vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

O cale ferată veche de aproape 150 de ani, propusă spre dezafectare

Un senator PSD a depus zilele trecute o propunere legislativă pentru dezafectarea căii ferate Câmpina – Câmpinița – Telega, înființată la 1883 dar nefolosită începând cu 2013.

 

Senatoarea ( în stânga lui Răzvan Cuc) crede că șoseaua e mai bună decât redeschiderea căii ferate

Potrivit inițiatorului, respectiv senatoarei Laura Mihaela Fulgeanu Moagher linia trebuie să treacă la domeniul public al municipiului Câmpina care ar urma să realizeze o nouă cale de comunicație rutieră.

„În conformitate cu Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Câmpina 2021-2027, aceste proiecte de modemizare a infrastructurii propun constituirea unei noi căi de comunicaţie mtiera, care va asigura inclusiv accesul şi legătura între Municipiul Câmpina şi localităţile limitfofe, respective Telega,
Brebu şi Poiana Câmpina. În proiectul privind Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Câmpina 2021-2027 au fost identificată ca principals oportunitate de dezvoltare ,creşterea mobilităţii cu un grad mai mare de afectare a populaţiei prin propunerea unei artere de circulate mtiera.
în condiţiile în care pe tronsonul de cale ferată menţionat există porţiuni unde şină de cale ferată nu mai există, este acoperită în totalitate de vegetaţie
necontrolată iar zona aferentă fiind afectată din cauza neexploatarii şi neîntreţinerii acestui obiectiv, devenind o zonă insalubră cu urmări asupra
siguranţei cetăţenilor, consider că există justificarea acestui transfer intrucât obiectivul nu mai este funcţional, linia de cale ferată fiind închisă circulaţiei trenurilor din anul 2013 şi se află într-o stare de degradare continuă, împreună cu podurile de cale ferată”, argumentează senatoarea.

sursa foto Campinatv.ro

Calea ferată Câmpina–Telega a fost o cale ferată cu ecartament normal ce lega orașul Câmpina de comuna Telega. Linia era deservită de trei gări, Câmpina, Câmpinița și Telega, și avea o lungime totală de aproximativ 5,2 km. Linia a fost construită în anul 1883, cu un scop combinat: transportul de sare dinspre ocnele de sare de la Doftana și cel de lemn dinspre Valea Doftanei, pentru că în acea perioadă funcționa și o linie forestieră cu ecartament îngust între gara din Doftana și Valea Doftanei.

Calea ferată Câmpina–Telega pornea de la gara Câmpina și traversa râul Prahova pe un pod proiectat de inginerul Anghel Saligny, apoi urca pe platoul pe care este așezat orașul Câmpina și avea stație la gara Câmpinița, construită în vecinătatea Rafinăriei Steaua Română. Linia continua spre Telega, traversa râul Doftana pe un alt pod proiectat de inginerul Anghel Saligny, avea stație la gara Telega din satul Doftana și mai continua câteva zeci de metri până la intrarea în ocna Doftana, unde funcționa o stație de încărcare/descărcare a vagoanelor cu sare din mină. În zona gării din Doftana calea ferată Câmpina–Telega supratraversa pe un pod de piatră în arc linia forestieră cu ecartament îngust către localitatea Valea Doftanei. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole