vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Până la finele anului se face lista trenurilor pe care statul dă compensație

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a primit o singură ofertă la licitația pentru actualizarea Modelului Național de Transport și de stabilire a Serviciului Public care trebuie definitivate de ARF până la finele anului.

circulație feroviară întreruptă
FOTO cu caracter ilustrativ

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Singura ofertă a fost depusă la expirarea termenului limită, zilele trecute, de către AV Transport Planning SRL, o „cunoștință” mai veche a Autorității pentru Reformă Feroviară.

Deși și-au exprimat intenția de a participa, firmele Deloitte Consultanță și INRO Consultants Inc (firmă canadiană) nu au depus oferte.

Firma AV Transport Planning are ca acționari în proporții egale pe Adrian Vasile Vîlcan și pe Daniela Ioana Martin, administrator fiind primul. Vîlcan și-a început cariera ca cercetător științific la INCERTRANS în perioada 1993-1997. Valoarea estimativă a contractului este de 1,9 milioane lei, iar durata acestuia este de 10 luni. De altfel, ARF are obligația de a prezenta datele ce vor fi incluse în studiul AV Transport Planning nu mai târziu de finele anului.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (A.R.F.) este responsabilă de implementarea, până la data de 30.09.2021, a unui model național de transport și de definirea Obligației de Serviciu Public (OSP) de transport feroviar public de călători până cel târziu la data de 31.12.2021. Obligația de serviciu public (OSP), se concretizează în Lista trenurilor de călători pentru care operatorii de transport feroviar de călători, primesc compensație de la bugetul de stat în baza contractelor de serviciu public și a actelor adiționale la acestea încheiate cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în condițiile legii”, spune în fișa de date ARF.

Cum se va stabili serviciul public

Potrivit documentației de licitație, criteriile minime care vor fi luate în considerare în stabilirea Obligației de Serviciu Public (OSP) sunt următoarele:

● numărul de călători ce utilizează modul de transport feroviar;

● configurația geografică a rețelei feroviare din România;

● amplasarea stațiilor CF și elementele infrastructurii feroviare;

● frecvența serviciului de transport;

● zona de captare;

● numărul potențial de călători (inclusiv cei atrași de la alte moduri de transport);

● viteza medie;

● rute/moduri alternative de deplasare;

● prețul legitimațiilor de călătorie.

Firma care a livrat softul de modelare la Master Planul Ministerului Transporturilor se retrage din licitație

Instrumentele necesare și metodologia pentru a stabili volumul de călători la nivel de rută de transport/linie și operator de transport se vor baza pe Modelul Național de Transport (MNT), implementat în software-ul de planificare și modelare în transporturi INRO-EMME, actualizat și detaliat corespunzător, care în prezent este deținut de Biroul Implementare Master Plan din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Interesant este faptul că softul indicat, anume INRO-EMME aparține tocmai firmei INRO Consulting Inc care a refuzat să depună ofertă la licitație deși s-a arătat interesată inițial de aceasta.

Obiectul achiziției va constă în 4 (patru) componente [sarcini] principale:

  • actualizarea și detalierea MNT la nivelul anului de bază 2019;
  • restructurarea funcțională a MNT pentru a corespunde obiectivelor proiectului;
  • stabilirea Obligației de Serviciu Public (OSP) de transport feroviar public de călători pentru anul 2022;
  • instruirea și pregătirea personalului din cadrul ARF ce va gestiona MNT și va participa pe viitor la generarea OSP.

AV Transport Planning este o firmă ce are o colaborare mai veche cu ARF. La finele primăverii AV Transport Planning alături de Synergetics Corporation S.R.L.(România), Panteia B.V. (Olanda) și Railistics GmbH (Germania) au livrat ARF un studiu „de sustenabilitate şi eficientizare a reţelei feroviare din România”.

Studiul a inclus:

  • concluzii și recomandări de politică în domeniul feroviar;
  • planificarea măsurilor privind infrastructura feroviară;
  • măsuri investiționale, măsuri operaționale și comerciale, liste de priorități;
  • planificarea investițiilor și posibile surse de finanțare;
  • planul de implementare pentru fiecare din cele 113 linii analizate.

Achiziția ARF a fost inclusă atunci în Programul Operațional Infrastructură Mare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole