vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Summitul Railway PRO-CFR Calatori: „Noile rame electrice ar putea intra in circulatie in 2024”

„Achizitia de material rulant nou este un proiect complex si este, conform legii, apanajul Autoritatii de Reforma Feroviara. Proiectul se va desfasura pe o durata de aproximativ 36 de luni, in cel mai bun caz 24 de luni daca lucrurile merg bine si pe piata exista deja vehicule disponibile ce pot fi achizitionate de la fabricantii de material rulant”, a precizat Iosif Szentes, directorul general al CFR Calatori, in cadrul Summitului de Investitii Railway PRO, organizat la Bucuresti in perioada 3 – 4 octombrie, de catre Club Feroviar si Railway PRO, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF).

Lipsa achizitiei de material rulant genereaza incapacitatea sistemului feroviar de a prelua nevoia de mobilitate a cetatenilor, prin scaderea numarului de pasageri-km cu pana la 75% pana in anul 2030 conform unei prognoze efectuate in baza trendurilor, in timp ce datele din Master Planul General de Transport sugereaza un declin de 21% in 2020 si de 40% pana in 2030.

„Daca nu se va face o investitie in material rulant nou, atunci va incepe un declin care va conduce la pierderea cotei de piata si la scaderea mobilitatii populatiei din Romania si a celor care doresc sa calatoreasca in Romania”, a precizat directorul general al operatorului national de transport feroviar de pasageri.

„In prezent, CFR Calatori detine un parc activ de 870 de vagoane si 127 automotoare insa ne-am dori ca acest parc de material rulant sa fie mult mai mare pentru ca cererea de mobilitate in Romania a inceput sa creasca. Din 2011 CFR Calatori nu mai primeste subsidii pentru achizitia de material rulant. Vestea proasta este ca pana in martie 2018 alte 250 de vagoane vor iesi din circulatie, avand nevoie urgenta de reparatii”, a adaugat Szentes.

In cadrul interventiei de la Summitul Railway PRO, directorul general al CFR Calatori a prezentat o scurta analiza privind continuitatea activitatii cu si fara investitii.  Diferenta intre cele doua consta in faptul ca in cazul scenariului cu investitii, CFR Calatori ar putea inregistra un miliard pasageri-km aditionali in 2021.

In scenariul fara investitii (FI), parcursul pasagerilor ce vor circula cu CFR Calatori este estimat in crestere pana in anul 2019, perioada in care parcursul mediu zilnic al automotoarelor va creste datorita introducerii restului de trenuri Desiro ce necesita momentan reparatii, urmand sa scada din anul 2020 din cauza reducerii parcului activ cu unitatile cele mai uzate (in medie 5 pe an).

De cealalta parte, in scenariul cu investitii (CI), modelul statistic de previzionare a cererii arata cresterea parcursului total al pasagerilor datorita introducerii automotoarelor Desiro pana in 2019 si a noilor rame electrice pana in 2024, cand CFR Calatori estimeaza intrarea in serviciu comercial a 120 de automotoare electrice.  Cu toate acestea, compania previzioneaza o scadere a parcursului total din cauza starii precare a materialului rulant vechi, in ciuda traficului in crestere asigurat de ramele electrice noi.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole