vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Purtător al coronavirusului, ministrul Bode s-a întâlnit cu diplomați, jurnaliști și directori din minister

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a avut două zile pline de întâlniri exact la momentul la care a fost confirmat purtător de coronavirus. Direcția de Sănătate Publică urmează să stabilească contacții direcți ai acestuia.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Ministrul Bode se salută fără mănuși cu jurnaliștii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE. Ambasada Statelor Unite a remis următorul comunicat de presă joi seara privind intâlnirea ambasadorului american cu ministrul român.

După întâlnirea pe care Ambasadorul Zuckerman a avut-o ieri cu Ministrul Transporturilor Lucian Bode ni s-a adus la cunoștință faptul că rezultatul testului COVID-19 al Ministrului Bode a fost pozitiv. Conform normelor în vigoare, Ambasadorul Zuckerman nu este considerat caz de contact direct. Din dorința de a fi foarte prudent, Ambasadorul Zuckerman nu va participa personal la întrevederi până la momentul la care va fi testat pentru prezența coronavirusului, în acest sfârșit de săptămână. Ambasadorul nu prezintă simptome COVID-19, iar starea sănătății sale este una bună. Îi dorim Ministrului Bode însănătoșire grabnică!

Emoții pentru cele câteva zeci de persoane care începând de marți au avut de-a face cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, confirmat miercuri seară ca purtător de coronavirus.

Practic, în cele două zile ministrul a avut mai multe întâlniri. În majoritatea fotografiilor de la evenimentele avute, ministrul și cei care i se alăturau poartă măști sanitare. Dar a fost suficient?

Lista întâlnirilor

Una dintre primele întâlniri a avut loc marți seară la B1 TV cu jurnalistul Silviu Mănăstire și el confirmat pozitiv in urma cu o lună cu COVID. Practic, nu se știe dacă aceasta a fost cauza îmbolnăvirii ministrului, căci studiile științifice nu garantează o perioadă după care o persoană vindecată de COVID nu mai este purtătoare. Practica studiourilor de televiziune este de a nu se purta mască în platou și nu este exclus ca ministrul să se fi aflat în contact direct cu realizatorul, dar și cu membrii echipei tehnice care asigură buna desfășurare a emisiunilor sau, ceea ce se numește, cablarea participanților.

Tot în aceeași zi, dar dimineață, ministrul și-a prezentat realizările unui grup de 20 de jurnaliști la Gara de Nord. S-au purtat măști, însă în una dintre fotografii apare o persoană atingându-și pumnul strâns de cel al ministrului în semn de salut. În momentele informale ale unor astfel de întâlniri, jurnaliștii obișnuiesc de regulă să înconjoare pentru întrebări ministrul, ceea ce poate să fie o altă problemă în cazul de față, în pofida purtării măștilor.

Luni, cu o zi înainte de plecarea premierului Ludovic Orban în Israel, ministrul Bode a participat la o ședință a Consiliului Național de Situații de Urgență (CNSU) din care fac parte premierul, dar și ceilalți miniștri.

Directorii ministerului, înghesuiți cu Bode în sală

Lista întâlnirilor lui Bode nu se întâlnește aici. Harnic, ministrul s-a întâlnit în dimineața zilei în care a fost confirmat cu mai toți directorii și secretarii de stat din Minister. „La un an de guvernare în slujba românilor, astăzi, în calitate de ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, am avut o întâlnire cu secretarii de stat, directorii direcțiilor din cadrul Ministerului, precum și cu directorii principalelor companii subordonate instituției noastre. Vreau să le mulțumesc și pe această cale pentru buna colaborare pe care am avut-o în această perioadă și să-i asigur totodată de toată deschiderea și sprijinul meu pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor de care România are atâta nevoie”, a scris Bode pe pagina sa de socializare.

Directori din minister au intâlnire cu ministrul în ziua confirmării acestuia ca pozitiv

Ca dovadă postează și câteva poze cu participanții, aproximativ 20 de persoane destul de înghesuite între ele și la mai puțin de un metru unul de altul, în condițiile în care distanța recomandată este de 1,5 -2 metri.

Discuții și cu ambasadorul SUA

Persoană activă, ministrul n-a scăpat ocazia întâlnirii ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman. Întâlnirea are loc imediat după ce China a contestat la o Curte de justiție europeană decizia României de a nu folosi echipamente 5G fabricate de Huawei pe pretext de insecuritate.

„Am avut onoarea să primesc la sediul Ministerului vizita Excelenței Sale Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România. Cu această ocazie, i-am mulțumit personal pentru prietenie și sprijinul nemijlocit, asigurându-l totodată de angajamentul ferm al României pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Am abordat astăzi subiecte de interes deosebit, ca de exemplu dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, mobilitatea militară, precum și implementarea tehnologiilor 5G în România”,  a scris ministrul, de asemenea, pe Facebook.

Bode împreună cu ambasadorul SUA

Ministerul Transporturilor se eschivează de la răspuns

Chestionați asupra declanșării procedurilor legale de către Direcția de Sănătate Publică, oficialii Ministerului Transporturilor s-au eschivat de la răspuns. Am întrebat dacă ministrul a fost contactat de către Direcția de Sănătate Publică. În mod legal, odată o persoană contaminată, aceasta este chestionată de către DSP asupra persoanelor cu care a intrat în contact și asupra contactului respectiv pentru a se vedea dacă e vorba de ceea ce se numește contact direct. Anume, întrebările privesc distanța întâlnirilor, durata acestora, purtarea măștilor de protecție, atingerea părților corpului, igiena post întâlnire.

„Urmeaza procedurile de ieri de cand a primit rezultatul”, s-a mărginit să comenteze un oficial al MTIC.

După purtarea discuției menționate mai sus, DSP idenitifică și anunță persoanele ce sunt posibilii contacți direcți, eventual recurgându-se până la rezultat la izolare din proprie inițiativă.

Unul dintre semnele de întrebare majore în cazul ministrului Bode este cum a reușit ministrul să își  facă testul și să obțină rezultatul în aceeași zi. Inclusiv la spitale private rezultatul testului durează de regulă cel puțin o zi. Definiția contactului direct este însă una îngrijorătoare pentru întâlnirile ministrului.

Acesta este definitiv, printre altele, și ca o persoană care s-a aflat în aceeași sală cu un caz de COVID timp de cel puțin 15 minute și la mai puțin de doi metri.

Oricum, garanțiile oferite de lipsa contactului direct sunt relative. Studiile internaționale au arătat că infectarea poate avea loc inclusiv în spații cu aerisire naturală deficitară, cu aer recirculat, transmisia având loc prin aerosoli. Eficacitatea măștilor sanitare de protecție uzuale, disponibile în farmacii, este de regulă mult sub 50%.

Ce ar trebui să facă cei care au avut contact direct cu ministrul

Cazul este detaliat de către Direcția de Sănătate Publică București pe situl de internet. DSP București spune:

Contact direct cu o persoana  despre care  aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

  • Rămânem în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situaţia descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolaţi în altă cameră faţă de restul familiei, folosim masca toţi din casă atunci când ne întâlnim, curăţăm bine suprafeţele din spaţiile comune (baie şi bucătărie).
  • Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolare, nu sunt consideraţi contacti ai persoanei pozitive şi nu beneficiază de concediu medical!
  • Imediat anunţăm medicul de familie pentru monitorizare.
  • Anunţăm la DSPMB,  completăm formularul www.decizii.dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină/izolare necesară eliberării concediului medical, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informaţii complete (Nume şi prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoana de contact, adresa email personală sau la care este acces, nr fax – dacă există, descrierea situaţiei de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informaţii relevante).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole