duminică, mai 19, 2024
spot_img

Povara fiscală aplicată transporturilor feroviare va fi scăzută. Guvernul vrea eliminarea discriminării față de rutier

Guvernul a trasat Ministerului Transporturilor sarcina realizării a două acte normative cu impact asupra căii ferate. Acestea trebuie realizate până în luna septembrie a acestui an.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Clubul Fermierilor Români

Primul proiect prevede modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Potrivit anunțului Guvernului se dorește stimularea dezvoltarii traficului feroviar, descongestionarea soselelor și crearea unui mediu ecologic de transport. „Proiectul consta în relansarea transportului feroviar prin posibilitatea micșorării tarifelor și în eficientizarea transportului feroviar”, spun inițiatorii.

”Totodată, s-ar elimina și discriminarea inadmisibila a transportului feroviar în raport cu transportul auto. Proiectul de act normativ ar trebui să reglementeze o tarifare cât mai echitabilă a utilizării infrastructurilor de transport terestru, care să ducă la diminuarea concurenței neloiale existente în prezent, dat fiind ca în cazul transportului rutier nu este prevazut un tarif de utilizare a infrastructurii de transport, așa cum este prevazut pentru transportul feroviar. Măsura este menita să asigure un tratament egal între modurile de transport feroviar și rutier. Măsura este susținută și de faptul că pentru transporturile maritime și aeriene este prevazută scutirea de la plata accizelor (art. 399, alin. (1) din Codul Fiscal)”.



Un al doilea proiect privește modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.7/2005 pentru aprobarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România. Se dorește modificarea art.4 – Tarife de transport, în sensul eliminarii din text a prevederilor privind obligativitatea publicării tarifelor și a condițiilor de aplicare a acestora, de către operatorii de transport feroviar de marfă.

Măsura urmărește „Creșterea competitivității între operatorii de transport feroviar de marfă și eliminarea concurenței neloiale, în condițiile liberalizării pieței de transport feroviar de marfă.

Inițiatorii spun că obligativitatea publicării tarifelor de transport și a condițiilor de aplicare a acestora, de către operatorii de transport feroviari de marfă intră în contradicție chiar cu principiul enunțat la alin.(2) al Art.4, potrivit căruia, tarifele de transport feroviar de marfă se formeaza liber pe piață. „De menționat ar fi și faptul că niciunul din operatorii de transport privați nu publică tarifele și condițiile de aplicare a tarifelor, în textul Art.4 nefiind prevăzute sancțtiuni pentru astfel de situații”, mai afirmă ei.

Integrarea în UE a dus la creșterea tarifelor, nu la micșorarea lor

Măsurile ar putea fi binevenite în condițiile în care operatorii acuză gestionarul infrastructurii CFR SA dar și AFER de stabilire arbitrară a tarifelor și taxelor. În urmă cu un an, la puțin timp după declanșarea pandemiei, Vasile Șeclăman, președintele Patronatului Feroviar Privat din România (OPSFPR) acuza că tarifele au fost majorate de CFR fix odată cu declanșarea crizei economice. Astfel în data de 4 martie 2020, CFR SA a majorat în mod arbitrar, în afara prevederilor legale, o serie de tarife plătite de operatorii feroviari privați, cu cote mult peste cele ale inflației, afirma patronatul.

La data menționată, conducerea CFR SA a emis dispoziția nr 33 prin care s-a aprobat punerea în aplicare a unor tarife pentru serviciile adiţionale şi prestaţiile furnizate de CFR operatorilor de transport feroviar, explica acum un an Vasile Șeclăman.

Dar ce acuzau operatorii? Era vorba de majorări semnificative ale unor tarife, astfel:

– tarif pentru transporturi excepţionale: + 24,52%

– tarif pentru verificarea vehiculelor feroviare cu transporturi excepţionale: +24,94%

– tarif de staţionare operativă a materialului rulant:

  • pentru vagon: + 5,45%
  • pentru MR motor: + 6,59%

– tarif de staţionare pentru lungă durată a materialului rulant: +11,11 %

– tarif de staţionare la încărcare-descărcare a vagoanelor: + 17,94%

– tarif de manevră a vehiculelor feroviare: +8,54%

– tarif de acces al convoaielor de manevră la/de la infrastructură CFR: + 12,98%.

Majorări, mult peste inflație

Toate aceste majorări sunt mult peste inflație. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, procentul de majorare înregistrat de indicele lunar al preţurilor de consum pentru servicii raportat în luna ianuarie 2020 faţă de luna octombrie 2018 (data ultimei actualizări a tarifelor CFR) este de numai 4,88 %, explica el.

Raportarea scumpirilor la inflație nu era făcută gratuit. Șeclăman explica faptul că nu s-a ținut seama de prevederile art 31, alin ( 7 ) din Legea 202/2016 prin care “tarifele impuse pentru accesul pe calea ferată în cadrul infrastructurilor de servicii şi furnizarea de servicii în cadrul acestor infrastructuri nu trebuie să depăşească costul furnizării lor, plus un profit rezonabil” şi ţinând cont de faptul că nu a trecut nici un an de când au fost reaşezate aceste tarife în urma unei Decizii a CNSDF (Consiliul Național de Suprveghere în Domeniul Feroviar – n.red.). În acest caz, o creştere nu se poate face decât cu cel mult procentul de inflaţie.

Tot acum un an Șeclăman aborda și problema tarifelor AFER. El spunea că multe tarife (nou introduse odată cu aplicarea Pachetului 4 feroviar) sunt de zece ori mai mari decât cele vechi, ajungând la zeci de mii de euro. AFER este o instituție care se autofinanțează, însă noile tarife par a merge dincolo de asigurarea funcționării  zilnice.

Angajatori
ColaboratoriParteneri Media
facultatea de transporturi UPBlogo CFDP

MAI MULTE DETALII

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole