vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Reportaj CFR Călători: Vagoane distruse, murdare, îndoite, lipite cu scoci, dar la prețuri vestice

Un reportaj al presei locale  dezvăluie prăpastia între discursul oficial al conducerii CFR Călători, potrivit căruia flota operatorului suferă ample lucrări de modernizare și realitate. Vagoanele din clasa superioară, clasa I, cușetă, sunt lipite cu scoci, soioase, ruginite, julite, înnegrite de mizerie. „Mulțumim CFR Călători, asta da bătaie de joc”.

Redăm opiniile ziariștilor sătmăreni de la presasm.ro care au încercat o călătorie cu trenul la cușetă de la Satu Mare la București.

„A trecut centenarul peste noi și ne-a prins tot fără autostrăzi care să lege regiunile istorice, în special de București. Cursele TAROM sunt cum sunt, așa că varianta, teoretic, cea mai la îndemână este CFR Călători. PresaSM a încercat o călătorie dus-întors până la București, iar experiența a fost una de coșmar.

De cum te apropii de tren și încerci să te orientezi pentru urcarea în vagonul indicat pe bilet te lovești de lehamitea controlorilor (Nu de alta, dar numerele vagoanelor sunt scrise pe un geam amărât, cu caractere mici, abia vizibile). Cu jumătate de gură și cu ochii dați peste cap, îți indică plictisiți: ”Ce?! Mda…E primul vagon (după care își continuă cearta cu doi tehnicieni care se chinuie să repare ușa de acces)”.

Ajungem cu chiu cu vai în vagonul la care avem rezervare și ne lovim de un alt controlor plictisit total de viață. Care uită să ne spună că masca este obligatorie în incintă. Își amintește doar după vreo 30 de minute.
În fine, intrăm în cușeta de dormit (două locuri la clasa I, teoretic cele mai bune locuri cu putință) pentru care am plătit 473 de lei/persoană dus-întors. Ne lovește impresia de învechit. Pereții despărțitori sunt ”etanșeizați” cu bandă adezivă (!). Hainele de pat sunt sleioase, pătate și murdare.
Mocheta este învechită, iar dacă vrei să deschizi geamul rămâi pur și simplu cu maneta în mână! La propriu! 
Aerul condiționat lipsește cu dezăvârșire, tot ce poți să faci este să stai cu geamul deschis. Dacă nu ești atent, te poți răni în cuiele sau șuruburile ieșite în afară. La baie, situația este de-a dreptul jenantă. Focar de infecție.
Deși cel mai scump vagon cu putință are cabină de duș, robinetul este stricat, iar apa curge pe lângă robinet! Fără presiune.
Veceul nu poate fi folosit, capacul este învechit și murdar. Robinetele sunt și ele vai și amar. Pe jos sunt urmă de urină, cu toate că se presupune că cineva face curățenie înainte de îmbarcarea călătorilor. În concluzie, baia nu se poate folosi.
Călătoria durează 13 ore de la Satu Mare la București, iar trenul circulă cu viteze de circa 70 de km/oră.  Când ajungi la destinație îți vine să pupi pământul de sub tine și să te rogi că nu te-ai ales cu ceva boală transmisibilă. ”Mulțumim” CFR! Asta da bătaie de joc! ” 

Pe hârtie vagoanele CFR Călători sunt modernizate

Modernizarea vagoanelor CFR Călători este unul dintre punctele folosite drept laudă de către conducerea CFR Călători.

„Mi-am propus atunci să ajungem la 1.000 de vagoane până la finalul anului şi deja am trecut de prima jumătate, cu tot cu pandemie şi am ajuns la 961 de vagoane din cele 1.000 programate. Până la sfârşitul lunii mai avem programate 21 de noi vagoane şi vom urca spre 980 de vagoane. Mai avem puţin şi atingem obiectivul. Am început creşterea încă din primele luni ale anului pentru a avea mai multe vagoane în sezon, când se aglomerează“, a spus Dan Costescu în vara acestui an la un eveniment al Ziarului Financiar.

În luna septembrie, potrivit OUG 161/2020, CFR Călători a primit prin bugetul Ministerului Transporturilor nu mai puțin de 130 de milioane lei pentru lucrări de modernizare și reparații. „Suma de 130.000 mii lei, din totalul sumei prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor la capitolul 84.01 – Transporturi, subcapitolul 84.01.01 – Administrație centrală, titlul 72 – Active financiare, articolul 72.01 – Active financiare, alineatul – 72.01.01 Participarea la capitalul social al societăților comerciale, se alocă pentru majorarea, în condițiile legii, a contribuției statului la capitalul social al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători «C.F.R. – Călători» – S.A. (4) Suma prevăzută la alin. (3) se virează de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători «C.F.R. – Călători» – S.A., într-un cont disponibil deschis la Trezoreria Statului și se utilizează pentru plata obiectivelor de investiții și reparații ale societății.”, spune actul normativ.

CFR Călători nu a scos însă la licitație nicio lucrare nouă de modernizare. Cele mai valoroase licitații din acest punct de vedere după apariția OUG a fost o licitație de 12 milioane lei pentru piese la schimb la automotoarele Desiro și reparații capitale de 17 milioane lei (nu modernizări) la un anumit tip de vagoane de călători.

Echivalentul german al călătoriei Satu Mare – București

O călătorie echivalentă în Germania cu ruta Satu Mare – București (782 kilometri) este Munchen – Hamburg (613 kilometri). Trenul german parcurge distanța în aproximativ șase ore , față de cele 15 ore ale trenului nostru ceea ce înseamnă o viteză medie de 100 de kilometri la oră față de 52 de kilometri la oră a trenului nostru. Cât privește prețul biletul dus – întors poate fi găsit și la 150 de euro, dublu față de cel românesc care nu este însă ieftin,dat fiind nivel scăzut de trai din România. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole