vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Președinția Consiliului UE propune extinderea NPR (Înregistrarea Numelui Pasagerilor) la calea ferată

facilități pentru studenți pe calea ferată interoperabilitatea feroviarăPreședinția finlandeză a Consiliului UE propune măsuri suplimentare privind implementarea Directivei EU 2016/681 privind utilizarea Datelor privind Numele Pasagerilor (PNR).

Potrivit site-ului de internet statewatch.org, șefia finlandeză a Consiliului dorește adoptarea unor modificări care vor permite aplicarea Directivei menționate și în cazul călătoriilor pe calea ferată, pe mare și pe șosele.

ONG menționează o notă a Președinției Consiliului privind „lărgirea scopului PNR la alte forme de transport, cu excepția celui aerian” în care se arată: „Volumele de trafic din interiorul și exteriorul zonei Schengen sunt în creștere. Aceasta implică o creștere și a criminalității cum ar fi traficul cu emigranți din afara țărilor europene, traficul cu narcotice, terorism sau alte crime. Aceasta prezintă o provocare în creștere pentru autoritățile naționale însărcinate cu combaterea crimei”.

Un document de lucru al Consiliului UE din februarie 2019 arăta: „cu privire la procentajul răspunsurilor, majoritatea statelor membre au picat de acord cu lărgirea scopului Directivei PNR. Procentajele au fost 76% în favoarea lărgii în căile ferate, 83% pe maritim și 67% pe traficul rutier”.

Președinția sugerează că „traficul maritim și cel cu trenurile de mare viteză ar trebui să fie următoarele priorități”. Finlandezii dau și argumente, anume faptul că în țara lor numărul celor care călătoresc cu avioanele este comparabil cu cel care aleg mijloacele maritime de transport.

„În Finlanda numărul celor care călătoresc pe mare și a celor care se deplasează cu mijloace aeriene este egal, aproximativ 20 de milioane de pasageri folosesc ambele metode de deplasare către și din Finlanda. Ca și în transporturile aeriene, traficul pe mare poate fi folosit  pentru a facilita integral intrarea ilegală într-o țară, pentru a derula rafic de ființe umane, arme și droguri”.

Concluzia? “Dacă s-ar pune problema extinderii sferei de aplicare a Directivei PNR, ar fi necesară o evaluare a impactului cu privire la celelalte forme de călătorie. Modificarea sferei de aplicare a directivei PNR pentru a include alte forme de călătorie ar provoca cel puțin la început costuri pentru companiile de transport, dar, pe de altă parte, ar simplifica procesul, când companiile ar trebui să ofere informațiilor PNR o singură dată, unei autorități”, spune președinția.

Ce este PNR?

  • PNR sunt informațiile furnizate de pasageri și colectate de companiile aeriene, în cursul normal al activității lor, pentru a permite rezervările și efectuarea procesului de check-in.
  • PNR poate conține informații, cum ar fi datele călătoriei, itinerarul de călătorie, informațiile biletului, datele de contact, agentul de călătorie, mijloacele de plată, numărul locului și informații despre bagaje.
  • PNR este un instrument de aplicare a legii foarte important care permite prevenirea, detectarea și investigarea terorismului și a altor forme de infracțiuni grave (precum droguri, trafic de persoane, exploatare sexuală a copiilor și altele), susține Comisia Europeană.

Pentru a pune în aplicare regulile înainte de 25 mai 2018, statele membre au adoptat diferite legi care asimilează prevederile europene. În România este vorba de legea 284/2018 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale

Statele membre trebuie să adopte o listă a autorităților competente îndreptățite să solicite sau să primească date PNR. Normele se aplică zborurilor care sosesc din țări terțe către statele membre ale Uniunii Europene. Statele membre pot decide să aplice aceste măsuri zborurilor care pleacă de la și ajung la un stat membru al UE (zboruri intra-UE).

Garanțiile de protecție a datelor

Directiva oferă garanții privind protecția datelor, precum:

  • Datele sensibile nu trebuie prelucrate;
  • Datele trebuie șterse după 5 ani;
  • Date depersonalizate după 6 luni;
  • Ofițer pentru protecția datelor în cadrul UIP
  • Autoritatea națională de supraveghere trebuie să fie independentă

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole