vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ministerul Finanțelor a publicat rectificarea bugetară. Mai puțini bani la Transporturi

Ministerul Finanţelor Publice a publicat marţi rectificarea bugetară, prin care bugetul Ministerului Transporturilor va fi diminuat cu 128,8 milioane de lei. Nu se știe încă dacă bugetele companiilor feroviare vor fi afectate.

rectificarea bugetară

”Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, precizează ministerul.

Concret, au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Se asigură limita de 2,76% a deficitului bugetar prin rectificarea bugetară

Ministerul Finanțelor precizează că se asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, în condiţiile în care Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an s-a majorat la 1031 miliarde lei (217,9 miliarde euro), faţă de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la începutul anului. Plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Ministerul a anunţat că se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an. Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare (cash), potrivit ministerului.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole