vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO Au ajuns primele trenuri la Aeroportul Otopeni. CFR Călători ”a furat startul”

Pe o vreme câinoasă, în noaptea de sâmbătă spre duminică au ajuns primele trenuri la Aeroportul Otopeni, care circulă deja cadențat, la intervale de 40 de minute. Inaugurarea serviciului comercial dintre Gara de Nord și principala poartă aeriană a țării nu s-a făcut în prezența niciunui oficial al statului român.

Adrian Bărbulescu

Campania electorală s-a terminat, alegerile au trecut, așa că nu s-a tăiat nicio panglică, nu s-a deschis șampania și nu s-a ținut niciun discurs sforăitor.

Pur și simplu, trenurile au început să circule pe cea de-a doua linie de cale ferată nou construită în ultimii 30 de ani în România – prima a fost cea dată în funcțiune pe 14 iunie 2013 între Golenți și Podul Noua Europă, Calafat-Vidin.

CFR Călători și Regio Călători au dus primele trenuri la Aeroportul Otopeni

Primul tren comercial – căci anterior au circulat mult mai multe, dar de teste – pus în mișcare de automotor Siemens Desiro al operatorului feroviar de stat CFR Călători, a ”furat startul” și a plecat din Gara de Nord din București la ora 23,50, cu 10 minute înainte de intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor 2020-2021.

După o călătorie de numai 20 de minute, a intrat în sunet de sirenă în noua stație Aeroport Henri Coandă de la Terminalul Sosiri al aerogării. Polițiști, angajați ai Alstom (care a realizat semnalizarea pe noua linie ferată) și ai aeroportului așteptau deja în capătul peronului sosirea primului tren.

După fotografiile de rigoare, automotorul Săgeata Albastră, avându-l ”la cârmă” pe experimentatul mecanic de locomotivă Iulian Alexe, a plecat înapoi spre București, unde a ajuns fix la ora stabilită.

Pe drum ”a făcut cruce” (s-a intersectat) la stația Mogoșoaia cu o altă garnitură care se îndrepta spre Aeroportul Henri Coandă, aparținând operatorului privat Regio Călători, care plecase din Gara de Nord la 00,30. Trenurile celor doi operatori de transport feroviar au alternat toată noaptea și în cursul dimineții, iar la ora 11,50 este programată plecarea primului tren al celuilalt operator de pe această linie – Transferoviar Călători.

Trenul de Aeroport, pe post de navetă către microbuz

La întoarcerea în Gara de Nord din București, automotorul CFR Călători era așteptat de presă și de câțiva gură-cască, în gara pustie, cu toate magazinele închise.

La capătul peroanelor, în dreptul tabelelor de Plecări/Sosiri din fața ghișeului de Informații, se afla însă și un bărbat cu un troller, care părea că se duce la Otopeni pentru a lua avionul. Greșit, ne spune el: ”Trebuie să ajung la Galați. Mă duc cu trenul până la aeroport și de acolo iau microbuzul. Aș fi vrut să mă duc cu trenul, dar am tren abia la 5,30 dimineața. Așa ajung mai repede”. Deh, românul e inventiv.

A fost singurul călător al trenului Regio Călători care a plecat spre Aeroport la ora 01,50.

O investiție de 100 milioane de euro

Proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București a prevăzut construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podețe, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație de cale ferată, cu linie dublă, la Terminalul T1. Valoarea contractului a fost de 398,1 milioane de lei.

În paralel, s-a derulat și un alt contract, cu austriecii de la Porr Construct, care au dublat calea ferată între Mogoșoaia și Balotești. Acest obiectiv de investiţii, în valoare de 50,5 milioane de lei, a avut finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Proiectul este la final și a presupus execuţia lucrărilor de infrastructură şi suprastructură feroviară pe întreagul traseu, în lungime de aproximativ opt kilometri.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole