vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Scandal USR-Nicușor Dan. Mărul discordiei: Muzeul Transportului Public și Mobilității

Un scandal la USR-Nicușor Dan a izbucnit la Primăria Capitalei, mărul discordiei fiind Muzeul Transportului Public și Mobilității.

Muzeul Transportului Public și Mobilității
FOTO Asociația Metrou Ușor

Consilierul general din partea USR Andrei Rigu îl acuză, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe primarul general Nicușor Dan (pe care însă nu-l nominalizează explicit) că blochează mai multe proiecte de Hotărâri.

”1 an și jumătate pierdut în 4 luni. Consilierii generali USR PLUS au depus în mandatul actual (început la sfârșit de octombrie 2020) 22 de proiecte de hotărâri. Conform art.  136 alin. 10 din Codul Administrativ, proiectele de hotărâri trebuie să primească unul sau mai multe rapoarte de specialitate din partea Primăriei Municipiului București, în funcție de specificul proiectului, în termen de 30 de zile de la depunere! Fără aceste rapoarte de specialitate, proiectele de hotărâri nu pot fi înscrise pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General. (…) 9 proiecte care au acumulat 1 an și jumătate de întârziere în puțin peste 4 luni! Printre aceste proiecte se află:

– realizarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea Muzeului Transportului Public și Mobilității din București – 128 zile de întârziere

– revocare drept de administrare Primăria Sectorului 4 pe un teren spațiu verde pe care primarul Băluță vrea să-l betoneze – 34 zile de întârziere

– introducerea unei subdiviziuni tarifare (30 min) pentru parcarea în București – 28 zile de întârziere

– dizolvarea și lichidarea companiilor municipale – 22 zile de întârziere”, se arată în postare.

Consilierul general spune că situația este dăunătoare orașului și cetățenilor și că există termene legale foarte clare în legislație care obligă aparatul de specialitate al primarului general să le respecte.

”Consider că această situație nu poate fi menținută în detrimentul cetățenilor și, după numeroase discuții purtate în acest sens în interiorul Primăriei Municipiului București, o voi adresa public cu fiecare ocazie pe care o am, reamintindu-i Primarului General că aparatul de specialitate este în subordinea acestuia și că are prerogative prevăzute de lege, întărite de principiile unei administrații locale moderne și oferite prin vot de cetățeni ca să se asigure că subordonații săi își fac treaba”, se încheie postarea lui Andrei Rigu.

Muzeul Transportului Public și Mobilității, o inițiativă a Asociației Metrou Ușor

Înființarea Muzeului Transportului Public și Mobilității este o inițiativă a Asociației Metrou Ușor, care a fost promovată de consilierul general Florin Grigorescu, membru în Comisia Transporturi a Primăriei Capitalei.

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, Asociația explică de ce e nevoie de Muzeul Transportului Bucureștean:

  1. Nevoia prezervării vehiculelor de patrimoniu, majoritatea românești, care au deservit transportul public bucureștean. Fără un spațiu expozițional, vehiculele istorice vor fi casate, iar o parte a istoriei și identității noastre va fi ștearsă.
  2. Nevoia educării cetățenilor de toate vârstele prin intermediul muzeelor. Muzeul Transportului Bucureștean este un izvor de informații, o colecție de experiențe, un prilej de reflecție despre trecut, un loc în care tinerii își descoperă pasiunea.
  3. Nevoia valorificării edificiilor industriale istorice. Vechi de aproape 150 de ani, depoul Victoria (inițial denumit „Bonaparte”) este primul depou de tramvaie al capitalei, fiind leagănul transportului bucureștean. Halele istorice, construite pentru tramvaiele cu cai, pot fi restaurate și extinse cu fonduri europene pentru gararea exponatelor muzeului.
  4. Nevoia turismului de calitate. Tramvaiele de epocă ale STB pot oferi tururi ghidate, la fel ca în Occident, de pe urma cărora se pot câștiga venituri substanțiale ce pot fi redirecționate către susținerea și dezvoltarea muzeului.
  5. Nevoia finanțării și autofinanțării. Pe lângă eligibilitatea pentru fonduri europene și alocări bugetare, muzeul se poate autofinanța prin: plimbări cu vehicule de epocă, suveniruri, cafeteria etc.
  6. Nevoia colaborării dintre Primărie și societatea civilă. Oamenii pasionați, entuziaști și dornici de a se implica trebuie ascultați și ajutați de autorități pentru a contribui la schimbarea în bine a orașului. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole