miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Revoltă la CFR Marfă. Puținii angajați, puși să facă reviziile la trenurile Rofersped

O revoltă la CFR Marfă mocnește de ceva vreme în rândul angajaților. Rămași și mai puțini și cu salarii mici, aceștia sunt obligați să facă nu numai reviziile vagoanelor care aparțin operatorului feroviar național de transport de marfă, la care sunt angajați, ci și la cele care intră în compunerea trenurilor Rofersped. Pentru ca tabloul problemelor să fie complet, după disponibilizarea a peste 1.400 de salariați, conducerea s-a trezit că nu are oameni pentru toate posturile.

Adrian Bărbulescu

revoltă la CFR Marfă preavize la CFR Marfă economii la CFR Marfă

Recent, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă a disponibilizat un număr de 1.465 de angajați. În total, au fost tăiate 1.800 de posturi din schemă.

O măsură previzibilă la prima vedere, în condițiile în care societatea este într-o situație financiară extrem de dificilă, fiind pusă de Comisia Europeană să returneze ajutorul de stat primit la privatizarea care în cele din urmă a eșuat. Numai că disponibilizările s-au făcut cu probleme de legalitate și, în mult cazuri, de moralitate, așa cum a dezvăluit Club Feroviar la vremea respectivă.

Angajați concediați, rugați acum să se întoarcă

restructurare la CFR Marfă operatorii feroviari privați despre CFR Marfă Planul de redresare pentru CFR Marfă restructurare la CFR Marfă Bugetul CFR Marfă pe 2020 salvarea CFR Marfă restituirea supraaccizei la motorinăAcum, cei din conducerea societății s-au trezit că au dat afară și oameni de care aveau neapărată nevoie. La CFR Marfă au mai rămas bugetate și aprobate 3.414 posturi, din care 30 sunt vacante și au fost scoase la concurs.

”După ce au dat oamenii afară, au sunat după unii, mecanici de locomotivă și nu numai, să-i roage să vină înapoi, pentru că s-au trezit cu posturi neocupate. Numai că nu prea au avut succes, mai ales că, cel puțin în cazul mecanicilor, aceștia sunt foarte căutați pe piață și dacă au apucat să se angajeze la alt operator nu mai vor să revină”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

Celor disponibilizați de facto li se adaugă alți aproximativ 100 de salariați care se află în concedii medicale de lungă durată, unii dintre ei suferind de cancer. Ei vor primi deciziile de concediere atunci când vor reveni la muncă din concedii.

Revoltă la CFR Marfă. Angajații trebuie să facă reviziile pentru alt operator

Bugetul ROFERSPED pe 2020Să vedem însă ce se întâmplă cu cei peste 3.000 de oameni care au rămas, cel puțin deocamdată, angajați la CFR Marfă. În ultima perioadă, aproape toate transporturile sunt făcute ”sub umbrela” Rofersped, casa de expediții a CFR Marfă.

De altfel, autoritățile și-au manifestat, mai explicit sau mai voalat, intenția de a ”muta” activitatea CFR Marfă, societate aflată în colaps financiar, după cum am arătat mai sus, pe Rofersped. Numai că aceasta din urmă nu are nici locomotive și nici vagoane în patrimoniu, iar materialul rulant este închiriat de la societatea-mamă.

Și nici angajați nu are prea mulți. Mai exact 57, potrivit bilanțului pe 2020 depus la Ministerul Finanțelor. Pe cale de consecință, reviziile vagoanelor înainte de expedierea lor în traseu trebuie făcute de angajații CFR Marfă, care nu se simt confortabil cu această nouă sarcină și ”mârâie” din ce în ce mai des pe la colțuri.

”După ce că suntem puțini și prost plătiți, de ce să mai facem reviziile și la alt operator”, spun aceștia. Mai ales în condițiile în care, după reorganizarea care a inclus și concedieri, personalul TESA a mai primit câte una-două clase de salarizare în plus, însă cel productiv – nimic. La CFR Marfă nu s-au mai făcut majorări salariale de trei ani, în vreme ce colegii lor de la CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători au primit în fiecare an câte ceva în plus la leafă.

În acest context, momentul în care salariații transportatorului feroviar național de marfă vor refuza să mai facă reviziile la trenurile puse în circulație de Rofersped nu pare a fi prea departe.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Trenul deraiat la Fetești era al Rofersped

Deraierile de le FeteștiPentru aducere aminte, trebuie menționat faptul că trenul deraiat miercurea trecută la Fetești, din cauza căruia a fost blocată ore întregi circulația pe Magistrala 800 București-Constanța, era operat de Rofersped.

Se ridică deci serioase semne de întrebare referitoare la modul cum au fost făcute reviziile vagoanelor care ulterior au deraiat. Investigația începută de AGIFER va lămuri acest lucru, odată ce va fi finalizată.

Iulică Măntescu: revizia vagoanelor ar trebui făcută de CFR SA pentru toți operatorii

a fost concediat Iulică Măntescu Iulică Măntescu a fost concediat Federaţia Mecanicilor de Locomotivă cumulul pensie-salariu acțiuni de protest la CFR negocierea CCM la CFR MarfăLiderul sindical Iulică Măntescu spune că, în mod normal, revizia tuturor vagoanelor, indiferent de operator, ar trebui făcută de angajați ai Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

”Gestionarul de infrastructură ar trebui să facă aceste revizii, contra cost. Dacă lăcătușul de revizie e al operatorului, el nu va îndrăzni să spună că un vagon nu este apt pentru trafic – îl mai sună și pe el șefii. Așa, dacă această activitate ar fi la CFR SA, ea s-ar desfășura în mod imparțial, iar pe infrastructură nu ar avea acces decât trenurile care corespund din punct de vedere tehnic”, a spus președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole