vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Raport de control la CFR Călători. Locomotivă sechestrată de 15 ani la Remarul 16 Februarie

Un Raport de control la CFR Călători care vizează anii 2019 și 2020 și care s-a încheiat luna trecută scoate la iveală o situație halucinantă. Cazul celor șase automotoare Siemens Desiro sechestrate de trei ani de zile la Remarul 16 Februarie, reparator de material rulant controlat de omul de afaceri Călin Mitică, este deja de notorietate. Însă nu este vorba de singurele unități de material rulant ale operatorului feroviar de stat care nu s-au mai întors de la Cluj-Napoca, unde fuseseră trimise la reparații. În curtea Remarul 16 Februarie se mai află o locomotivă diesel, încă din (atenție!) 2006 și au automotor, din 2008.

Adrian Bărbulescu

Raport de control la CFR Călători reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul Transporturilor

”În urma verificării prin sondaj a modului de valorificare a propunerilor din Procesul verbal de inventariere a patrimoniului SNTFC CFR Călători S.A. pe anul 2019, înregistrat cu nr. DCT3/1/112/29.05.2020 şi aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 33 din data de 30.06.2020 (anexa nr. 42, nr.17), echipa de audit a constatat nerespectarea normelor de aplicare ale O.M.F.P. nr. 2861/2009, în sensul că nu au fost valorificate, în totalitate, propunerile Comisiei Centrale Coordonatoare, cu privire la automotorul LVT 79- 0106-9 + LVS 79 0506-0 şi locomotiva LDE 2100 CP 60-1387-4”, se arată într-un Raport de Control al Curții de Conturi, făcut în perioada 1 februarie – 11 iunie 2021 și intitulat ”Controlul încheierii și administrării contractelor”, în care se analizează activitatea operatorului feroviar de stat din intervalul 2019-2020.

Automotorul și locomotiva au fost trimise la reparat acum mai bine de un deceniu

Raport de control la CFR Călători
FOTO cu rol pur ilustrativ

Ei bine, cele două unități de material rulant nu au fost trimise la reparat de ieri, de azi, ci de 15, respectiv 13 ani, de pe vremea când director general al CFR Călători era Alexandru Noapteș. Și au dispărut pur și simplu în curtea Remarul 16 Februarie, ca într-un adevărat Triunghi al Bermudelor. Aflăm acest aspect chiar din documentul menționat:

”Locomotiva DA1387 s-a predat către S.C. REMARUL 16 Februarie în data de 13.11.2006, conform procesului verbal de predare-primire 138/13.11.2006. (…) În data de 14.02.2008 automotorul LV 79 0106 + LVS 79 0506-0 a fost predat la S.C. REMARUL 16 Februarie, cu procesul verbal nr. 14/14.02.2008 în vederea remedierii”.

Ulterior s-a constatat că nu s-a remediat nimic, ba, dimpotrivă, starea tehnică a materialului rulant era mai proastă decât la momentul predării lui către uzina reparatoare. Timp de mai bine de un deceniu, situația automotorului și cea a locomotivei au fost trecute la capitolul ”discutate și uitate”, vorba fostului premier Mihai Tudose. După o vreme însă, au venit în control inspectorii Curții de Conturi, care au vrut să afle ce s-a întâmplat cu ele și, mai important, să se facă ceva pentru recuperarea lor.

Raport de control la CFR Călători: Dan Costescu trebuia să continue demersurile lui Valentin Dorobanțu

bugetul CFR Călători bilanțul lui Dan Costescu noile uniforme la CFR Călători coronavirus la CFR Călători Dan Costescu live la HotNews acuze reciproce Szentes-Costescu datoria CFR Călători sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători la rectificarea bugetară restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19Astfel, în anul 2019, după cum reiese din Raportul la care facem acum referire, conducerea de la acea vreme a CFR Călători, în frunte cu directorul general Valentin Dorobanțu, a făcut demersuri pentru recuperarea materialului rulant. ”Având în vedere cele prezentate, ţinând cont de starea tehnică actuală în care se află cele două vehicule, cu diferenţe majore faţă de starea tehnică de la intrarea în uzina reparatoare, propunem continuarea în cursul anului 2020 a procedurilor de preluare a locomotivei diesel-electrice DA 60-1387-4 şi automotorului LVT 79 0-9106 + LVS 79 0506-0 de la S.C. REMARUL 16 Februarie S.A. În cazul îin care, în termen de 2 luni, S.C REMARUL 16 Februarie S.A. nu va  efectua aducerea celor 2 vehicule la starea tehnică corespunzătoare celei de la intrarea  uzina reparatoare, astfel încât să poată fi preluate, SNTFC CFR Călători S.A. va acționa pe cale juridică pentru preluarea materialului rulant motor aflat în custodie la S.C. REMARUL  16 Februarie”, se arată în documentul citat.

În traducere liberă, în mandatul lui Valentin Dorobanțu s-au făcut demersuri pentru recuperarea materialului rulant, care ar fi trebuit să continue în mandatul lui Dan Marian Costescu. Lucru care însă nu s-a întâmplat, așa cum aflăm tot din Raportul de control: ”Cu ocazia controlului, entitatea verificată (CFR Călători – n.red.) nu a pus la dispoziţia echipei de auditori documente din care să rezulte demersurile întreprinse pentru valorificarea propunerilor Comisiei Centrale Coordonatoare din Procesul verbal de inventariere a patrimoniului SNTFC CFR Călători S.A. pe anul 2019 (…) cu privire la situaţia automotorului LVT 79-9106+ LVS 79 0506-0 de la Depoul Timişoara şi LDE 2100 CP 60- 1387-4 de la Depoul Arad”.

”Explicațiile” CFR Călători nu i-au mulțumit pe inspectorii Curții de Conturi

Ulterior, SNTFC CFR Călători a încercat să-și justifice atitudinea, trimițând către Curtea de Conturi Nota de informare nr. DT5/1/207/18.03.2021 emisă de către Direcţia Tracţiune, Serviciul Întreţinere şi Reparaţii Tracţiune. În Nota cu pricina nu sunt însă lămurite foarte multe aspecte, fiind precizat doar faptul că pe parcursul anului trecut au fost trimise două adrese către unitatea reparatoare de material rulant.  Nici vorbă însă de acționarea în judecată, așa cum ceruseră inspectorii Curții de Conturi.

Evident că aceștia din urmă nu s-au lăsat impresionați de ”explicațiile” primite din partea CFR Călători: ”Faţă de cele prezentate, echipa de control a constatat că nu au fost valorificate, în totalitate, propunerile Comisiei Centrale Coordonatoare conform prevederilor legale în vigoare, deoarece termenul de 2 luni propus şi aprobat ca măsură în  Procesul verbal de inventariere a patrimoniului SNTFC „CFR Călători” S.A. pe anul 2019, inregistrat cu nr. DCT3/1/112/29.05.2020 şi aprobat prin Hotărarea Consiliului de Administraţie nr.33 din data de 30.062020 a fost depăşit nu a fost urmat de o acţiune pe cale iuridică”.

Raport de control la CFR Călători: Dan Costescu, vinovat de inacțiune

Și tot inspectorii Curții de Conturi au stabilit și o listă de vinovați pentru această stare de lucruri, în fruntea căreia se află fostul director general al CFR Călători în perioada 25.01.2020-20.04.2021, Dan Marian Costescu.

”În conformitate cu prevederile art.2 din O.M.F.P. nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, răspunderea pentru buna organizare a lucrărilor de inventariere revine ordonatorului de credite al SNTFC CFR Călători S.A.”, se arată în document.

Următoarele poziții pe lista responsabililor pentru nerecuperarea materialului rulant de la Cluj-Napoca sunt ocupate de Bogdan Timiș, directorul de Tracțiune, și de Ionuț Popescu, inginer specialist în cadrul Serviciului Întreținere Reparații Tracțiune.

Automotorul și locomotiva, bune de vândut la fier vechi

Cel mai probabil, după atâția ani, locomotiva și automotorul cu pricina nu mai sunt apte de pus în circulație și vor fi vândute la fier vechi, după cum au precizat pentru Club Feroviar surse din cadrul sistemului feroviar.

Cei care au ”uitat” de ele cu deceniile (ne referim aici la cei care s-au succedat de-a lungul anilor la conducerea operatorului feroviar de stat) sunt însă bine-mersi, iar eventualele fapte de neglijență în serviciu pentru care ar fi putut fi puși sub învinuire s-au prescris de mult.

Automotoarele Desiro sechestrate: a rămas ca-n gară

Desiro defect circulație feroviară întreruptă
FOTO cu rol pur ilustrativ

Nu același lucru este aplicabil și în cazul celor 12 automotoare Siemens Desiro trimise la reparat, tot la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, în 2018, și din care s-au mai întors doar șase la CFR Călători. Celelalte au rămas sechestrate în curtea reparatorului de material rulant, lucru pe care îl constată și Raportul Curții de Conturi la care facem referire în acest articol.

CITEȘTE  și DOCUMENT Automotoarele sechestrate la Remarul: Cătălin Drulă, prins de Sindromul Stockholm

Documentul nu face însă decât să reia cele scoase la iveală de Corpul de Control al Prim-Ministrului, într-un raport dat publicității pe 28 aprilie 2020, fapte prezentate pe larg de Club Feroviar la vremea respectivă. Singurul lucru ”nou” pe care îl aflăm din Raport este că situația a rămas neschimbată și că cele șase automotoare ale statului român sunt în continuare sechestrate în curtea uzinei lui Călin Mitică.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole