joi, septembrie 19, 2024
spot_img

Nouă legătură feroviară, de tip „tram-train”, spre Aeroportul Otopeni

Soluții feroviare de conexiune a Aeroportului la București

Pe lângă  linia de cale ferată Gara de Nord – Odăile – Aeroport Otopeni, proiect aflat în portofoliul Ministerului Transporturilor – CFR SA, Primăria București intenționează derularea unui alt proiect feroviar de legare a aeroportului, prin partea de est a acestuia.

După ce timp de 30 de ani aeroportul Otopeni a fost legat de Capitală doar de către DN1, bucureștenii au acum mai multe proiecte de conexiune feroviară cu principalul aeroport al țării.

Potrivit unor surse din Primăria Capitalei, consultate de către Club Feroviar, instituția dorește derularea proiectului unei noi conexiuni spre aeroport, de data aceasta la est de acesta, în vecinătatea autostrăzii A3, București – Ploiești.

Zona în cauză urmează să facă obiectul unor dezvoltări importante a aeroportului. A doua etapă a programului strategic de dezvoltare a aeroportului Henri Coandă prevede edificarea la est a unui nou terminal și a unor zone de spații comerciale. Ansamblul se află la aproximativ 3-4 kilometri de autostrada A3.

Cum va arăta noua legătură feroviară

Sursele consultate de Club Feroviar au declarat că proiectul are și susținerea Guvernului. Din partea acestuia se va ocupa Departamentul pentru Infrastructură, entitate nou înființată în subordinea Executivului. La acest moment sunt luate în calcul două mecanisme de derulare a proiectului, respectiv un Parteneriat Public Privat (PPP) sau proiect cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. În prezent se pregătește un studiu care să arate cea mai bună soluție de implementare.

Legătura ar urma să fie de tipul metrou ușor („tram-train”) pe piloni și ar pleca spre Otopeni din centrul Bucureștiului. Soluția constructivă a trenului va fi una modernă cu cedare de energie la frânare, la intrarea în stații, și alimentare cu energia obținută la frânarea altor trenuri, la plecare. Astfel de soluții tehnice se întâlnesc în rețelele de transport din alte țări, spre exemplu Dubai – Emiratele Arabe.

Traseul legăturii feroviare nu este clar. Trebuie însă reamintit că în planul de mobilitate urbană durabilă București-Ilfov 2016-2030 apare proiectul de dezvoltare a unui nou culoar de tramvai pe ruta Bragadiru – Voluntari, axa sud-vest nord-est, prin centrul Bucurestiului. Acesta va avea o lungime de 21 km si este echivalent cu magistrala de metrou M7. Valoare proiectului este 426 milioane de euro, fără TVA. De aceea este posibil ca legătura feroviară nouă spre aeroport să plece din zona localității Voluntari.

Proiectele de dezvoltare a conexiunilor de transpot spre Otopeni nu lipsesc. Planul de modernizare a aeroportului, etapa a 2-a , prevede prelungirea căii ferate din zona gării Balotești spre estul aeroportului, cu ocolirea acestuia pe la nord. Aceasta va fi o rută alternativă la legătura dezvoltată de CFR între aeroport și punctul de staționare Odăile, pe aceeași cale ferată cu Balotești, situat însă la sud – vest.

Celelalte două legături avute în vedere sunt Magistrala 6 de metrou spre aeroport, cu plecare din zona 1 Mai. Primul tronson al Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Otopeni a fost scos la licitație de către Metrorex. Este vorba de un tronson de șase kilometri cu primele șapte stații, de la 1 Mai și până la stația Tokyo (zona complex comercial Băneasa), pentru care Comisia Europeană va acorda finanțare nerambursabilă. Contractul are o valoare estimată de 1,3 miliarde de lei și termenlul de realizare va fi de patru ani (48 de luni). M6 va funcționa pe traseu comun cu M4 de la stația 1 Mai până la Gara de Nord. Astfel, M6 va porni efectiv din Gara de Nord și va ajunge la Otopeni fără să fie nevoie schimbarea trenurilor de către călători.

Câștigătoare a lucrărilor la conexiunea feroviară Odăile – Aeroport   fost desemnată asocierea SC Arcada Company SA – SC ISPCF SA – DB Engineering & Consulting GMBH. Valoarea contractului este de 398,16 milioane lei fără TVA. Contractul are o durată de 14 luni (două luni pentru proiectare şi 12 luni pentru execuţie) și va fi finanțat din fonduri de coeziune şi de la bugetul de stat. Lungimea căii ferate nou construite duble va fi 2,95 km. Va fi realizat și un viaduct de 1,52 km care va traversa DN 1, trei podeţe, o instalaţie de centralizare electronică şi o staţie de călători la terminalul T1.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole