vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Nicio amendă aplicată de Poliție pentru lipsa măștii și a distanței minime, în trenuri

După ce în doar trei zile în perioada 1 – 3 mai 2020 a aplicat în gări peste 500 de amenzi pentru nerespectarea Ordonanțelor militare, Poliția Română nu este în măsură să informeze acum câte amenzi a aplicat pentru nerespectarea distanței dintre călători în trenuri sau pentru nepurtarea măștii. Cauza pare a fi legislația proastă, care nu prevede sancțiuni celor care refuză măsurile.

Doru Cireașă

Nicio amendă aplicată de Poliție pentru lipsa măștii și distanței minime în trenuri
sursa: Digi 24

Poliția Română nu este în măsură să informeze acum câte amenzi a aplicat pentru nerespectarea distanței dintre călători în trenuri sau pentru nepurtarea măștii, rezultă din răspunsurile oferite de către instituția menționată publicației Club Feroviar.

Printr-un set de întrebări trimis Poliției, Club Feroviar a dorit să afle care este numărul de sancțiuni aplicate pentru nepurtarea măștii în trenuri, nerespectarea regulii un loc liber, un loc ocupat, societățile de cale ferată sancționate și protocoalele existente încheiate cu operatorii pentru aplicarea prevederilor legale.

La toate aceste întrebări, Poliția nu a dat niciun răspuns sau, mai bine zis, a oferit răspunsuri din categoria „facem totul” și nu deținem date.

Nicio amendă aplicată de Poliție pentru lipsa măștii și distanței minime în trenuri

Astfel, la întrebarea privind numărul celor sancționați răspunsul a fost „nu deținem datele statistice în forma solicitată”.

La cea privind protocoalele de colaborare semnate și societățile în cauză, Poliția s-a mărginit să spună că ”acordă sprijin operatorilor din sistemul transporturilor feroviare de călători (…) pentru respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, în ceea ce privește purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței sociale”.

„Cu ocazia patrulărilor efectuate în trenuri, pe lângă măsurile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, polițiștii verifică şi respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, după caz, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale persoanelor care nu respectă distanţa socială şi/sau nu poartă masca de protecţie.

În ceea ce priveşte algoritmul de emitere a legitimaţiilor de călătorie „un loc ocupat, un loc liber”, se efectuează verificări sistematic pentru respectarea acestui principiu, atât în trenurile patrulate, cât şi la peron, în traseu, în staţiile în care funcţionează posturi de poliţie transporturi feroviare.

De asemenea, polițiștii acestei structuri verifică respectarea, de către operatorii feroviari, a măsurilor prevăzute în Anexa nr.4 la Ordinul MTIC nr.79/2020 și răspund la toate sesizările operatorilor de transport feroviar, fără a se impune încheierea unor protocoale de cooperare/colaborare în acest sens”, mai spune, fără nicio cifră, Poliția.

Călătorii rămân neimpresionați de Poliție

Întrebările Club Feroviar au venit după ce în urmă cu aproximativ o săptămână presa a relatat situația unui tren sau, cel puțin, a unui vagon al acestuia, în care pasagerii stăteau pe locuri alăturate fără nicio măsură de protecție. Club Feroviar a scris despre aceasta aici.

Asta s-a întâmplat sâmbătă seara în trenul RE 3012, operat de CFR Călători, care circula pe ruta Brașov-București Nord (sosire 22,25).

Imagini prezentate de postul TV Digi 24 arată că sunt foarte mulți călători care stau pe scaune unul lângă altul și mulți nu poartă măști, existând riscul unei contaminări, în eventualitatea că ar exista persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Care este explicația lejerității

Ceea ce ne sperie cu adevărat și ne face să ne conformăm legilor este deseori posibilitatea de a încasa amenzi. Ori în cazul de față, juridic vorbind, persoanele care nu respectă regulile impuse de stat și de operatorii feroviari riscă cel mult admonestarea lor de către polițiști, personalul trenurilor sau de către călători. Aceasta deoarece legea și ordinul de ministru, menționate de Poliția Română, nu prevăd sancțiuni.

În ordine, legea 55 din 2020, privind activitățile de transport, spune:

  • Articolul 13 Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui: a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă
  • Articolul 32(1) În scopul prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri în condițiile prezentei legi, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se instituie la propunerea Comitetului național pentru situații speciale de urgență, denumit în continuare CNSSU, prin ordin al ministrului afacerilor interne. Măsurile propuse de CNSSU privind activitățile de transport se avizează de ministrul transporturilo, infrastructurii și comunicațiilor.

Capitolul de sancțiuni nu face însă referire la nerespectarea obligațiilor privind purtarea măștii sau a distanței minime dintre călători.

Nici Ordinul MTIC 79/2020 nu prevede sancțiuni, ceea ce este foarte normal ținând cont că este vorba de un ordin de ministru, nu de o lege, ordonanță etc.

Ordinul spune:

  • Articolul 1. Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligații:a) să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și, respectiv, stații de metrou, prin configurarea, după caz, a traseelor de deplasare a persoanelor, cât și a suprafețelor de staționare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcție de specificul fiecărui mod de transport: zonele de așteptare din interiorul terminalelor/stațiilor de pasageri, ghișeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informații, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în țară;
  • Anexa nr. 4. Măsuri și reguli în domeniul transportului feroviar și cu metroul, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19I. Măsuri și reguli la nivelul operatorilor feroviari. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.

Problema este una serioasă și sensibilă pentru CFR Călători. La acel moment,șeful de marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu, a explicat inerția companiei privind acest aspect prin lipsa de competențe a personalului de tren. El a spus atunci: „Iar personalul CFR Călători, în afară de verificarea legitimațiilor de călătorie și faptul că li se atrage atenția de fiecare dată să poarte masca în mod corespunzător, astfel încât să-i protejeze și pe ceilalți, să se protejeze și ei, mai mult, acești oameni, personalul CFR Călători, nu pot să facă pentru călători, nu au competențe”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole