate deja. Și așa se va stinge litigiul cu CFR Călători, care își va vedea returnate automotoarele sechestrate acum trei ani de zile. Vor rămâne însă alte automotoare sechestrate la Remarul 16 Februarie, în curtea reparatorului de material rulant, pentru care se va declanșa un nou litigiu, care cine știe când se va soluționa, ținând cont de „operativitatea” Justiției din România.

Polonezii care ar putea strica planurile patronului de la Remarul 16 Februarie

modernizarea căii ferate din Germania automotoare Pesa pentru DB RegioÎnsă unele informații de ultimă oră dau semne că socoteala de-acasă făcută de patronul de la Remarul 16 Februarie ar putea să nu se mai potrivească cu cea din târg, adică de la licitație.

Săptămâna trecută, mai mulți reprezentanți ai producătorului polonez de material rulant PESA au vizitat mai multe depouri ale CFR Călători, printre care cele de la Craiova, Pitești și Brașov. La ultima vizită, cea de la Brașov, a fost prezent chiar directorul general al operatorului feroviar de stat, Ovidiu Vizante.

Știrea, care nu a fost făcută publică (de altfel nici scopul vizitelor) a provocat rumoare în rândul reparatorilor de material rulant din România, care s-au dus cu gândul chiar la o externalizare a activității de mentenanță la CFR Călători, pe modelul de la Metrorex. Cum însă, cel puțin deocamdată, nu a fost comunicat nimic oficial în acest sens, întrebările au rămas fără răspuns.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole