vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Dispute Management – Consiliu Administrație la Metrorex pe tema noului Contract Colectiv de Muncă

Conducerea Metrorex ar fi negociat cu sindicaliștii creșteri salariale de nu mai puțin de 18% pentru viitorul contract de muncă, înțelegere înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă, deși legea nu permite negocieri ale contractelor de muncă pe durata stării de alertă. Ca nebunia să fie completă negocierile conduse de managementul executiv Metrorex nu sunt recunoscute de către Consiliul de Administrație.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Membrii Consiliului de Administrație Metrorex au respins acum două zile procesul verbal încheiat la sfârșitul lunii septembrie după negocierile cu sindicaliștii din subteran pe tema contractului Colectiv de Muncă, pe motiv că acesta “nu reflectă realitatea discuțiilor purtate”.

Un document apărut vineri în presă arată că negociatorii Metrorex, cel mai probabil conducerea executivă a societății, nu a adus la cunoștința C.A. rezultatul discuțiilor înainte de a fi validate prin procesul verbal al negocierilor.

Ca urmare, “membrii Consiliului de Administrație, întruniți în ședința Consiliului de Administrație din data de 27.10.2020, nu susțin și nu își asumă rezultatul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă pe anii 2020/2021, deja înregistrat la ITM”.

De asemenea, „răspunderea pentru consecințele financiare și economice, cu efect asupra companiei, cade exclusiv în sarcina comisiei de negociere. Menționăm că procesul verbal al ședinței din data de 28.09.2020, nu reflectă realitatea discuțiilor purtate, motiv pentru care Consiliul de Administrație nu și-l asumă și nu îl semnează”, se mai arată în documentul adoptat de CA acum două zile. Părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă.

„Părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă”, spun prevederile legale.

Negocierile au avut loc în urmă cu o lună, la 28 septembrie, iar rezultatul lor e foarte bun pentru sindicaliști.

Într-o perioadă în care românii din sectorul privat își pierd locurile de muncă, iar alți angajați din sectorul feroviar au de suferit din cauza pandemiei și crizei, celor aproape 6.000 de angajați Metrorex salariile le vor fi crescute cu 18% mult peste rata inflației și în pofida creșterii semnificative a deficitului bugetar pe acest an și a faptului că, totuși, este o societate ce primește subvenții importante de la bugetul de stat. Cheltuielile salariale lunare brute actuale pe angajat sunt la nivelul brut de 7.326 lei.

Reamintim, săptămâna trecută sindicaliștii lui Ion Rădoi au fost dați afară de la ședința Consiliului de Administrație.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Liber Metrou Unitatea, condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, a fost “pentru prima data în cei 30 de ani de activitate sindicală  când se întâmplă o asemenea situație, deși pe ordinea de zi a ședinței CA existau puncte referitoare la problemele economico-sociale ale Societății”.

Potrivit noilor majorări, un șef de serviciu ar fi urmat să aibă un salariu net de 11.000 de lei, în timp directorii din cadrul companiei ar fi urmat să câștige mai mult cu 1500 de lei decât directorul general care ar avea un salariu de aproximativ 15.000 de lei.

În ultimii cinci ani, salariile de la Metrorex au crescut cu aproape 80% în urma negocierilor anuale ale sindicatului, sub amenințarea grevei generale, cu conducerea Ministerului Transporturilor privind Contractul Colectiv de Muncă, a relatat presa.

Potrivit informațiilor apărute în presă,în 2016 salariile au crescut cu 9,5%, în 2017 cu 12%, în 2018 cu 21%, în 2019 cu 18,5%, iar în urma negocierilor de anul acesta salariile ar urma să fie majorate cu 18%.

Ce spune managementul Metrorex

Oficiali din conducerea  Metrorex au făcut câteva precizări. Echipa de negociere, formată din 15 angajați Metrorex, a avut mandat de la Consiliul de Administrație, însă acum acesta nu mai este recunoscut. Este vorba de majorări de salarii însă acestea iau în considerare extinderea activității (implicit a costurilor salariale) din acest motiv. Negocierile sunt posibile si pe perioada stării de alertă, căci altfel nu s-ar fi primit mandatul, iar delegația de negociere a inclus și juriști. O clarificare a situației este așteptată pentru săptămâna viitoare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole