vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Lucian Bode a anunțat când se face recepția pentru linia de Otopeni. Îl contrazice pe Gică Popescu

Ministerul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat marți când se va face recepția pentru linia de Otopeni și când se va putea circula pe calea ferată spre aeroport. Data avansată de ministru diferă de cea anunțată recent de Gică Popescu, consilierul premierului pentru organizarea la București a Euro 2020.

Adrian Bărbulescu

recepția pentru linia de Otopeni închidere de linie Pajura-Mogoșoaia Inaugurarea trenului de Otopeni Gică Popescu despre linia de Otopeni Gică Popescu despre calea ferată de Otopeni Gică Popescu despre linia ferată de Otopeni

În urmă cu două spătămâni, consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, Gică Popescu, anunța că inaugurarea trenului de Otopeni va avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

”Magnitudinea acestui proiect m-a făcut să accept. A fost acest proiect la care eu am ţinut foarte mult, cel cu calea ferată. Nimeni nu credea că se va rezolva. Chiar mi-au zis mulți să nu ies public să declar pentru că după, se vor sparge toate în capul meu. Îl vor introduce în Mersul Trenurilor la 1 Decembrie, dar el este funcţional”, spunea atunci fostul internațional român, într-un interviu pentru AS.ro.

Data de 1 Decembrie anunțată de consilierul premierului pentru organizarea Euro 2020 la București (competiție mutată în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus) părea plauzibilă. Asta în contextul în care după doar cinci zile, duminică, 6 decembrie, sunt programate alegerile parlamentare, iar PNL, aflat la guvernare, va dori să se laude cu punerea în funcțiune a acestui proiect mult așteptat.

Recepția pentru linia de Otopeni, între 2 și 4 decembrie. Cu călători, de pe 12 decembrie

recepția pentru linia de OtopeniÎnsă ministrul Transporturilor, Lucian Bode, l-a contrazis, indirect, marți, pe consilierul prim-ministrului.

”În această perioadă, după cum știți, se desfășoară testele dinamice. Recepția se va face în intervalul 2-4 decembrie, pentru ca apoi să poată fi introdus în noul Mers al Trenurilor, pe 12 decembrie”, a declarat Lucian Bode, răspunzând la o întrebare în acest sens adresată de Club Feroviar.

Doi operatori privați sunt interesați să circule spre Otopeni

recepția pentru linia de Otopeni automotoare Alstom la Regio CălătoriMinistrul a evitat însă să precizeze câte trenuri vor circula zilnic pe noua conexiune feroviară și la ce interval de succedare. ”În această perioadă, CFR SA primește solicitările de trasă de la toți operatorii. Vom vedea câți operatori vor fi și la ce interval vor pleca din Gara de Nord”, a spus Lucian Bode.

Din informațiile Club Feroviar, în afară de CFR Călători s-au arătat interesați și doi operatori privați de transport feroviar de călători: Trasferoviar Călători (TFC) și Regio Călători.

Durata călătoriei: ”între 15 și 17 minute”

recepția pentru linia de Otopeni mersul trenurilor de aeroport trenul de aeroportPotrivit ministrului Transporturilor, în condiții normale, distanța de 19,5 km dintre Gara de Nord din București și noua stație feroviară de la Terminalul Sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni ar trebui să fie străbătută pe cale ferată ”între 15 și 17 minute”.

În momentul de față, pe intervalul cuprins între halta Pajura și stația Mogoșoaia se fac lucrări pentru ridicarea vitezei maxime de circulație a trenurilor de la 80 la 100 km/oră, tocmai pentru a se putea reduce la minimum timpul de parcurs.

Contract de aproape 100 milioane de euro

Proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București prevede construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podețe, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație de cale ferată, cu linie dublă, la Terminalul T1.

Valoarea contractului este de 398,1 milioane de lei, iar antreprenor general este firma gălățeană Arcada Company. Un alt contract, adiacent, vizează dublarea liniei ferate între Mogoșoaia și Balotești, aici antreprenor general fiind Porr Construct.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole