miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Rechizitoriul în Dosarul Mită la CFR. Cum i-a sponsorizat Astaldi pe Victor Ponta și Crin Antonescu

Dosarul Mită la CFR, cel în care este implicată compania italiană Astaldi în legătură cu modernizarea Magistralei 800 București-Constanța, capătă noi valențe. În rechizitoriul pe baza căruia s-a procedat la trimiterea în judecată se precizează că o parte din bani a mers la USL, alianța electorală condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu. Totul a pornit de la procurorii belgieni, care au fost intrigați de sumele mari de bani ce intrau în conturile a două firme din Belgia, controlate de șefii Astaldi, care nu mai depuseseră bilanțuri fiscale.

Adrian Bărbulescu

Dosarul Mită la CFR

DNA a anunțat recent trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri italieni, Mario La Sala și Roberto Favino, pentru posibile fapte de trafic de influență, comise în 2012, la Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de Ovidiu Silaghi, în favoarea companiei italiene Astaldi. În același dosar a fost inculpată și Mihaela Vasilica Szechely, consilieră a fostului ministru.

Lucrări cu bani europeni pe Magistrala 800

DNA arăta, într-un comunicat dat publicității la începutul acestei luni, că dosarul are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat.

“În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR, suma de 15 milioane de euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012”, se precizează în comunicat. Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în baza unei înţelegeri prealabile pe care o avea cu cei doi cetăţeni italieni, unul dintre ei fiind soțul ei, Mihaela Vasilica Szechely ar fi pretins de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcţii din Italia (martor), sume de bani pentru a interveni în favoarea respectivei companii, care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată.

Concret, spun anchetatorii, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plăţile ce trebuiau deblocate, Mihaela Vasilica Szechely s-ar fi angajat să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra persoanelor din minister (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase faţă de compania de construcţii (plăţi scadente şi restante).

Un consultant italian, personajul principal în Dosarul Mită la CFR

Rechizitoriul cauzei, obținut de jurnaliștii de la NewsOnline, relevă faptul că personajul principal în acest dosar este consultantul italian Mario La Sala, care alături de alți italieni controla câteva firme fantomă în Belgia prin care se colectau de la mai multe companii de construcții din România.

În rechizitoriu, DNA recunoaște că s-a sesizat din oficiu în acest dosar, ca urmare a cerererii de ”comisie rogatorie internațională pasivă nr.83/2016 formulată de judecătorul de instrucție al Tribunalului de primă instanță (Arondismentul Bruxelles, Belgia), într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni, prevăzute și pedepsite de legislația statului solicitant sub denumirea de corupție publică activă și pasivă, spălare de bani, fals în înscrisuri și uz de fals, abuz de bunuri sociale, cerere prin care se solicită, printre altele, identificarea persoanelor juridice Team Delta Project SRL, Phoenix Media SRL, Media Concept Store SRL, United Media SRL, Atelier Interior SRL și ERRE 2 International SRL, ce figurează ca având calitatea de furnizori sau clienți ai societăților SPRL ENSEMBLE INTERNATIONAL CONSULTING GROUP (ENSEMBLE ICG) și SPRL EBLE, ambele cu sediul în Bruxelles”.

Două firme din Belgia încasau bani, dar nu-și plăteau taxele

”Cu privire la societățile SPRL ENSEMBLE ICG și SPRL EBLE, investigațiile efectuate în dosarul penal înregistrat de autoritățile belgiene au stabilit că deși prestează servicii, nu au personal angajat, iar din luna decembrie 2012 nu își mai publică conturile anuale și nu mai completează declarația de impozit pe societate. Cu toate acestea, în perioada 2012 – 2013, în conturile SPRL ENSEMBLE ICG și SPRL EBLE sunt virate sume importante din conturile societății Team Delta Project SRL, operațiuni urmate la scurt timp de virarea unor sume în conturile persoanei fizice La Sala Mario sau ale societăților Phoenix Media SRL, Media Concept Store SRL, United Media SRL, Atelier Interior SRL și ERRE 2 International SRL. Autoritățile belgiene presupun că cele două societăți au fost constituite, preluate și/sau folosite de către cetățeni italieni cu funcții politice în scopul de a facilita încheierea unor contracte pentru șantiere din România pentru societăți importante și să încaseze comisioane rezultând din încheierea contractelor și apreciază ca exisă indicii de spălare de capitaluri provenind din corupție”, se precizează în document.

Din rechizitoriu rezultă faptul că ancheta autorităților judiciare din Belgia a fost generată de faptul că italienii s-au ”zgârcit” și nu au mai plătit taxe către statul belgian – în condițiile în care au rulat milioane de euro, trezind astfel interesul autorităților.

Denunțul lui Pier Luca Canino, după ce ANAF a descins la Astaldi

Înainte de înregistrarea dosarului penal din România de la Direcția Națională Anticorupție, atât filiala Astaldi Spa Sucursala Gheorghe Petrașcu, cât și Team Delta Proiect au făcut obiectul unui amplu control fiscal de la ANAF, în perioada 2015 – 2016. În rechizitoriul DNA se arată că administratorul sucursalei din România a companiei Astaldi, Pier Luca Canino, a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț pe 1 noiembrie 2018 în care reclama posibile fapte de corupție săvârșite de Roberto Favino și de soția acestuia, Mihaela Szechely. Denunțul lui Canino, făcute la aproape un an de zile de la sesizarea din oficiu a DNA, a fost conexat la dosarul din 2017 al DNA, constituit ca urmare a sesizării autorităților din Belgia.

În iunie 2019, Andrea Danese, director general al Astaldi Spa Italia, responsabil de sucursala din România a companiei, a dat și el o declarație la DNA, considerată tot denunț, în care relata că Pier Luca Canino i-ar fi spus din 2012 despre faptul că Roberto Favino i-ar fi cerut bani negri pentru rezolvarea problemelor Astaldi din România.

Victor Ponta și Crin Antonescu, beneficiari ai banilor din Dosarul Mită la CFR

DNA reține în rechizitoriu faptul că cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au stabilit că în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, societatea EBLE SPRL a efectuat către societăți din România plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din 2012, beneficiar al acestor servicii fiind Uniunea Social-Liberală (USL), formată din PSD și PNL. Din audierile făcute în România de procurori rezultă că din banii din Belgia colectați în urma unor acte de corupție, s-au plătit mai mult servicii prestate pentru partea liberală a USL.

”Cu privire la aceste fapte, săvârșite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autoritățile belgiene”, arată Direcția Națională Anticorupție în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Mario La Sala referitor la plățile făcute din Belgia către USL.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole