vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

”Useriștii francezi” vor mutarea gărilor din Paris, pe modelul Mitrea – Tudorache – Negoiță

Doi candidați ai partidului La République En Marche (LREM) la Primăria Capitalei Franței vor mutarea gărilor din Paris în afara orașului. La București, inițiative similare au avut doar membri ai PSD – Miron Mitrea, Dan Tudorache și Robert Negoiță – și au vizat Gara de Nord și Gara Titan Sud. Toate au fost respinse.

Adrian Bărbulescu

mutarea gărilor din Paris

Benjamin Griveaux vrea să mute Gare de l’Est la intrarea în Paris, pentru a înființa un mare parc. La rândul lui, Cédric Villani vrea să transfere trenurile Eurostar și Thalys la Saint-Denis, o suburbie a Capitalei Franței, recunoscută pentru rata ridicată a criminalității și ca bastion comunist al imigranților. Cei doi candidați ai partidului aflat la putere în Franța se confruntă de acum înainte pe teme feroviare, notează postul de radio France Bleu.

Benjamin Griveaux a ales Gare de l’Est. Într-o emisiune radiofonică difuzată duminică, cel care este candidatul oficial al LREM la Primăria Parisului a explicat că vrea să o mute la porțile Capitalei Franței sau în altă comunitate a metropolei pentru a crea un ”Central Park parizian”. Un mare parc de 30 de hectare care ar urma să fie amenajat în locul șinelor de cale ferată, în urma unei investiții de 1,5 miliarde de euro.

În ceea ce-l privește pe Cédric Villani, subiectul prioritar este Gare du Nord. ”Întrebarea este cum se poate reduce fluxul care ajunge la Gare du Nord”, a spus el. Candidatul ”disident” al LREM a anunțat sâmbătă seara că vrea să mute ”traficul trenurilor Eurostar și Thalys din Gare du Nord la Saint-Denis Pleyel”. Această gară va fi, începând cu 2030, un hub al viitorului super-metrou Grand Paris Express, pe aici urmând să treacă patru linii ale rețelei de transport subteran.

Echipa lui Anne Hidalgo critică proiectul privind mutarea gărilor din Paris

Proiectul lui Benjamin Griveaux a fost imediat și virulent criticat de echipa municipală în funcție.

Emmanuel Grégoire, viceprimar și director al campaniei electorale a lui Anne Hidalgo, a denunțat pe Twitter costul faraonic și durata unui asemenea șantier. ”Dincolo de timpul de unul sau două decenii care ar fi necesar pentru a muta Gare de l’Est la Noisy-le-Sec sau Bobigny, lucrările ar genera cheltuieli colosale pentru orașul Paris”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Proiectul primăriței socialiste din Paris, care candidează pentru un nou mandat, este de a reamenaja împrejurimile celor două gări, favorizând deplasarea pe jos, cu bicicleta și cu transportul public, creând spații verzi pe facilitățile feroviare care nu mai sunt utilizate.

LREM, echivalentul francez al USR-PLUS

La République En Marche (LREM) este partidul politic înființat pe 6 aprilie 2016 de Emmanuel Macron la Amiens, orașul său natal. Denumit inițial En Marche!, el și-a schimbat numele înainte de alegerile parlamentare din iunie 2017, în La République en marche!.

Acesta este partidul care a fondat în Parlamentul European Grupul Renaissance (Renew Europe), al cărui lider este președintele PLUS, fostul premier Dacian Cioloș. Din Grupul Renaissance fac parte toți eurodeputații aleși în România, la alegerile europarlamentare de vara trecută, pe lista comună USR-PLUS.

La fel ca USR, până de curând, când partidul condus de Dan Barna s-a poziționat ca fiind ”de centru dreapta modern”, LREM nu are o ideologie clară, autodefinindu-se ca ”progresist”, reunind atât valori de stânga, cât și de dreapta.

Miron Mitrea nu voia mutarea gărilor din Paris, ci a Gării de Nord din București

La București, toți cei care au vrut mutarea unor gări în afara orașului au provenit de la PSD. Adică formațiunea care face parte din același grup politic european, S&D, cu Partidul Socialist Francez, care a propulsat-o pe Anne Hidalgo la Primăria Parisului. Și care se opune mutării gărilor.

Prima oară, ideea mutării Gării de Nord a fost pusă pe tapet de Miron Mitrea, pe vremea când era ministru al Transporturilor. Primarul general de atunci, Traian Băsescu, voia să construiască Pasajul Basarab, proiect respins fățiș de PSD. Dacă ar fi fost mutată gara, nu ar mai fi fost nevoie de pasaj.

Daniel Tudorache vrea să transforme Gara de Nord în muzeu

Vara trecută, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a readus în discuţie ideea lui Miron Mitrea de mutare a Gării de Nord din Bucureşti. Într-un interviu acordat DC News, edilul a subliniat faptul că mutarea gării mai înspre nord – fără demolarea actualei clădiri, care ar putea fi transformată într-un muzeu – ar face ca întreaga suprafaţă de teren ocupată în prezent de şinele de cale ferată să fie eliberată.

“Asta mi-am dorit. E un proiect de anvergură, dar trebuie să se pună de acord toate instituţiile, Ministerul Transporturilor, toţi. Trebuie să punem umărul pentru acest proiect. Noi avem două poduri care trec peste calea ferată şi leagă Sectorul 1 de Sectorul 6. Din cele două, unul este în reparaţii în prezent (n.red. – Podul Grant) şi Bucureştiul e efectiv blocat”, a declarat primarul Daniel Tudorache.

Robert Negoiță voia să mute Gara Titan Sud

Și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, voia, în urmă cu doi ani de zile, să dezafecteze o cale ferată urbană și o gară.

La începutul lunii iulie 2018 Robert Negoiță a cerut CFR SA să dezafecteze cei 3,7 km de cale ferată de pe Șoseaua Industriilor, parte din conexiunea feroviară București-Oltenița, sub pretextul că șinele reprezintă ”un dezastru pentru cetățeni”. În loc de cale ferată, primarul voia să lărgească șoseaua, astfel încât să rezulte ”un bulevard modern”. Negoiță voia ca trenurile să nu mai aibă capătul la Gara Titan Sud, ci la 4 km în direcția Oltenița, la halta București Sud din comuna Cățelu care în prezent este prima dintre cele 17 opriri pe care le fac trenurile ce merg spre Oltenița.

”Este un dezastru pentru cetățenii din zonă, nu vrem să o desființăm, ci vrem să o mutăm doi kilometri mai încolo, să o scoatem din oraș. Pentru cetățeni este un dezastru social, anual mor zeci de oameni. Puteți veni la fața locului pentru a vedea dezastrul”, spunea primarul.

Planurile sale au fost însă zădărnicite de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care i-a respins solicitarea. Gările bucureștene au rămas la locul lor, însă acum s-ar putea produce mutarea gărilor din Paris.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole