vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Orban și Bode se întâlnesc cu sindicatele de la BNS

Întâlnirea începe miercuri la ora 9.00 și pe agenda acesteia se găsesc inclusiv sunbiecte legate de infrastructura de tranport și investiții. Relațiile de muncă sunt un alt subiect ce va fi discutat.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

terapie intensivă la Spitalul CF1 rectificarea bugetară noul prim-ministru francez Ordonanța pe achizițiile publice modernizarea infrastructurii prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată Ludovic Orban în Parlament Orban anunță măsurile de relaxare Orban îl contrazice pe Vela investiţii publice Restricțiile pentru călătoria cu trenul șomajul tehnic pentru bugetari
Sindicatele ajută Guvernul, în lipsă de inspirație

Miercuri, începând cu ora 09,00, la sediul Guvernului va avea loc o întâlnire între prim – ministrul, Ludovic Orban și mai mulți miniștri ai Guvernului, pe de o parte și o delegație a Blocului Național Sindical, condusă de domnul Dumitru Costin, Președinte BNS. Potrivit News.ro pe listă se găsește inclusiv ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Întâlnirea are loc la solicitarea BNS, confederație sindicală reprezentativă la nivel național și a fost adresată Primului Ministru și Guvernului României în data de 31 iulie a.c.

 

 

Agenda de dialog conține patru teme majore care vizează:

  • Piața Muncii;
  • Sustenabilitatea componentelor sistemului de securitate socială (în principal sistemul public de pensii și sistemul de asigurări de sănătate);
  • Agricultura;
  • Investițiile publice (vor fi înaintate suplimentar propuneri care vizează domeniile transporturi, industria de apărare, industria navală, energie, sănătate publică).

Ce propuneri fac sindicatele

În domeniul infrastructurii sindicatele propun „Realizarea investițiilor asumate prin Planul Național de Investiții și relansare economică cu obiectiv major crearea de locuri de muncă de calitate.

„Criza sanitară nu s-a încheiat însă criza economică începe în acest moment sa-și facă simțită prezența. Investițiile publice sunt esențiale pentru a reporni ciclul de creștere economică. Este important însă ca aceste investiții să fie unele relevante și utile pe termen mediu și lung”, spune BNS.

„Infrastructura fizică a României a constituit în această perioadă o frână în dezvoltarea economică, cu efecte la nivelul competitivității României. Ca urmare, având în vedere contextul creat de criza sanitară și alocările de resurse mobilizate la nivel european este extrem de important să se valorifice această oportunitate, realizând totodată un efect de antrenare la nivelul întregii economii.

Infrastructura de transport, cea în domeniul energiei, comunicațiilor, agriculturii, sănătății, educației și sportului alături de modernizarea comunităților locale, trebuie să reprezinte priorități în alocarea resurselor pentru investiții”, adaugă reprezentanții acesteia.

Este foarte important însă ca realizarea acestor investiții să genereze locuri de muncă de calitate, pentru a absorbi forța de muncă eliberată din mediul economic, ca efect al crizei. Atunci când măsurile de suport temporar pentru menținerea locurilor de muncă vor înceta este foarte posibil să ne confruntăm cu un val de concedieri.

BNS: Investițiile trebuie prioritizate. Legea achizițiilor, schimbată

De aceea BNS propune, printre altele prioritizarea investițiilor din planul de investiții și abordarea acestora având ca obiectiv major crearea de locuri de muncă și modificarea legii achizițiilor publice – pentru lucrările publice instituirea unor condiționalități privind existența contractelor colective de muncă în companiile care participă la licitații de lucrări publice.

O a doua măsură este cea de creare a cadrului instituțional pentru funcționarea unei autorități care să sprijine scrierea și implementarea de proiecte majore de investiții. Absorția deficitară a fondurilor europene, în special în cazul lucrărilor majore de investiții, a fost cauzată în multe cazuri lipsei de expertiză în domeniul scrierii aplicațiilor dar și implementării unor astfel de proiecte.

Pentru a răspunde unor astfel de probleme, unele țări din zona Europei Centrale și de Est au procedat la angrenarea celor mai buni experți în scrierea de proiecte într-o autoritate publică capabilă să sprijine procesul de scriere a aplicației de accesare dau și a procesului de implementare, mai spune BNS.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole