miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Forțe de securitate și lume ca la urs, așteptând Orient Express în Gara de Nord

Dispozitive sporite de forțe de ordine – Poliție, Jandarmerie și, pe deasupra, o firmă privată de pază – dar și lume ca la urs s-au strâns luni după amiază să vadă cum intră garnitura de lux Venice Simplon Orient Express în Gara de Nord din București.

Adrian Bărbulescu

Pe o căldură insuportabilă, Gara de Nord din București era luni după amiază, după ora 16,00, plină ochi de lume. Deh, e vremea concediilor și oamenii se duc la mare, la munte sau la rude.

Dar nu era vorba de o zi oarecare de august în cea mai mare poartă feroviară din România, ci și un moment cu totul special. Trenul de lux Venice Simplon Orient Express, devenit celebru mai ales datorită cărții scrisă de Agatha Christie, care a fost ulterior ecranizată, urma să ajungă în Gara de Nord.

Peronul de la liniile 10-11, unde urma să ajungă garnitura, era păzit cu strictețe de forțele de ordine, care nu lăsau pe nimeni să intre. Pe la mijlocul peronului, fusese oprită o camionetă a unei firme românești de curățătorie, pentru a prelua lenjeria de pat folosită în cursul nopții trecute.

Orient Express în Gara de Nord. Puhoi de gură cască

Pe peroanele alăturate, puhoi de gură cască și pasionați feroviari, care își pregăteau, după caz, aparatele foto, camerele video sau telefoanele, pentru a imortaliza momentul. În sfârșit, sosește și momentul mult așteptat. În spatele locomotivei electrice ferchezuite a CFR Călători se află nu mai puțin de 16 vagoane, de dormit și restaurant. De mai bine de 15 ani de zile pe căile ferate române nu a mai fost văzută o garnitură cu atât de multe vagoane.

Din tren coboară, extrem de destinși, pasagerii, îmbrăcați casual, dar cu haine produse de firme de top, în general oameni la vârsta a doua sau a treia. Normal, greu găsești tineri care să fie dispuși să dea cel puțin 6.000 de euro pentru un bilet de la Paris la Istanbul.

În gară îi întâmpină aceeași mizerie și lume pestriță cu care noi suntem obișnuiți, dar nici pe ei nu pare să-i deranjeze. La linia alăturată era garat trenul InterRegio care urma să plece spre Constanța, iar pasagerii nu au pierdut ocazia unui selfie cu celebra garnitură de lux pe fundal.

Singurele două tronsoane neelectrificate, în România

Orient Express a intrat anul acesta în România pe la Episcopia Bihor, și nu pe la Curtici, ca de obicei. Așa se face că, în întregul său parcurs de mii de kilometri, în România a întâlnit singurele două tronsoane neelectrificate: Episcopia Bihor – Oradea – Cluj Napoca și, ulterior, Videle – Giurgiu Nord.

Cu o istorie ce datează încă din anii 1883, actualul VSOE atunci Orient Express, tranzitează România în drumul sau către Istanbul. Această rută nu este cea mai lungă dar este cea mai prestigioasă și încărcată de istorie. Paris – București – Constantinopol (Istanbul) fiind ruta adevărată a originalului Orient Express, care pe atunci era doar un tren de distanță lungă care oferea servicii mult peste ce se găsea la acele vremuri, când transportul pe calea ferată era la început și încă plin de pericole.

”În anul 2019 VSOE încă tranzitează România pe ruta care l-a făcut faimos acum mai bine de 130 ani. Vagoanele sunt aceleași că acum 90 ani construite de Compagnie Internaționale des Wagons-Lits (CIWL), numai denumirea diferă puțin datorită firmei care îl administrează, Venice-Simplon. Vagoanele originale ale Orient Express folosite între anii 1883-1923 se află acum numai în muzee”, precizează România Feroviară într-o postare pe Facebook.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole