vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO Mocănița Apusenilor a revenit pe șine și va circula în fiecare weekend

Mocănița Apusenilor a revenit pe șine în ajunul Rusaliilor. Garnitura va circula pe traseul Câmpeni-Abrud și retur în fiecare weekend de acum înainte.

Mocănița Apusenilor
FOTO Ziarul Unirea

De asemenea, în gara din Câmpeni va avea loc o expoziţie feroviară. Pasionaţii de cale ferată îngustă vor putea admira 10 vehicule feroviare, iar cu unele dintre ele se vor face plimbări pe liniile gării, informează Ziarul Unirea.

Ca o noutate, începând cu acest an, plecările mocăniţei sunt din Câmpeni, pentru a fi mai accesibile pentru turiştii care vin din Arieşeni. ”Aș vrea să îi mulțumesc domnului Georg Hocevar cu sprijinul căruia, acest simbol al Apusenilor – Mocănița a renăscut! Împreună cu colegii primari din Abrud și Roșia Montană și cu susținerea Consiliul Județean Alba ne vom implica și vom dezvolta această atracție turistică. Turiștii, dar și locuitorii din Câmpeni și zonele învecinate sunt așteptați să se bucure de plimbările cu trenulețul de epocă”, a scris primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca, pe contul său de Facebook.

Mocănița Apusenilor avea odinioară un traseu de 94 km

În ”anii de glorie”, calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă.

Ea a fost desfiinţată în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor. Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912. Linia îngustă avea 27 de staţii.

Până în anii 70, trenul era acţionat cu locomotive pe aburi. Evoluţia tehnologică a adus şi pentru moţi trenuri moderne, echivalentul la scară mai mică al celor care circulau pe liniile normale. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole