vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Noi discutii pentru dezvoltarea centrelor intermodale regionale

La sediul ADR Centru din Alba Iulia a avut loc o intalnire de lucru pentru discutarea aspectelor specifice privind cadrul general de dezvoltare a infrastructurii de transport, sursele de finantare si strategia de implementare a proiectelor. Accentul a fost pus pe studierea posibilitatilor de dezvoltare a unor centre de transfer intermodal/multimodal in Regiunea Centru, respectiv la Feldioara-Brasov, la Targu Mures, in judetul Alba la Coslariu-Teius sau Vintu de Jos, dar si in Sibiu, in zona Parcului Industrial Sura Mica.

La intalnire au participat reprezentanti ai Consiliilor Judetene din Alba, Brasov, Sibiu si Mures, reprezentantii Regionalei CF Brasov, alaturi de experti din cadrul ADR Centru si din cadrul administratiei publice locale.

In judetul Alba, atat zona Teius-Coslariu, cat si Sebes-Vintu de Jos, vor fi legate de vestul Europei prin autostrazi si cai ferate de mare viteza, ca urmare a investitiilor realizate sau care sunt in curs de finalizare. In judetul Brasov, la Feldioara, au fost facuti pasi semnificativi pentru realizarea unui centru de transfer intermodal, iar in judetele Mures si Sibiu, autoritatile publice locale intentioneaza sa creeze noi facilitati pentru investitori, in apropierea parcurilor industriale existente si a aeroporturilor. Tot in judetul Sibiu se fac demersuri pentru infiintarea unui terminal cargo la nivelul Aeroportului, care are deja statutul de agent abilitat, in vederea procesarii viitoare a marfurilor, atat la iesirea, cat si la intrarea in tara.

In cadrul reuniunii de la ADR Centru au fost discutate conceptele de dezvoltare propuse de CDR Centru si, pornind de la faptul ca initiativele locale se afla in diferite stadii de maturitate, promotorii obiectivelor de investitii in terminale multimodale au discutat despre armonizarea si corelarea acestor initiative, pentru o mai buna valorificare a lor la nivel national.

Obiectivul acestei intalniri a fost de a informa toate partile interesate despre stadiul proiectelor, de a impartasi experiente in ceea ce priveste dificultatile intampinate si de a transmite partenerilor solutiile identificate pentru depasirea acestor dificultati, pentru elaborarea unei strategii comune de promovare a proiectelor de realizare a unor centre de transfer intermodal in Regiunea Centru.

“Ne intereseaza foarte mult cresterea conectivitatii intermodale, a legaturilor create prin combinarea tuturor modurilor de transport intre regiuni, accesul optim al populatiei si al mediului de afaceri la reteaua de transport si sustinerea dezvoltarii zonelor cu potential de crestere economica. Dezvoltarea sistemului de transport multimodal implica efortul comun al administratiei publice centrale si locale, al operatorilor de transport si al tuturor actorilor implicati in procesul de dezvoltare regionala. Pozitionarea centrelor pe care le-am analizat cu partenerii nostri de dialog aduce mari beneficii fiecaruia dintre judetele regiunii. Vom colabora cu reprezentantii CFR, precum si cu colegii nostri de la nivel national, pentru a sprijini autoritatile publice sa pregateasca documentatiile necesare realizarii centrelor de care am vorbit. Astfel, oferim sprijin, informatii si expertiza concreta pentru realizarea de proiecte integrate, pentru dezvoltare regionala”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole