vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Reabilitarea podului Constanța, gata de-abia în august

Constructorul a emis o prenotificare de forță majoră din cauza epidemiei de COVID, existând chiar posibilitatea opririi lucrărilor dacă situația o va cere. Dacă nu, podul va fi gata la 1 august.

Doru Cireașă

Podul Constanța gata de abia în august Podul Constanța

Deși s-a lăsat a se înțelege că vor fi gata în primăvara acestui an, lucrările de reparație a podului Constanța din Capitală vor dura, în cel mai bun caz, până la data de 1 august, deci peste un an de când s-a anunțat începerea acestora în iulie 2019.

“Lucrările de reparaţii şi consolidare la podul Constanţa vor demara luni, 15 iulie 2019, la culeea de pe partea dreaptă pe sensul de intrare în pasaj dinspre Centru spre Bucureştii Noi şi vor fi executate, în etape succesive, în intervalul orar 22:00 – 5:00, fără închiderea totală a circulaţiei autovehiculelor pe Calea Griviţei, în permanenţă fiind deschisă o bandă cu lăţimea de minimum 2,5 metri, pe sensul unde se desfăşoară lucrările. Menţionăm faptul că, şi în etapa în care lucrarea va implica restricţii pe ambele sensuri ale liniei de tramvai, circulaţia autovehiculelor se va desfăşura în continuare tot pe câte o bandă de circulaţie, cu lăţimea de minimum 2,5 metri, pe fiecare sens”, se menţiona în iulie anul trecut, într-un comunicat de presă al CFR SA.

Reabilitarea podului Constanța, gata de-abia în august

În toate comunicatele de presă, CFR SA a comunicat un termen de execuție de opt luni. Corelat cu anunțul începerii lucrărilor în luna iulie, opinia publică a fost convinsă că acestea vor fi încheiate până la 15 martie când se împlineau cele opt luni socotite de la 15 iulie.

Termenul se socotește însă altfel, explică acum CFR SA într-un răspuns furnizat Club Feroviar.

„Termenul contractual pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reparații și consolidare la podul de cale ferată este de 8 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, exceptând perioada de avizare și aprobare a proiectului tehnic. Consiliul tehnico-economic al companiei a aprobat proiectul tehnic în data de 29 noiembrie 2019”, spun oficiali ai CFR.

Ei reamintesc faptul că se lucrează doar noaptea și sub trafic. „Menționăm faptul că lucrările de reparații și consolidare la acest obiectiv feroviar s-au executat și se execută în continuare doar în cursul nopții, într-un interval orar de aproximativ 4 ore, și fără închiderea totală a circulației rutiere”.

Stadiul, aproximativ 65%

Stadiul de execuție al lucrărilor de reparații și consolidare la podul de cale ferată situat pe magistrala feroviară București – Constanța, la km 4+327 (pod Constanța) este de 65%. În decembrie era undeva la o treime.

Acum antreprenorul ar putea chiar amâna lucrările în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus. „În contextul pandemiei de coronavirus, Antreprenorul a formulat pre-notificarea iminenței forței majore, urmând ca la momentul la care situația va împiedica temporar continuarea activității, să înștiințeze de îndată asupra intervenției cazului de forță majoră și a suspendării activității”, spune CFR.

Lucrările realizate de o firmă cu doi angajați

CFR a anunțat în iulie 2019 că lucrările urmau să fie efectuate de către firma Infra System Proiect SRL care are, potrivit informațiilor oferite de către Ministerul de Finanțe, doi angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 1,44 milioane lei, de peste două ori mai mică decât valoarea contractului primit.

La momentul demarării lucrărilor, fotografii apărute în presă arătau un pod cu piloni la care era vizibilă armătura corodată din oțel beton, din cauza desprinderii tencuielii.

„Podul Constanţa se află în proprietatea statului, administrarea Ministerului Transporturilor şi concesionat Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, şi nu în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti. Prin urmare, singura instituţie abilitată de lege să execute lucrări de consolidare/reabilitare la acest obiectiv este Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA”, spuneau în 2018 oficiali ai Primăriei București.

Ei  explicau că timp de 12 ani, CFR SA nu a cerut niciodată o autorizație de refacere a podului. Mai precis în 2006 s-a cerut o autorizație de construire pentru reabilitarea liniei CF București – Constanța, în care podul nu era explicit menționat. Mai târziu, în 2017, s-a emis un aviz doar pentru eliberarea unor bucăți de beton care cădeau din pod și puneau în pericol traficul.

„Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţia de specialitate, a emis, la cererea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, două autorizaţii de construire în anul 2006, ulterior CFR SA nedepunând NICIO ALTĂ SOLICITARE pentru emiterea unor autorizaţii de construire”, spunea atunci Primăria București.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole