vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Război ”subteran”. Conducerea Metrorex face front comun cu sindicatul împotriva lui Cătălin Drulă

Războiul de la Metrorex intră într-o nouă fază. În vreme ce ministrul Cătălin Drulă își continuă pe Facebook atacurile la adresa liderului sindical Ion Rădoi, conducerea executivă a societății face front comun cu sindicatul. Într-o manieră de comunicare total ieșită din comun, conducerea executivă a Metrorex, în frunte cu directorul general Gabriel Mocanu, trimite, de pe adresa de email a sindicatului, un comunicat de presă semnat de alți opt directori, în care contrazice afirmațiile ministrului.

Adrian Bărbulescu

Război la Metrorex restructurări la CFR metroul oprit de Oprescu Modernizarea trecerilor la nivel Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză Cătălin Drulă cu calea ferată

Telenovela salariilor de la Metrorex este departe de a se fi încheiat. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a revenit luni după amiază cu o postare pe Facebook în care îl atacă direct pe președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi. Indirect, îl atacă și pe directorul general Gabriel Mocanu.

”Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este și cazul liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex. Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor si a <famigliilor> lor, ci pentru cetățenii Capitalei și a celor care îl folosesc atunci când vin în București. Negocierea avantajelor și privilegiilor pe care și le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat”, se arată în debutul postării.

Război la Metrorex. Cătălin Drulă: ”Sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși”

Ministrul continuă, arătând că, din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control reiese că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat. Aici, Cătălin Drulă își îndreaptă tirul înspre conducerea executivă a Metrorex, în frunte cu directorul general Gabriel Mocanu, pe care însă nu-l nominalizează. ”Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși”, scrie ministrul.

Ministrul îl acuză pe Ion Rădoi de practici mafiote

Război la Metrorex salariul mediu la Metrorex scandal la CA al MetrorexDe la conducerea societății, Cătălin Drulă revine la sindicat, readucând în atenție contractul dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL, deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM). ”Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%. S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste”, se mai arată în postare.

Ministrul menționează faptul că firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei. Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să își petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex.

”Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, își simte amenințate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârșit, cineva se uită cu atenție la ce face cartelul pe care îl conduce. Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei. În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei. Cel târziu acum sper că este evident că deranjul domnului Rădoi nu e legat de cifre sau de binele oamenilor, ci de afacerile, privilegiile și beneficiile sindicatului”, se încheie postarea ministrului Transporturilor.

Gabriel Mocanu se solidarizează cu Ion Rădoi

Război la Metrorex carduri contactless la metrou Ziua MetrouluiReplica administrației Metrorex a venit într-un mod cât se poate de ieșit din comun: printr-un comunicat de presă transmis de pe adresa de email a USLM. În comunicat, document semnat de directorul general Gabriel Mocanu, pe parcursul a patru pagini se aduc acuze Ministerului Tranporturilor, fără însă a fi nominalizat ministrul Cătălin Drulă ca vinovat.

”Din păcate, de peste 10 zile, asistăm la livrarea pe piaţă a unor subiecte menite să incite și să stârnească nemulţumiri şi nu să identifice soluţii, să rezolve probleme astfel încât, faţă de prezentările incomplete şi chiar distorsionate, nu se mai poate păstra tăcerea”, se arată în comunicat. Or, subiectele de care se face vorbire aici au fost puse pe tapet chiar de Cătălin Drulă!

Comunicat de presa_Metrorex

Ministrului i se reproșează că nu s-a interesat de problemele reale ale Metrorex

Acestuia i se reproșează, indirect, că nu s-a preocupat de soarta Metrorex în cadrul celor două întâlniri și două convorbiri telefonice pe care le-a avut cu conducerea societății: ”Iniţial, nu s-a discutat situaţia operaţională a Metrorex: dacă avem utilaje, dacă avem trenuri, care este starea infrastructurii, ce probleme tehnice deosebite avem, care este punctual stadiul investiţiilor etc. Au fost abordate doar două aspecte: structura fondului de salarii şi necontinuarea secţiunii 2 a Magistralei 6 de metrou, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Otopeni, invitându-mă să îi fiu partener în această abordare. Răspunsul firesc a fost că Metrorex este o companie 100% a Statului Român şi că din această perspectivă şi prin bugetul de investiţii alocat, Metrorex nu poate decât să execute politica ordonatorului principal de credite, care este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii”.

În document se arată că, la prima întâlnire, care a avut loc în data de 29.12.2020, i s-a înmânat ministrului Drulă un raport cu situaţia la zi a companiei. Concret, i s-a cerut ministrului Transporturilor adaptarea cadrului legislativ astfel încât să se permită deblocarea sumelor necesare pentru plata lucrărilor de investiţii pentru a nu se mai acumula penalităţi ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti. De asemenea, se cerea deblocarea activităţilor de aducere de venituri din exploatarea spaţiilor publice, inclusiv prin exploatarea Terminalului Multimodal Străuleşti. Totodată, se cerea o modificare legislativă în ceea ce porivește plata subvenției, dar și modificarea legislației privind achizițiile publice și modernizarea rețelei de metrou.

Război la Metrorex. Creșterea salariilor, pusă pe seama lui Liviu Dragnea

După ce se face o adevărată trecere în revistă a tuturor realizărilor de la Metrorex din ultimii 10 ani și mai bine, în comunicat se ajunge și la problema salariilor. ”În ceea ce priveşte salariul mediu, acesta este de 5.700 lei net şi include toate sporurile pentru lucrul în subteran, sâmbăta şi duminica, noapte de noapte, precum şi sporul de vechime. Venitul mediu brut care include toate contribuţiile plătite la buget este de 9.900 lei. Aici trebuie precizat că acesta a crescut cu cca 35% în anul 2018, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 791/2017 de modificare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin care contribuţiile plătite de angajator au fost transferate în sarcina angajaţilor”, se arată în document. Act normativ care a fost adoptat la cererea fostului șef al PSD Liviu Dragnea.

Gabriel Mocanu acuză Ministerul Transporturilor de subfinanțarea Metrorex

Conducerea executivă a Metrorex amintește că din 2016 şi până în 2020 s-au pus în funcțiune 12 staţii noi de metrou şi două depouri, care împreună, prin gradul ridicat de asigurare a unor condiţii de calitate, atractivitate şi confort, totalizează 50% din volumul total al reţelei de transport, care are 63 de staţii şi șase depouri. ”Totodată, urmare a controalelor efectuate de către ISU, care au consemnat lipsa de personal pentru mentenanţă şi intervenţii, în cursul anului 2019 au fost angajaţi 354 de salariaţi, astfel încât împreună cu personalul prevăzut pentru Magistrala 5 de metrou, numărul total de posturi prevăzute este de 5.861 persoane, din care neocupate peste 150 de posturi. În acest sens, faţă de situaţia prezentată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii trebuie spus că de cel puţin trei ani, Metrorex este subfinanţată raportat la Contractul de Servicii Publice încheiat între Metrorex, în calitate de operator şi Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de autoritate contractantă, contract pe care Metrorex îl respectă cu toate că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu achită societăţii obligaţiile pecuniare anuale prevăzute în Contractul de Servicii Publice, înregistrându-se restanţe între 83 și 173 milioane de lei anual”, se arată în comunicatul-fluviu.

Directorul general se așteaptă să fie schimbat din funcție

Gabriel Mocanu și ceilalți directori susțin că anul trecut bugetul Metrorex a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 749/2020 cu un deficit de peste 328 milioane de lei. ”Prin măsurile luate, inclusiv prin economii de cca 50 de milioane de lei la fondul de salarii, la sfârşitul anului, acesta a fost redus la cca 175 de milioane de lei şi nu existau plăţi curente restante, fiind reeşalonate plăţile la bugetul de stat conform actelor normative adoptate de Guvern. Pentru anul 2021, compensaţia/subvenţia alocată este diminuată cu cca 195 milioane lei faţă de cea prevăzută în Contractul de Servicii Publice de transport călători cu metroul pentru perioada 2020-2024. Toate aceste acţiuni au fost validate prin hotărâri de C.A. şi A.G.A. Metrorex şi aprobate prin actele normative specifice. Aceste date, precum şi altele solicitate au fost comunicate şi echipei Corpului de Control al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi avem încredere în analiza pe care o efectuează, astfel încât alte comentarii nu vom mai avansa, spre deosebire de luările zilnice de poziţie care vin din zona Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (sublin.ns)”.

În final, cei nouă semnatari spun că directorul general Gabriel Mocabnu va fi debarcat: ”Totuşi, urmarea predictibilă a celor prezentate va consta în convocarea unui consiliu de administraţie pentru înlocuirea directorului general. Nu aceasta este problema. De altfel, i s-a comunicat direct, faţă în faţă domnului ministru Drulă faptul că directorul general nu se cramponează de funcţie. Sigur, formal, atributul este al consiliului de administraţie, dar să spunem lucrurilor pe nume: cel care deţine portofoliul ministerial este cel care numeşte prin mandat dat Adunării Generale a Acţionarilor, membrii Consiliului de Administraţie şi prin aceştia directorii generali”. Cel care numește este, evident, ministrul.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole