vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

România, o nouă nominalizare pentru portofoliul Transporturilor, după respingerea Rovanei Plumb

Opinia potrivit căreia României îi revine în continuare portofoliul Transporturilor în Comisia Europeană îi aparține lui Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European, al treilea ca putere în Parlamentul European.

Dacă Rovana Plumb va fi respinsă în PE, România poate desemna un alt candidat, care va ocupa tot portofoliul Transporturilor, potrivit unei postări recente a lui Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare.

Precizările au fost făcute acum două săptămâni, înainte ca Rovana Plumb să fie respinsă de către Comisia Juridică a Parlamentului European.

„Din păcate, premierul Viorica Dăncilă a insistat să o nominalizeze pentru funcția de comisar european pe Rovana Plumb, europarlamentar PSD, în ciuda semnalelor primite de la grupuri politice importante din Parlament că nu vor fi de acord cu această nominalizare. Rovana Plumb ridică suspiciuni serioase privind integritatea și angajarea sa proeuropeană, parlamentarii europeni ținând cont de toate pozițiile și declarațiile doamnei Plumb din vremea când îi era subordonată fidelă lui Liviu Dragnea. Aceasta este marea problemă din cauza căreia Rovana Plumb riscă să fie respinsă de Parlamentul European și nu votul europarlamentarilor USR PLUS”, arată Cioloș.

„Pentru că intuiesc că vom fi acuzați, dacă votăm împotriva doamnei Plumb, că nu apărăm interesele țării noastre și că, din cauza noastră, România riscă să piardă un portofoliu important, vreau să precizez cât se poate de clar: dacă Rovana Plumb va fi respinsă, România poate desemna un alt candidat pentru postul de comisar, care va primi tot portofoliul transporturilor. Prin urmare, noul candidat român nu pierde portofoliul dacă cel dinaintea lui nu a fost votat de Parlamentul European”, mai scria acesta.

Cioloș se declară îngrijorat

Dacian Cioloș a făcut joi și alte precizări după respingerea Rovanei Plumb. „Acum, principala noastră îngrijorare este legată de ceea ce urmează. Dacă Viorica Dăncilă va trebui să nominalizeze un alt candidat pentru funcția de comisar european, declarația lui Marcel Ciolacu, președintele PSD-ist al Camerei Deputaților, ne dă fiori reci. „Avem alți zece oameni pe care putem să-i propunem”, a declarat Ciolacu. Candidații aceștia sunt la kilogram sau cum? Dacă sunt alți zece candidați de tipul Rovanei Plumb, vă dați seama în ce intrăm? Riscăm să pierdem și portofoliul Transporturilor, ceea ce ar fi tragic pentru România.

Pericolul este atât de mare încât îi cer Vioricăi Dăncilă să uite măcar în ceasul al doisprezecelea că este președintele PSD și să-și aducă aminte că este prim-ministrul României. Îl rog și pe președintele Klaus Iohannis să iasă din logica electorală și să intervină în nominalizarea unui nou candidat pentru postul de comisar. Nu ne putem bate joc de șansa României!”, a scris el pe pagina sa de socializare.

Rovana Plumb, propusă de premierul Viorica Dăncilă, a fost audiată azi în Comisia JURI, care i-a cerut mai multe detalii legate de împrumuturile luate și nedeclarate.

”Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă acum cu largă majoritate de Comisia Juridică a Parlamentului European. În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abtinut 2 europarlamentari. Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a scris Mureșan.

Comisia Juridică a Parlamentului European va trimite o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la Elena Loghin.

Din acest motiv, candidatul propus de România nu își poate asuma funcția de comisar european. Această decizie finală a fost luată cu 20 de voturi pentru, zero voturi împotrivă și trei abțineri, a mai scris Siegfried Mureșan.

Ce este în neregulă cu declarația de avere a Rovanei Plumb

Rovana Plumb susține că a completat declarația sa de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă un împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030. Acesta nu apare însă în declarația sa.

Conform Politico.eu, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție.

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu o menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole